SAĞLIK - 09 Ekim 2021 Cumartesi 10:42

Dr. Faydacı, meme kanserine karşı kadınları bilgilendirdi

A
A
A
Dr. Faydacı, meme kanserine karşı kadınları bilgilendirdi

Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı kapsamında Merkezefendi Belediyesi ve Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kadın Çocuk Yaşam Merkezleri’nde seminer düzenlendi.

Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı kapsamında Merkezefendi Belediyesi ve Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kadın Çocuk Yaşam Merkezleri’nde seminer düzenlendi.


Merkezefendi Belediyesi ve Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Merkezefendi’ye ait kadın ve çocuk yaşam merkezlerinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı kapsamında bir seminer düzenledi. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan ve Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Umut Faydacı düzenlenen seminere katıldı.


Merkezefendi, Gümüşçay, Sevindik’te yer alan Kadın Çocuk Yaşam Merkezleri’nde soruları yanıtlayarak meme kanseri hakkında önemli bilgiler veren Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Umut Faydacı, Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu ve her hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin hayat kurtardığının vurgulayan Op. Dr. Umut Faydacı, “Kadınlarda yaygın olarak görülen meme kanserinde kadınlar bu konuda çekiniyorlar. Oysa meme kanseri her 8 kadından 1’inde karşımıza çıkıyor ve artık yaş seçmiyor. Geçtiğimiz günlerde 28 yaşında genç bir anneye meme kanseri tanısı koyduk. Her ay 15 dakika ayırarak kendinizi kontrol etmeniz, ayna karşısında kendinizi muayene etmeniz büyük önem taşıyor. Bunu evlerinizde ayna karşısına geçerek yapabilirsiniz. İlk muayene yöntemi, ayna karşısına geçerek her iki kolunuzu serbestçe yanlarda, omuzlar dik olacak şekilde belinize koyun. Önden ve her iki yana dönerek memelerin büyüklüğüne, derinin rengine, şekline, meme başlarına, meme altı bölgelerine ve koltuk altlarına bakın. İkinci muayene yönteminde ellerinizi yine ayna karşısında yukarı kaldırın. Bu sırada memeler, meme başları ve koltuk altı bölgelerine bakın. Koltukaltlarında kabarıklık olup olmadığına dikkat edin. Her iki muayene yönteminde de meme derisinde çekinti, memede portakal kabuğu görünümü, memede kızarıklık, memede yumru, meme başlarında çökme, meme başlarında yanma, acıma ya da akıntı varsa doktorunuza başvurun. Temennimiz erken teşhis koyarak kanserin ilk evlerinde müdahale edebilmek. Kansere yakalanmamak için sizlerin de gerekli bilgiye sahip olması gerekiyor. Bizler de bu amaçla buradayız, bizi sizlerle buluşturduğu ve nazik davetleri için Başkan Şeniz Doğan’a da çok teşekkür ediyorum, bu bilgilendirme toplantıları daha sık yapılmalı”dedi. Seminere katılan kadınlar da merak ettikleri soruları Op. Dr Umut Faydacı’ya yönelterek cevap aldılar.



“Meme kanserinde erken tanı, erken teşhis ve tedavi çok çok önemli”


Meme kanserinde erken tanı, erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunu belirten Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, “Bizleri yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ediyorum. Bir kadın başkan olarak Merkezefendi’de yaşayan kadınlarımızın sağlığı, bilinçlendirilmesi çok önemli. Meme kanserinin farkındalığı da çok önemli. Kadınlarda fazla görülen bir kanser türü maalesef. Sık sık kontrol edilmesi gereken bir durum. Meme kanserinde erken tanı, erken teşhis ve tedavi çok çok önemli. Bu anlamda sizlerin de en kısa zamanda belirli aralıklarla kontrol edilmeniz gerekiyor. Asla bunu ihmal etmeyin. Bugün bizleri bu konuda bilgilendiren ve davetimizi geri çevirmeyen Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’ne ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Umut Faydacı’ya çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.