GENEL - 02 Mayıs 2012 Çarşamba 09:58

SİLVAN BARAJI TEMEL ATMA TÖRENİNE 4 BAKAN KATILACAK

A
A
A
SİLVAN BARAJI TEMEL ATMA TÖRENİNE 4 BAKAN KATILACAK

Diyarbakır`ın Silvan ilçesinde yapımına başlanacak olan Silvan Barajı temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katılacak.
Atatürk Barajı`ndan sonra GAP bölgesinde yer alan en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı ile Ambar Barajı Göleti ve Silvan Babakaya Sulama Tüneli`nin temeli 4 Mayıs`ta düzenlenecek törenle atılacak. DSİ 10. Bölge Müdürlüğü sınırları içinde olan Silvan Barajı`nın, Ambar Barajı Göleti ve Silvan Babakaya Sulama Tüneli`nin temel atma törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu`nun yanı sıra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı
Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, GAP İdaresi Başkanı ve çok sayıda davetli katılacak.
Silvan Barajı ile 318 bin kişinin istihdam edilmesi sağlanacak. Baraj, 7 milyar metreküp göl hacimli olup 5 yılda tamamlanacak. Hizmete girdiğinde 160 megavat hidroelektrik santral gücüne sahip olacak olan baraj ile aynı zamanda 245 bin hektarlık alanın sulanması da sağlanacak. 4 Mayıs Cuma günü saat 10.30`da Silvan Hükümet Konağı önünde 4 Bakanın da katılımıyla temeli atılacak olan Silvan Baraj`ının ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu olarak inşa edilecek. Gövde yüksekliği 174,5 metre, kret boyu 440
metre ve gövde hacmi 8 milyon 500 bin metreküp olacak. Baraj ile ülke ekonomisine yılda 900 milyon lira katkı sağlanması hedefleniyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt Siirt 3. Yöresel Yemek Yarışması’nda lezzetler yarıştı Siirt Valiliği himayesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Tarım ve Ağaç Müzesi’nde düzenlenen yarışmaya ev hanımları yoğun ilgi gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde kutlanan Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde, Tarım ve Ağaç Müzesi’nde düzenlenen yarışmaya 27 ev hanımı, yöresel yemekler olan "perde pilav", "kitel" ve "dolma" 15 ev hanımı ise yöresel tatlılar olan "aside", "varak keak" ve "imçerket" ile yarıştığı yarışmada birinci, ev hanımı Demet Yüksekli Obay oldu. Programın açılış konuşmasında konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, "Türk mutfağı etkinliği Siirt ve Siirtliler için çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu etkinlik, şu anda 81 vilayetimizde düzenleniyor. Ancak bu etkinlik bence bizim için anlamlı kılan alanlardan birisi şüphesiz bu etkinliğin düzenlenmesinde fikir annesi olan değerli hanımefendi Cumhurbaşkanlığımızın eşi saygı değer hanımefendi Emine Erdoğan’ın Siirtli olması bizim için anlamlı. Siirt yemekleriyle mutfağıyla Türkiye’mizin gerçekten çok müstesna bir yeri bulunmaktadır. Burada 3’üncüsü düzenlenen Türk mutfağı günleriyle bunun altını bir kez daha çizmiş oluyoruz. Bu vesileyle emeği geçen bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz" dedi. Siirt 3. yöresel yemek yarışmasında birinci olan Demet Yüksekli Obay, "Siirt yöresel yemek yarışmasına, yemek tatlı kategorisi olarak katıldım. Yemekte dolma yapmıştık kuru dolma. Tatlıda ise imçerket tatlısı yapmıştık. İkisinde de birinci oldum. Çok mutluyum. Hediyeler ve puanlar için herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu. Jüri üyesi ve büryan ustası olan Murat Kayaalp ise, "Bugün jüri üyesiydim ve akşamüzeri de yemek yarışması vardı. Birbirinden güzel yemekler vardı. Perde pilav, içli köftemiz ve dolma yemeklerimiz. Biz puanlamaya geçerken inanın ki birbirinden o kadar güzel yemekler yapılmıştı ki, hamaratlı kardeşlerimiz bunları çok güzel yapmışlardı. Puanlamada birbirine yakın puanlama verdik. Hiç kimse birinci gelmedim diye üzülmesi. Neticede bu bir kültür haftasıdır, yemek haftasıdır. O yüzden teselli yani sonuncuya dahi teselli armağanlarımız oluyor. Teşekkür ediyorum" dedi.