EKONOMİ - 16 Temmuz 2025 Çarşamba 16:34

Mesleğini anlatmak isteyen ustalar dinlenecek

A
A
A
Mesleğini anlatmak isteyen ustalar dinlenecek

Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılacak ortak çalışma ile geleneksel meslekler olmak üzere, unutulmaya yüz tutmuş meslekler, mesleğin incelikleri ve gelecek nesillere aktarılması için kayıt altına alınacak. Yapılacak olan araştırmalar ve alınacak kayıtlar ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi ve Belge Merkezi arşivine kazandırılacak.



Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras Ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından halk kültürü alan araştırmaları çalışması çerçevesinde Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı tarafından Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile yapılacak ortak çalışma ile unutulmaya yüz tutmuş meslekler başta olmak üzere, bir çok meslek kayıt altına alınacak.



Konu hakkında açıklama yapan DESOB Genel Sekreteri Yunus Emre Gönç, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras Ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından halk kültürü alan araştırmaları çalışması çerçevesinde Denizli Esnaf Odaları Birliği Başkanlığı ile Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ortak çalışma yapılacak. Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz folklor araştırmacıları tarafından il sınırları içerisinde tüm yerleşimlerde, geleneksel meslekler alanında halk kültürü alan araştırması başlatılacak.


Söz konusu araştırmada geleneksel meslek erbabına ulaşılarak geleneksel meslekler icraa edilirken, fotoğraf, video, ses kaydı alınacak ve bu kayıtlar, araştırma verileri Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi ve Belge Merkezi arşivine gönderilecek. Ayrıca araştırma verileri işlenmesi, konu hakkında yayın hazırlanması, geleneksel mesleklerin yaşatılması için gelecek nesillere aktarılması konusunda çalışmalar yapılacak. Bu anlamda meslek sahibi herkesin gerek bağlı oldukları meslek odalarına gerek ise esnaflığı bırakmış ise 05551427176 telefon numarasında bizlere ulaşması önem arz etmektedir. Mesleği bırakmış olsa dahi geleneksel meslek konusunda bilgi ve tecrübesi olan ustalarımızın bizlere ulaşmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de işçi servisi devrildi: 1 ölü, 9 yaralı Büyükçekmece’de E-5 karayolunda yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda işçileri taşıyan servis minibüsü devrildi. Kazada 1 hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı. Kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, akşam saatlerinde E-5 Büyükçekmece Güzelce mevki Beylikdüzü istikametinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Beylikdüzü istikametine seyir halinde olan servis minibüsü sürücüsü, yağış nedeniyle kayganlaşan yolda, direksiyon hakimiyetini kaybetti. Temizlik personelini taşıyan araç kontrolden çıkarak devrildi. İhbar üzerine polis, jandarma, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kazada 1’i ağır toplam 10 kişi yaralandı. Yaralılar ilk müdahalenin ardından ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı. Durumu ağır yaralı olan Recep Berkan Hodlioğlu (26), yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Tedavisi devam eden diğer yaralıların durumunun iyi olduğu öğrenildi. Kaza nedeniyle ana yol kapanırken, trafik yan yoldan sağlandığı öğrenildi. Kaza anı güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Öte yandan İstanbul İl Sağlık Müdürü Abdullah Emre Güner, kazaya ilişkin açıklama yaptı. Güner, "İstanbul Büyükçekmece D-100 Karayolu Bahçelievler Mahallesi’nde meydana gelen servis aracı kazası sonrası olay yerine 112 Acil Sağlık ekiplerimiz hızla sevk edilmiştir. Kazada 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 9 vatandaşımız yaralanmıştır. Yaralılarımızın olay yerinde yapılan ilk müdahalelerinin ardından hastanelere sevkleri sağlanmıştır. Tedavi altına alınan 9 yaralımızın genel durumları iyi olup, süreçleri yakından takip edilmektedir. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı.