SAĞLIK - 27 Eylül 2018 Perşembe 11:05

Şah damarındaki yüzde 90’lık tıkanıklık anjiyo ile açıldı

A
A
A
Şah damarındaki yüzde 90’lık tıkanıklık anjiyo ile açıldı

Diyarbakır’da 73 yaşındaki Mühribe Çiftçi’nin beynine giden şah damarında yüzde 90’lık tıkanıklık tespit edildi.

Diyarbakır’da 73 yaşındaki Mühribe Çiftçi’nin beynine giden şah damarında yüzde 90’lık tıkanıklık tespit edildi. Hasta, bölgedeki özel hastanelerde ilk kez gerçekleştirilen anjiyo yöntemi ile ölümden döndü.


Yaklaşık 5 yıldan bu yana baş dönmesi ve baş ağrısı şikayeti çeken Mühribe Çiftçi, gittiği doktorlardan hastalığına çare bulamadı. Geçtiğimiz günlerde Memorial Dicle Hastanesi’nde MR çekilen Mühriban Çiftçi’nin şah damarında yüzde 90’lık bir tıkanıklık tespit edildi. Memorial Dicle Hastanesinde görevli Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Akdağ tarafından yapılan incelemenin ardından Çiftçi’ye bölgedeki özel hastanelerde ilk kez uygulanan anjiyo yöntemi uygulandı. Şah damarındaki yüzde 90’lık tıkanıklık anjiyo yöntemi ile açılan ve ölümün kıyısından dönen Çiftçi, ertesi gün taburcu olarak evine gönderildi.



Hasta bir günde taburcu edildi


Yapılan operasyon ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Memorial Dicle Hastanesinde görevli Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Akdağ şah damarı hastalıklarının son derece önemli hastalık grubunda olduğunu söyledi. Şah damarının beyni besleyen sağlı ve sollu iki damardan oluştuğunu hatırlatan Doç. Dr. Akdağ, bunların ciddi darlıklarında durum fark edilmezse felçten ölüme kadar sonuçlanabileceğini ifade etti. Doç. Dr. Akdağ, şöyle devam etti:


“Bu hasta örneğimizde gördüğümüz gibi hastanın yüzde 90 oranda şah damar darlığı vardı. Hasta felç geçirmeden fark ettik. Normalde bunun tedavisi cerrahi ilk seçenektir hasta ve hastanın durumuna göre stentleme de tercih yöntemidir. Biz bunu bölgedeki özel hastaneler içerisinde ilk defa burada başarmış olduk başarılı bir şekilde. Kısa sürede anjiyosunu yaptık, şah damarını stentle açtık hastamızı olası bir felçten kurtarmış olduk ve bir gün sonra yürüyerek eve gönderdik. Hastamız şimdi de kontrole gelmiş. Son derece iyi görünüyor.”



Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir


Bu hastalık tedavi edilmediği zaman darlığın olduğu bölgeden atılan küçük pıhtılarla beyinde felçten ölüme kadar birçok sıkıntıya yol açabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Akdağ, şu ifadeleri kullandı:


“Ani felç geçiren hastaların birçoğunda şah damarının tıkanıklığı hastalığı vardır. Özellikle baş dönmesi, ani bayılma, şiddetli baş ağrısı ya da aniden bir tarafında güçsüzlük olan hastaları mutlaka taramak lazım. Bu taramadan sonra bölgede bir darlık saptandığında devreye biz giriyoruz. Hastayı değerlendiriyoruz, darlığı açmaya karar verirsek bunu açıyoruz. Önemli olan felç geçirmeden hastaya müdahale edilmesi. Beyin damarının anjiyo yöntemi ile açılması bölgemizde özel hastaneler içerisinde ilk kez yapılan bir uygulama.”


Mühribe Çiftçi’nin oğlu Hüseyin Çiftçi ise annesinin şikayeti üzerine hastaneye geldiklerini söyledi. Çiftçi, şunları söyledi:


“5 yıldan bu yana baş ağrısı ve baş dönmesi şikayeti vardı. Birçok hastaneye gitmemize rağmen hastalığımıza bir çare bulamadık. Buraya geldik, yapılan incelemelerin ardından annemin şah damarında yüzde 90’yık bir tıkanıklık olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Serkan beyin yanına geldik anjiyo olduk, çok şükür annemizin durumu çok iyi.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Minik yürekler dilin ve kültürün izinde Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan Akşemseddin Ortaokulu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ’Dilimizin Zenginlikleri’ Projesi kapsamında yazar-çocuk buluşması etkinliği gerçekleştirildi. Akşemseddin Ortaokulu Ana Sınıfı B Şubesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, Şehzadeler ilçesinde Türkçe öğretmeni olarak görev yapan çocuk kitapları yazarı Halil Kuru, ana sınıfı öğrencileriyle bir araya geldi. Minik öğrencilerle samimi bir ortamda buluşan Kuru, yazarlık yolculuğunu anlatarak kitapların ve dilin önemine dikkat çekti. Söyleşi sırasında öğrencilerle keyifli sohbetler gerçekleştirildi. Programda okulun müzik öğretmeni Meltem Koruk da sahne alarak türküler seslendirdi. Canlı müzik eşliğinde eğlenen öğrenciler, geleneksel ezgilerle buluşarak kültürel değerleri yakından tanıma fırsatı buldu. Etkinlik kapsamında Türk kültürünün önemli kahramanları olan Dede Korkut, Nasreddin Hoca, Keloğlan, Karagöz ve Hacivat tanıtıldı. Öğrenciler, bu karakterlerin temsil ettiği değerleri öğrenerek kültürel mirasımıza dair farkındalık kazandı. Türküler ve şarkılarla renklenen programda, minik öğrenciler edebiyat ve kültürle iç içe bir gün geçirdi. Etkinlik sonunda konuşan Halil Kuru, bu tür çalışmaların çocuklarda dil bilincinin gelişmesi ve kültürel farkındalığın artırılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Kayseri Melikgazi Belediyesi 2025 yılı asfalt sezonu boyunca 80 kilometre yol yaptı Melikgazi Belediyesi, 2025 yılında ilçe genelinde gerçekleştirdiği yol yapım ve yenileme çalışmaları kapsamında 130 bin ton asfalt kullanarak 80 km yol yaptı. Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu; 2019-2025 yılları arasında toplam 741 km uzunluğunda yol yapım ve yenileme çalışması gerçekleştirdiklerini belirtti. İlçe genelinde ulaşımı daha konforlu ve güvenli hale getirmek, vatandaşlara nitelikli hizmet sağlamak amacıyla gerçekleştirilen yol yapım ve yenileme çalışmaları ile ulaşım daha rahat bir hal aldı. Yeni yolların yapımı, mevcut yolların bakım ve onarımı ile ulaşımı büyük ölçüde rahatlatan asfalt çalışmalarının devam edeceğini belirten Başkan Palancıoğlu; "Ulaşımda konfor medeniyetin sembolü. 58 mahallesi ve 600 bin nüfusuyla Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Melikgazi’mizde, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak, ulaşımı rahatlatacak yol yapım ve yenileme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 2025 yılı Nisan ayında başlayan asfalt sezonuyla ilçemiz genelinde 130.000 ton asfalt kullanarak 80 km uzunluğunda yol çalışması gerçekleştirdik. İlçemizin her köşesinde, ihtiyaç dahilinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın hayırlı olmasını diliyorum. Büyük bir özveri ile çalışan mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Melikgazi’ye değer katan hizmetlerimize devam edeceğiz" dedi.