GENEL - 30 Eylül 2016 Cuma 16:28

Veterinerden kış uyarısı

A
A
A
Veterinerden kış uyarısı

Veteriner Hekim Ali İhsan Dalğalı, hayvanların da insanlar gibi soğuk kış şartlarından etkilendiğini belirterek, hayvanların kış aylarında da verimli olabilmesi için üreticilere bazı tavsiyelerde bulundu.
Veteriner Hekim Ali İhsan Dalğalı, kış mevsiminin yaklaşması nedeniyle hayvan üreticilerine tavsiyelerde bulundu. Kış aylarında hayvanların da insanlar gibi soğuk kış şartlarından etkilenebildiğini kaydeden Dalğalı, soğuk havalarda hayvanların da insanlar gibi yedikleri yemi enerjiye çevirerek kendi vücutlarının ısısını ayarlayabildiğini kaydetti. Hayvanların kaldığı ağıla veya barınağa ekstradan bir ısıtıcı koymanın gereksiz olduğunu anlatan Dalğalı, “Oranın havasını bozmanın bir anlamı yok. Özellikle kış aylarında hayvanların önünde sürekli yem bulunması gerekir. Hayvanlar bu yedikleri yemi içindeki enerjiyi alarak ısıya çevirip kendi vücut ısısını ayarlayabiliyorlar. Kışın beslenme koşullarına dikkat edilmesi lazım. Özellikle hayvanlara kaba yem dediğimiz yemler değil de bunun dışında konsantre yem ve vitamin minerallerde verilmelidir. Çünkü sadece kondisyon olarak kaba yem verirsek içindeki gerekli vitamin ve mineral madde azlığından dolayı hayvanın kışın performansı düşebilir” dedi.
“Hayvanlar susuz bırakılmamalı”
Kış aylarında sular donduğu zaman hayvanların susuz bırakılmaması gerektiği konusunda hayvan üreticilerini uyaran Dalğalı, “Hayvana verilen suyun da çok soğuk olmaması gerekiyor. Verilmesi durumdan bazı ülserlere ve hastalıklara sebep olabiliyor. Kışın sert geçen havalarda hayvanların besin madde gereksinimi doğal olarak artmaktadır. Bunun içinde sindirim sistemlerine uygun yem ve rasyonlar uygulanmalıdır. Uzun geçen kış gecelerinde hayvanların önünde sürekli yem olması gerekiyor. Ve hayvanın bu yemi tüketebilmesi için ahıl içinde gerekli aydınlatmayı da yapmamız gerekiyor. Ağılın rutubetli ve nemli olmaması gerekiyor” diye konuştu.
“Uygun havalandırma yapılması gerekiyor”
Hayvanların kaldığı ağıl veya barınağın havalandırmasının da uygun olması gerektiğine dikkat çeken Dalğalı, şunları kaydetti:
“Ağılda gerekli havalandırma ve hava sirkülasyonu olmazsa ağıldaki oksijen azalır ve aşırı derecede amonyak birikir. Aşırı derecede bir amonyak olması hayvanın solunumunda sıkıntı, gözlerinde sıkıntı ve bunun dışında diğer hastalıklara bir davetiye çıkarmaktadır. Havalandırmalarına kapatılmaması gerekiyor. Hayvanın kaldığı yerde yaptığı idrarın uygun bir şekilde dışarıya akıtılması lazım. Havalandırmanın belli kriterleri var. Hakim rüzgar yönünü kapatmamız lazım. Bu daha çok açık barınaklarda gereklidir. Hayvanların kesinlikle cereyanda kalmaması lazım ve artı olarak hayvanın kesinlikle ıslanmaması gerekiyor. Su damlayan bir çatının altında kalmaması gerekiyor. Üretici havanın açık olduğu güneşli havalarda, hayvanları ahırdan çıkarıp güneşe çıkarmalı ve hayvanların da gereksinimi olan D vitamini almalarını sağlaması gerekiyor. Hayvanlara verdiğimiz yem de kesinlikle kontrol edilmeli. Verdiğimiz yemin küflü ıslak veya bozulmuş olmaması gerekiyor. Küflü veya bozulmuş bir yem verdiğinde hayvan zehirlenmeyle karşı karşıya kalabilir.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.