GENEL - 10 Ocak 2017 Salı 12:58

Kara esaret gözüyle bakılmamalı

A
A
A
Kara esaret gözüyle bakılmamalı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve GAP Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mikdat Şimşek, kar yağışına esaret ya da çile gözüyle bakılmaması gerektiğini belirtti. Şimşek, karın kentleşme ile sanayileşmenin getirdiği olumsuzlukları temizlediğini ve suyun kalitesiyle verimini yükselttiğini vurguladı.
DÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve GAP Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mikdat Şimşek, tüm yurdu etkisi altına alan ve daha çok olumsuz yönleriyle gündeme gelen kar yağışının faydalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kentleşme ve sanayileşmeyle birlikte oluşan hava kirliliğinin karın içinde bulunan maddeler vasıtasıyla öldüğünü dile getiren Şimşek, “Kentleşme ve sanayileşmenin getirdiği birçok negatif durum var. Bu negatif durumlar aynı zaman atmosferin de kirlenmesine sebep oluyor. Kara bu boyutla baktığımızda havada bulunan zararlı mikroorganizmaların ölmesine vesile oluyor. Toprağa düştüğünde ise buğday gibi bitkilerimiz de kışın toprağın dinlenmesi açısından örtü sağladığı için gelecek olan soğuk donlardan dolayı yorgan görevi görüyor” dedi.

“Suyun kalitesini ve verimi yükseltiyor”
Kar suyunun toprağın içerisine girdiği zaman toprakta bulunan su kaynaklarının kalitesini de yükselttiğini ve bitki kökünün kaliteli su ile beslendiğini kaydeden Şimşek, “Mikroorganizmaların da aynı zamanda harekete geçmesini sağlıyor. Örneğin diyelim ki atmosferde yüzde 78 azot, yüzde 21 oksijen vardır. Karın yağışıyla birlikte bu miktar aynı zamanda toprağa düşmüş oluyor. Düşen bu maddeler aynı zamanda azot bakterileri vasıtasıyla da kalsiyum nitrata dönüştürülerek doğada serbest bulunan bitkinin ihtiyacı olan azotu da kısmen karşılayarak bitkinin faydasına olanak tanıyor. Ama insanlar ne diyor, ‘Kar geldi eyvah zarar gördük.’ Şunu iyi bilmemiz gerekiyor ki eğer bitki olmazsa insan olmaz. Karla gelen azot ve oksijen toprağın derinliğine kadar iniyor. Dolayısıyla yeraltı sularının kalitesini de arttırıyor. Kök toprağın içinde erimiş halde bulunan besin maddelerini alıyor. Bunu da o sular vasıtasıyla alıyor. Böylece atmosferden gelen o kar toprağın dibine girdiğinden dolayı bitkinin kökü kaliteli su almış oluyor. Dolayısıyla çözülmüş maddelerin de daha kolay bir şekilde çözülmesine olanak tanıyabiliyor. Demir, potasyum, kalsiyum gibi minerallerin de kolay bir şekilde çözülmesine olanak tanıyor" diye konuştu.

“Kar, ani yağmurlardan daha yararlı”
Ani yağmurlarda toprağın erozyona uğradığını anımsatan Şimşek, şunları kaydetti:
“Yağmur, böylece toprağı da beraberinde götürüyor ama karda öyle bir durum yok. Yavaş yavaş süzülerek toprağın dibine giriyor. Böylece toprağın nem oranını uygun hale getirmiş oluyor. Bu da onun kendine ait olan başka bir faydası. Bunları göz önünde bulundurduğumuzda bilinmesi gereken şudur ki kara aslında rahmet gözüyle bakmamız lazım. Rahmet gözüyle bakmamızın en büyük nedenleri de demin saydığımız hususlar. Bunu bu şekilde değerlendirmek lazım.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da müşteriye “sigara içilmez” dayağı kamerada: Uçan tekmeyle saldırdılar Okmeydanı’nda sigara içerek dükkana giren bir şahıs, kendisini dışarıya çıkması için uyaran esnafa bağırınca gençler tarafından darbedildi. Yumruk ve uçan tekmelerin havada uçuştuğu kavgada şahıs başından yaralandı. Yaşananlar kameralara anbean yansırken esnaf Erdi Çavuşoğlu, “İki tarafın tansiyonu yükselince birbirine girdiler. Arkadaşın kafası yarıldı” dedi. Beyoğlu Okmeydanı semti Kaptanpaşa Mahallesi’nde geçtiğimiz yaz yaşanan olayda, telefon satışı yapan bir işyeri çalışanı Erdi Çavuşoğlu’nun dükkanına akşamüstü bir müşteri girdi. Ancak ağzında sigarayla işyerine giren şahsı, Çavuşoğlu sigara içmemesi ve atması yönünde uyardı. Ancak şahıs uyarıları dikkate almayarak Çavuşoğlu’na bağırmaya başladı. “Sigara içilmez” uyarısı dayakla bitti Esnafın da bağırarak karşılık vermesi üzerine semtteki bir grup genç, dükkanın önüne geldi. Yaşanan tartışmada şahıs gençlere küfür de edince ortalık karıştı. Gençlerin hep birlikte saldırdığı şahıs yumruklarla darbedildi. Esnaf araya girip şahsı uzaklaştırdı ancak gençlerden biri şansa uçan tekme atınca tekrardan ortalık karıştı. Darbedilen adam uzaklaştırılırken, yaşananlar kameralara yansıdı. “Tansiyonu yükselince birbirine girdiler” Olayla ilgili konuşan esnaf Erdi Çavuşoğlu, “Müşteriyi sigarayla girmemesi konusunda uyardık. Ona rağmen sigarayla dükkana girdi. Ardından sinirlenerek, ’Hemen işlemimi yap, gideceğim’ dedi. Tekrar içeride sigarayla dolanmaya devam etti. Kendisini, ‘İçeride müşteriler rahatsız oluyor, sigara ile girmek yasak’ diyerek tekrar uyardım. İşlemini de yapmadığım için kendisi sinirlendi. Daha sonra sinirlenerek bağrışmaya başladık. Sesleri duyan diğer arkadaşlar da onu, ‘Sigarayla girmeni istemiyor, o da haklı’ diyerek uyardılar. Onlarla biraz atıştılar. İki tarafın tansiyonu yükselince birbirine girdiler” ifadelerini kullandı. “Arkadaşın kafası yarıldı” Çavuşoğlu, “Arkadaşın elinde ne vardı hatırlamıyorum. Arkadaşın kafası yarıldı. Diğer esnaf arkadaşlar da araya girdiler ve ayırdılar. Sonrasında polis geldi ve müdahale etti. Arkadaş, ‘Hepinizi aldıracağım, şikayetçiyim’ diye tehditler savurarak hastaneye gitti. Daha sonra ortak arkadaşlar araya sokularak barıştık. Devamlı gelip giden bir müşteriydi ancak kendisini tanımıyorum” dedi. Öte yandan olayla ilgili hastanede tedavi olan şahsın emniyete gittiği ancak şikayetçi olmadığı ortaya çıktı.
Aksaray Volkanik patlamadan doğan Melendiz Çayının içerisinden aktığı Ihlara Vadisi göz kamaştırıyor Dünyanın 2. en büyük kanyon vadisi olan Ihlara Vadisi, içerisinden akan Melendiz Çayı ile tabiatın tüm güzelliklerini bir arada sergiliyor. Volkanik patlamanın ardından Hasan Dağı’nın eteklerinden çıkan hem termal hem de kaynak suyu, Melendiz Çayı ile Aksaray’ın barajına dökülerek içme ve tarımsal sulamada kullanılıyor. Melendiz Çayı, Hasan Dağı’nın volkanik patlamasıyla dağın eteklerinden doğan tabiat harikası bir çay olarak Aksaray’ın Ihlara Vadisi’nde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Yine volkanik patlama ile oluşan ve dünyanın en büyük 2. kanyon vadisi olan Ihlara Vadisi içerisinden kilometrelerce akan Melendiz Çayı tabiat harikası görüntüler oluşturuyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Ihlara Vadisi yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte bu yıl da ilgi odağı olmaya devam ediyor. Melendiz Çayı ve vadi hakkında bilgiler veren bölgenin yerel rehberlerinden Kerim Yasav (49), “Hasan Dağı’nın patlamasıyla bu vadi oluşmuş. Hasan Dağı volkanik bir dağ olduğundan dolayı bir bölümünden sıcak su Ziga bölgesinden çıkar, bir bölümünden de soğuk su olarak Hasan Dağı’nın eteklerinden doğar gelir. Ayrıca Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Çardak köyünün alt kısımlarında dipsiz dediğimiz bir mevkiden daha doğar. İkisi Aksaray’ın Ilısu köyünün üzerinde birleşir. Birleşme noktasından da akarak Melendiz Çayını oluşturur. Buradan da kilometrelerce sonra Mamasın Barajına dökülür. Mamasın Barajından da tarımsal sulama ve arıtılarak içme suyu olarak kullanılır” dedi. Yerli ve yabancı turistler ise vadi ve çayın eşsiz bir güzelliği olduğunu belirterek keşfetmeye geldiklerini söyledi.