EKONOMİ - 30 Nisan 2025 Çarşamba 14:18

DTO’nun ’Vergi Dünyamızda Denetim ve Teknoloji’ paneli büyük ilgi gördü

A
A
A
DTO’nun ’Vergi Dünyamızda Denetim ve Teknoloji’ paneli büyük ilgi gördü

Denizli Ticaret Odası’nda (DTO) gerçekleştirilen Dijitalleşen Vergi Dünyamızda Denetim ve Teknoloji Paneli, büyük ilgi gördü. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, başkent Ankara’dan ve Antalya’dan gelen konuklarına Denizli ekonomisi ve DTO’yu tanıtan kısa bir hoş geldiniz konuşması yaparak üyelerinin merkezi yönetim ile vergi idaresinden taleplerini iletti.



DTO Meclis Salonu’ndaki Dijitalleşen Vergi Dünyamızda Denetim ve Teknoloji Paneli’ne DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ve oda üyelerinin yanı sıra kalabalık bir davetli topluluğu ile gerçekleşti.


Etkinlik, saygı duruşunun ardından toplu halde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (DSMMMO) Başkanı Osman Erdemir’in Denizli Defterdarlığı ile ev sahipliği yapan DTO Başkanı Erdoğan’a teşekkür ettiği açış konuşmasıyla da devam etti. Erdemir, üyelerinin bu türde iş birlikleri ile sağlanan organizasyonlardan çok iyi derecede faydalandığını söyleyerek şehir dışından gelen konuklarına da katkılarından dolayı teşekkür etti.



DTO Başkanı Uğur Erdoğan ise şehri tanıtmakla başladığı konuşmasında Denizli’nin tükettiğinden fazlasını üreten, dış ticaret fazlası veren, ülkenin 9’uncu ihracatçı şehri olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, "Türkiye ekonomisi açısından önemli illerdeniz Yıllık ihracatımız 4,5 milyar dolar civarındadır. Dış ticaret hacmimiz ise 6,7 milyar dolara ulaşıyor. Ören yerlerimizde ağırladığımız turist sayımız ile, ülkemizde en çok turist çeken ilk 3 turizm şehrinden biriyiz. Her geçen gün sektörel çeşitliliğini daha da artıran şehrimiz, başta tekstil ve konfeksiyon olmak üzere kablo, mermer, makina, turizm, gıda, tarım, hayvancılık, demir ve çelik ile cam ve kimya sanayinde de ülke ekonomisinde söz sahibidir. İhracatımızın yüzde 63’ünü, Avrupa ülkelerine göndermekteyiz. Şehrimizdeki 57 farklı ülkeden ortakları bulunan yabancı sermayeli şirketlerimiz, 415’e yükseldi. Bu şirketlerin üçte biri Avrupa Birliği vatandaşlarının ortaklığıyla kuruldu" diye konuştu.


"Vergi politikaları, üyelerimizin genel gidişatı göz önünde bulundurularak oluşturulmalı"


Başkan Erdoğan, vergi sistemi ve uygulamalarıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Ekonomik zorlukların yaşandığı süreçlerde üretimi, sanayiyi, sektörlerimizi ve ticareti engelleyici vergi oranları ile vergi incelemelerinden uzak durulması gerektiğini düşünmekteyiz. Vergi politikaları, ticareti engellememeli; aksine teşvik edici olmalıdır. Ticaretin değil, servetin vergilendirilmesinin ülkemiz ve sektörlerimiz için daha faydalı olacağına inancımız tamdır" dedi.



"Üyelerinin beyanname verme sürelerinin uzatılmasını önerdi"


Üyeleri ve onlara hizmet veren serbest muhasebeci mali müşavirler adına, kurumlar vergisi beyanname verme süresinin uzatılmasını da talep eden Başkan Erdoğan, "Yarın, aynı zamanda üyelerimizin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na göndermeleri gereken işletme sayım cetvellerinin de verilme süresinin son günü; üst üste gelen bu beyan tarihlerinin makul bir süre ile uzatılmasını istiyoruz" diye konuştu. Öte yandan tüm bu konuları Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na da intikal ettirdiklerini anlatan Başkan Erdoğan, "İnşallah bu konu da en kısa sürede gündeme gelir" dedi. Erdoğan, üyelerinden gelen talep ve beklentileri her fırsatta her platformda dile getirdiklerini ve Cumhurbaşkanlığı, Bakanlar ve TOBB Başkanlığı gibi tüm makamlara ulaştırdıklarının da altını çizdi.


Başkan Erdoğan etkinlikteki konuşmasında ayrıca panellerinin çok verimli geçeceğine ve çok iyi sonuçlara ulaşacağını düşündüğünü belirterek başta Denizli Defterdarlığı, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve DSMMMO olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Erdoğan’ın sözlerine son vermesinin ardından DTO Başkan Danışmanı ve PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersan Öz’ün moderatörlüğünü üstlendiği Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanı Muhsin Atcı ile Gelir İdaresi Daire Başkanı Hüseyin Azili’nin konuşmacı oldukları panel kısmına geçildi.



Panelin ardından Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Vergi Denetim Kurulu Başkanı Atcı’ya; DTO Başkanı Uğur Erdoğan da Gelir İdaresi Daire Başkanı Azili’ye, ziyaretlerini anısına hazırlanmış birer plaket takdim etti.


Başkan Erdoğan’ın çağrısı aynı gün yanıt buldu



Bu arada Başkan Erdoğan’ın açıklamasının sonrasında, aynı günün bitimine doğru Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan beklenen açıklama geldi. 2024 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri ile e-defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile elektronik defter ve berat dosyalarının Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemi’ne yüklenme süresi, 5 Mayıs 2025 Pazartesi’nin sonuna kadar uzatıldı. Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin uzatılmasına ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklama ise şöyle: "29 Nisan 2025 tarihli ve 188 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile; 30 Nisan 2025 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2024 hesap dönemine ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 5 Mayıs 2025 Pazartesi günü sonuna kadar; 10 Mayıs 2025 tarihinin resmi tatile rastlaması nedeniyle 12 Mayıs 2025 ve 14 Mayıs 2025 günü sonuna kadar oluşturulması ve imzalanması gereken e-Defterlerin oluşturulma ve imzalanma süresi ile aynı sürede Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemi’ne yüklenmesi gereken elektronik defter ve berat dosyalarının yüklenme süresi ise 16 Mayıs 2025 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır."



DTO’nun ’Vergi Dünyamızda Denetim ve Teknoloji’ paneli büyük ilgi gördü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya duyurdu: 81 ilde düzenlenen denetimlerde 55 göçmen kaçakçılığı organizatörü ve 972 düzensiz göçmen yakalandı Göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçe yönelik 81 ilde düzenlenen denetimlerde; 9’u yabancı uyruklu olmak üzere 55 göçmen kaçakçılığı organizatörü, 431 bin 446 kişinin kimlik kontrolünün yapıldığı denetimlerde ise 972 düzensiz göçmen yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik kimlik kontrolü yapılan denetimlerin devam ettirildiğini belirtti. Bakan Yerlikaya, kaçakçıların ve düzensiz göçmenlerin yakalanmasında emeği geçenleri tebrik ettiği paylaşımında, şu ifadelere yer verdi: "81 ilde göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçe yönelik düzenlenen denetimlerimizde; 9’u yabancı uyruklu olmak üzere 55 göçmen kaçakçılığı organizatörü, 431 bin 446 kişinin kimlik kontrolünün yapıldığı denetimlerde 972 düzensiz göçmen yakalandı. Türkiye; göç yönetiminde, insan hak ve hürriyetlerine saygılı, hukuk ve medeniyet değerlerine bağlı, kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermeden tüm dünyaya örnek bir model sunmaktadır. Göç konusunu; düzenli göç yönetimi, uluslararası koruma, gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüş, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele, insan ticaretiyle mücadele ve bütünleşmiş sınır yönetimi dahil tüm boyutlarıyla ele alıyoruz. Göç İdaresi Başkanlığımızın koordinasyonunda; EGM Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığı ile Jandarma Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticaretiyle Mücadele Daire Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca; 28 bin 581 personel, 9 bin 109 ekip ile 5 bin 702 noktada; düzensiz göç ve göçmen kaçakçılarıyla yapılan mücadele çalışmaları kapsamında 7 bin 617 umuma açık yer, 500 terminal ve 7 bin 37 diğer yerler olmak üzere toplam 15 bin 154 yer kontrol edildi. Tespit edilen düzensiz göçmenlerin ülkelerine geri gönderilme işlemleri başlatıldı."
Ankara Başkentte fuhuş operasyonu: 60 tutuklu Ankara’da tek operasyonda en fazla tutuklu sayısına ulaşılan fuhuş operasyonu gerçekleşti. Operasyonda 60 kişi tutuklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Ailenin Korunması ve Cinsel Dokunulmazlığa Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu gelen ihbarlar ve artan şikayetler üzerine gizli bir soruşturma başlattı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ‘özel tahkikat ekipleri’ oluşturdu. Çankaya’da Night Club olarak faaliyet gösteren ve kadınları suistimal ederek fuhuşa sürükleyen 11 işletmeyi takibe aldı. CMK 135 Teknik izleme ve takip kararları alındı. 4 ay boyunca Müşteri gibi mekanlara giderek fuhuşa aracılık yapan fuhuşu teşvik eden hedef şahısları adım adım izledi. Gizli kameralarla mekan çalışanlarıyla müşteriler arasındaki fuhuş pazarlıkları kayda alındı. ‘Mağdur’ kadınları telebar gibi çalışan bu mekanlardan çıkartıp fuhuş için otellere götürüyorlardı. Üstelik kadınların SGK kayıtları vardı ve çalışıyor gibi gösteriyorlardı. Müşteriler mekana geliyor, kadınlarla sohbet ediyor, beğendikleri kadınlara fuhuş teklif ediyor ve işletmeler bu şekilde sözde ticari kazanç elde ediyordu. 11 mekanın işletme sahipleri, işletme müdürleri ve diğer çalışanları toplam 81 şüpheli gözaltına alındı. 60 şüpheli tutuklandı. Operasyon sonrasında tüm mekanların faaliyeti sonlandı. 64 fuhuşa sürüklenen mağdur kadın kurtarıldı ve hepsinin ifadesine başvuruldu.