ÇEVRE - 27 Nisan 2024 Cumartesi 15:55

Honaz Belediyesi Yerel Tohum Takas Şenliğinde yerini aldı

A
A
A
Honaz Belediyesi Yerel Tohum Takas Şenliğinde yerini aldı

Tarım alanında hayata geçirdiği projeler ile adından söz ettiren Honaz Belediyesi, Çanakkale düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği katıldı.



Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılması ve tarımsal üretimin yerel tohumlar ile yapılmasını teşvik etmenin yanı sıra bu konuda farkındalık oluşturmak, üreticiler ve vatandaşlar arasındaki yerel tohum alışverişinin gerçekleşmesine aracı olmak amacıyla Çanakkale Belediyesi’nin düzenlediği Geleneksel Yerel Tohum Takas Şenliği’nde Honaz Belediyesi de yerini aldı. Çanakkale Belediyesi 5. Tohum Takas Şenliği’nde Honaz Belediyesi Yerel Tohum Merkezi’de stant açarak bölgeye has özellikleri olan yüzlerce ata tohumunu ve fidelerini sergiledi.



Yerel Tohum Merkezi yetkilisi Ziraat Mühendisi Tuğba Çınar şenlik süresince Honaz ve çevresine has özellikleri barındıran birçok tohum çeşidini ziyaretçiler ile buluşturduklarını söyledi. Tuğba Çınar; “Çanakkale Belediyesi’nce bu yıl 5.’si düzenlenen Tohum Takas Şenliği’nde Honaz’ımız ve bölgesinde yıllardır yetiştirilen ata tohumları tanıtma ve takas imkânı bulduk. İlçemizin farklı mahallelerinde yaşayan annelerimiz, teyzelerimiz sandıklarda, tülbentlerde sakladıkları tohumları bizlere ulaştırdılar. 2020 yılında faaliyete geçirdiğimiz Yerel Tohum Merkezi’mizde bu toplanan tohumları özenle sakladık ve seralarımızda fideye dönüştürmeyi sürdürdük. Elde ettiğimiz Honaz’a özgü Balkan Domatesi, Karakılınç Biberi, Karaçay Fasulyesi gibi yerel lezzetlerimizin yanında farklı türdeki salatalık, kabak, kavun, karpuz tohumlarını ve fidelerini de yine bu gibi etkinliklerde, festivallerde tekrar vatandaşlarımıza ulaştırdık. Amacımız genetiği oynanmamış ürünleri tekrar tarıma, üretime kazandırmaktır” şeklinde konuştu.



“ Yerel tohumlarımız Balkan Domatesi Ve Karakılınç Biberi büyük ilgi gördü”


Tarımsal alanda gerçekleştirilen projelerle her zaman üreticilerin yanında olduklarını belirten Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, “Tarım alanında önemli çalışmalara imza attık. Her zaman üreticilerimizin yanında olduk. 2020 yılında faaliyete geçirdiğimiz Yerel Tohum Merkezi’mizde 1000’i aşkın ata tohumunun saklanmasını ve üretimini sağladık. Belediyemize ait iki farklı arazide yöremize has özellikleri bulunan domatesleri üreterek vatandaşlarımız ile ücretsiz paylaştık. Tüm bu çalışmalarımızın yanı sıra tarım alanında gerçekleştirilen etkinliklere de katılıyoruz. Bu anlamda Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği’ne katılarak, yerel tohumlarımızı ve fidelerimizi Çanakkale’de üreticilerimize dağıttık ve ilçemizi tarım alanındaki bu önemli platformda tanıtma fırsatı bulduk. İlçemizde üretimi yapılan Balkan Domatesi ve Karakılınç Biberi tohum ve fideleri festivalde büyük ilgi gördü’’ diye konuştu.



Honaz Belediyesi Yerel Tohum Takas Şenliğinde yerini aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Prof. Dr. Karabulut: “Asıl engelli fiziksel olanlar değil, düşünce dünyasındaki engelleri aşamayanlardır” Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Spor Bilimleri Fakültesi ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire (SKS) Başkanlığı iş birliği ile 10-16 Mayıs tarihlerinde kutlanan Engelliler Haftası kapsamında Engelliler Haftası Şenlikleri düzenlendi. AİÇÜ 15 Temmuz Şehitleri Çok Amaçlı Spor Salonunda düzenlenen şenliklere AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mucip Genişel, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Bayraktar, Ağrı Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Gıyas Keskin, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, üniversite olarak dezavantajlı öğrencilere her zaman destek olduklarını belirterek, “Onların dezavantajlı durumlarını avantaja dönüştürmeyi hedefleyen çalışmalar sonucu yürümekte zorluk çekenlerin yürümeye, konuşmakta güçlük yaşayanların konuşmaya başlamaları, antrenör hocalarının destekleri ile birçok öğrencinin katıldıkları spor müsabakalarında Türkiye dereceleri elde etmeleri bizleri memnun etmektedir. Bunun yanı sıra Üniversitemiz bünyesindeki Engelsiz Yaşam Merkezi’nde çalışan kardeşlerimizin hem sosyal hayata katılma imkânı bulabilmesi hem de ekonomik özgürlüğünü kazanabilmesi ortaya konulan gayretlerin amacına ulaştığını göstermektedir” diye konuştu. Dezavantajlı durumda bulunan insanların zaman zaman bazı engellerle karşılaşabildiklerini kaydeden Prof. Dr. Karabulut, dezavantajlı grupta olmayıp da düşünce yapısındaki engelleri aşamayan insanların gerçek engelliler olduğunu söyledi. Bu konuda toplum olarak bilinçli bir şekilde hareket etmenin daha iyi olacağına inandığını kaydeden Prof. Dr. Karabulut, bunun için dezavantajlı kişilere destek olma davranışının bir haftayla sınırlı olmayıp tüm yıla yayılması gerektiğini belirtti. Tüm dezavantajlı bireylerin Engelliler Haftasını kutlayan Prof. Dr. Karabulut, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayraktar’a, Doç. Dr. Karataş’a ve SKS Daire Başkanı Mehmet Fatih Karaoğlan’a dezavantajlı öğrencilere özverili bir şekilde vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür etti. Şenlikler, öğrencilerin gösteri sunumu ve Prof. Dr. Karabulut’un öğrencilere hediye takdim etmesi ile sona erdi.
Antalya Yüzünden ameliyat olmaya hazırlanan gence hırsız şoku: "1 kuruşum bile kalmadı" Antalya’da 10 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrası yüzünden sıkıntı yaşayan ve 1 gün sonra ameliyata girecek olan cep telefonu satıcısı gencin iş yerine, kapüşonlu ve cerrahi maskeli hırsız girdi. Hırsız, iş yerindeki sıfır, ikinci el ve müşterilerin tamire verdiği onlarca cep telefonunu ve iş yeri sahibinin yüz ameliyatı için biriktirdiği parayı çalarken, toplamda 650 bin TL’yi aşkın zararı olduğunu belirten genç, "Yarın ameliyat olacaktım ama 1 kuruşum kalmadı. Çok mağdurum. Aldıklarını geri getirsin, şikayetçi olmayacağım" dedi. Hırsızlık anıysa güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Olay, geçtiğimiz salı günü saat 05.15 sıralarında Kepez ilçesi Güneş Mahallesi 2309 Sokak üzerindeki Adem Bilir’e (22) ait cep telefonu satışı ve tamiri yapan bir iş yerinde yaşandı. Kimliği belirsiz kapüşonlu ve cerrahi maskeli hırsız, iş yerinin kapısındaki camı kırıp içeri girerek sıfır, ikinci el ve müşterilerin tamire verdiği onlarca cep telefonunu, iş yeri sahibinin yüz ameliyatı için biriktirdiği parayı çaldı. Hırsızlık şüphelisi aynı zamanda gence ait kurusıkı bir tabancayı da çaldı. Komşusunun haber vermesi üzerine iş yerine gelen Adem Bilir, neye uğradığını şaşırdı. Bilir, polisi arayarak şüpheli hakkında şikayetçi oldu. Hırsızlık anı güvenlik kamerasında Hırsızlık anıysa iş yerinin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde kapüşonu ile başını, maske ile de yüzünü kapatan şüphelinin, iş yerindeki cep telefonları ve paraları çalıp kaçtığı görüldü. "650 bin TL’den fazla zararım var" Olayı anlatan Bilir, "Akşam dükkanı kapatıp eve gittim. Sabah komşum aradı ve iş yerimin kapısındaki camın kırıldığını söyledi. İlk başta inanmadım, şaka yapıyor sandım. Sabah geldiğimde bütün cihazları toplamış hepsini. Sıfır 25 tane, tamir ettiği 30 ikinci el, 6-7 tane müşterilerin cep telefonu vardı. Yarın ameliyat olacaktım; kasadaki 15 bin lira, 50 bin lira ve yine ameliyat için kumbaraya koyduğum yaklaşık 20 bin lirayı da almış. Hepsini hesaplarsak 650 bin TL’den fazladır" dedi. "1 kuruş param kalmadı" Olay sonrası şikayetçi olduğu hırsıza da seslenen Bilir, "12 sene önce kaza geçirdim, yüzümden ameliyat olacaktım. Çok mağdurum. Aldıklarını geri getirsin şikayetçi olmayacağım. Müşteriler arayıp telefonlarını istiyor. Yarın ameliyat olacağım bir kuruş param kalmadı. Sanırım ameliyat olmayacağım" ifadelerine yer verdi.
Konya Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz, öğrencilerle bir araya geldi Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz, Necmettin Erbakan Üniversitesinde (NEÜ) düzenlenen Topluluk Akademisi 2024 etkinlikleri kapsamında öğrencilerle bir araya gelerek ’Gönüllülük’ konusunda söyleşi gerçekleştirdi. NEÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından öğrenci toplulukları başkanları için organize edilen bir eğitim ve destek programı olan ’Topluluk Akademisi’ çerçevesinde Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Nezahat Keleşoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen ’Gönüllülük’ başlıklı etkinlikte Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz, öğrenci toplulukları temsilcileriyle buluştu. NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürsel Biçer ve NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Mızırak’ın moderatörlüğünü yaptığı programda konuşan Başkan Ömer Korkmaz, gönüllülüğün toplumun dayanışma ve yardımlaşma ruhunu güçlendirdiğini vurgulayarak, sporun ve kulüplerin topluma olumlu katkı sağlamak için önemli bir platform olduğunu belirtti. İnsan ilişkilerinde güvenin mühim bir yer teşkil ettiğini kaydeden Korkmaz, "Hayallerimde her zaman Konyaspor başkanı olmak vardı. Çünkü Konyaspor tribününde, o atmosferde büyümüş bir insanım ve gönülden bu takıma bağlıydık her zaman. Böyle bir işe akıl yürüterek girilmez, gönül karar verir ve bu bir gönül işidir. Bu tür görevlerde bulunmak fedakarlık gerektirir. En çok da ihmal ettiğiniz en değerlileriniz, aileniz oluyor maalesef. Ama neden burada olduğunuzu düşündüğünüz zaman, kalbinize sorduğunuzda devam edip daha iyisi için uğraşmaya çalışıyorsunuz" dedi. Konyaspor’un uzun vadeli, sürdürülebilir planları olan bir kulüp haline gelmesi için çalıştıklarını aktaran Başkan Korkmaz, "Kulüpte görev aldığım dönemlerde hep dikkat ettiğim bir konu vardır. En küçüğünden en büyüğüne Konyaspor’a gönül vermiş, maçlara gelmiş, en ufak katkı sağlamış kim varsa onların hakkını korumak. İnşallah önümüzdeki sene Süper Lig’de devam edersek mevcut çalışmalarımıza ek olarak altyapı ve diğer spor branşlarında da önemli işler, yatırımlar yapma hazırlığı içerisindeyiz" şeklinde konuştu. Program, soru cevap bölümü ve hediye takdiminin ardından fotoğraf çekimi ile sona erdi.