GENEL - 16 Mayıs 2019 Perşembe 16:07

Sıcaklar baş gösterdi çocuklar soluğu Anzele’de aldı

A
A
A
Sıcaklar baş gösterdi çocuklar soluğu Anzele’de aldı

Diyarbakır’da sıcak havalardan bunalan çocuklar, Anzele Parkı’ndaki süs havuzuna girerek serinliyor.

Diyarbakır’da sıcak havalardan bunalan çocuklar, Anzele Parkı’ndaki süs havuzuna girerek serinliyor.


Sıcaklığın baş göstermesiyle kentteki tarihi Sur ilçesinde yer alan Anzele Parkı’nda buluşan çocuklar, içerisindeki taşlara aldırış etmeden havuza atlıyor. Çocuklar suya girdikten sonra beton zemine uzanıp, güneşlenirken, çevredeki vatandaşlar da meraklı gözlerle onları izliyor.


Suya giren çocuklardan Umut Can, Anzele suyunda yüzme sezonunu yeni açtıklarını söyledi. Can, "Serinlemek için istesek başka havuzlara da gidebiliriz. Arkadaşlar buradalar, ufak çocuklar buradalar. Ortalama 2 saat, 3 saat serinlemek için burada kalıyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Saniye - Şahin Yıldırım Anaokulu açılıyor Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu; Battalgazi Mahallesi’nde hayırsever iş birliği ile hayata geçirdikleri Melikgazi Belediyesi Saniye-Şahin Yıldırım Anaokulu’nun açılışını 6 Haziran Perşembe günü gerçekleştireceklerini duyurdu. Eğitimde öncü yatırımlarıyla Melikgazi’ye 5 yılda 21 okul kazandıran Başkan Palancıoğlu, tamamlanan projelerin açılışlarını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek; "Türkiye’de en çok okul yapan belediye markasıyla yatırımlarımıza devam ediyoruz. 5 yıl gibi bir sürede ilçemize tam 21 adet okul kazandırdık. Yeni projelerimizle rekorumuzu tazelemeye devam edeceğiz. Dâhiler Koleji, Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesi, Bilgiyi Ticarileştirme ve 7/24 Kütüphane gibi yenilikçi projelerimizi de ilçemize kazandırmanın gayreti içerisindeyiz. Melikgazi Belediyesi olarak eğitim her zaman önceliğimiz oldu. Çocuklarımıza, gençlerimize yatırım yapmanın, onları geleceğe hazırlamanın aslında kendi geleceğimize yatırım yapmak olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle bir projemizi daha hayata geçiriyoruz" dedi. Battalgazi Mahallesi’nde hizmet verecek olan Saniye-Şahin Yıldırım Anaokulu açılışına vatandaşları davet eden Başkan Palancıoğlu sözlerine şu şekilde devam etti; "Vatandaşlarımızın ihtiyaçları dahilinde isabetli ve nitelikli yatırımlar yapıyoruz. Battalgazi mahallemiz çocuk ve genç nüfusunun fazla olduğu bölgelerimizden biri. Melikgazi Belediyesi olarak hayırseverimizle birlikte buraya güzel bir anaokulu kazandırıyoruz. Zemin ve bir normal kattan oluşan okulumuzda 7 adet sınıf, 1 adet çok amaçlı salon, yemekhane, öğretmen odası, müdür odası, rehberlik odası ve mescit yer alıyor. Çocuklarımızın eğleneceği, öğreneceği, donanımlı eğitmenler tarafından birçok kazanıma erişeceği nitelikli bir okul hayata geçiyor. Bu çerçevede Battalgazi mahallemize kazandırdığımız Melikgazi Belediyesi Saniye-Şahin Yıldırım Anaokulumuzun açılışını 6 Haziran Perşembe günü saat 13.00’te gerçekleştireceğiz. Tüm hemşehrilerimizi açılışımıza bekliyoruz. Melikgazi’mize hayırlı, uğurlu olsun.”
Kocaeli Dipten diriliş İzmit Körfezi’ne "nefes" olacak Dip çamurunun temizlenmesi için çalışmaların devam ettiği İzmit Körfezi’nde, 23 arıtma tesisi sayesinde de derelerden gelen günlük 400 ton çamurun denize akması önleniyor. Projenin 5 yıl süreceğini söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, "Proje tamamlandığında dipte bir su sirkülasyonu sağlanacak, kötü koku kaybolacak, oksijen seviyesi artacak, böylelikle biyoçeşitlilik tekrar geri kazanılmış olacak" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çevreyi korumanın bir vatandaşlık görevi olduğunu ifade etti. Sokağa atılan ve denize bırakılan çöplerin yarınları kirlettiğine dikkat çeken Büyükakın, "Biz insanoğlunun doyumsuzluğu, sorumsuzluğu; dünya genelinde kirlenen denizler, kuruyan su kaynakları, azalan orman varlığı verimsiz toprakları beraberinde getirdi. Bu nedenle daha yeşil, daha mavi bir dünya için tabiata, çevreye ve hayata bakış açımızı düzeltmemiz gerekiyor" dedi. "120 milyon dolarlık dev projeyi başlattık" Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak, kentin yarınlarının daha yaşanabilir olması için tüm imkanları seferber ettiklerini vurgulayan Başkan Büyükakın, "Körfez’imizin ucunda biriken 8,5 milyon ton çamurun bertarafı için 5 yıl sürecek 120 milyon dolarlık dev projeyi başlattık. Proje tamamlandığında dipte bir su sirkülasyonu sağlanacak, kötü koku kaybolacak, oksijen seviyesi artacak, böylelikle biyoçeşitlilik tekrar geri kazanılmış olacak. 23 arıtma tesisini hayata geçirdik. 8 modüler tesisi de rehabilite ederek ileri biyolojik deşarj parametrelerini sağlayacak hale getirdik. Biyolojik arıtmada yüzde 100, ileri biyolojik arıtmada da yüzde 75’lik başarı elde ederken, geri kazanım suyu ile de sanayi kuruluşlarının proses suyu ihtiyaçlarında alternatif bir çözüm kaynağı oluşturduk. Su tasarrufunda önemli yol kat ettik. Türkiye genelinde Sıfır Atık projesine model olacak çalışmalar yaptık. Eskiden kokudan geçilmeyen sahillerimizde mavi bayraklar dalgalanmaya başladı. 9 mavi bayraklı plajımızda vatandaşlarımız bu yaz da gönül rahatlığıyla İzmit Körfezi ve Kandıra sahillerinde kulaç atacak. 20 sahil parkını halkımızın kullanımına sunduk. Yeşil alan miktarımız her geçen yıl arttı. 9 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Kocaeli yeşili ile mavisi ile anılmaya başlandı. Kocaeli’mize, ülkemize tertemiz bir çevre bırakmak için çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Ankara Ankara’da Sevgi Evleri’nde büyüyen 65 çocuğun el işi çalışmaları sergilendi Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) tarafından hayata geçirilen “Hayata Köprü Sanat” projesiyle Sevgi Evleri’nde yetişen 7-17 yaş arasındaki 65 çocuğun el işi çanta, kolye ve kara kalem çalışmaları sergilendi. Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi tarafından “Hayata Köprü Sanat” projesi hayata geçirildi. Söz konusu proje çerçevesinde tiyatro, kara kalem, keçe ve ney alanlarında Sevgi Evleri’nde yetişen 65 çocuğa eğitim verildi. Bu bağlamda kara kalem, keçe, çanta ve kolye alanlarında eğitim alan öğrencilerin el emeklerinden oluşan ürünler Gençlik ve Spor Bakanlığı Konferans Salonu’nda sergilendi. Ney alanında eğitim alan öğrencilerin müzik dinletisi ve tiyatro alanında eğitim alan öğrencilerin ise “Bacıyan-ı Rum” adlı tiyatro oyununu sahnelemeleri gerçekleştirildi. Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu çalışmanın boyutu sanat. Bütünüyle sanatla ama sanatın çeşitleri var. Bir tarafta resim. Bir tarafta tiyatro. Bir tarafta bir takım becerilerini sergiledikleri ve gösterdikleri bir günü yaşayacağız” dedi. Bütün sanatların kökünün Allah’a dayandığını belirten Turan, “Bizim buradaki çalışmalarımızda da amacımız şudur. Çocuklarımıza bir taraftan el becerileri kazandırırken bir taraftan kimliklerinin olgunlaşması, gelişmesi ve hayata dair tutunacakları güçlü argümanlara sahip olmalarını arzu ediyoruz. Aynı zamanda sanatın ahlakını, estetiği ile beraber onlara kazandırmayı arz ederiz. Çok mahir ellere kavuştuğumuz, becerikli yavrularımızın var olduğunu burada görmüş olduk” ifadelerini kullandı. “Hayata Köprü Sanat” projesi ile devlet koruması altında olan 7-17 yaş arasındaki çocukların, sanatın eğitici ve iyileştirici gücünden yararlanarak ufuklarını açmak, dini ve milli değerlere farklı açılardan tanışmalarını sağlamak, benlik algılarının olumlu yönde yeniden yapılanmasına katkıda bulunmak, hayatlarına sanat ve estetik perspektifi kazandırmak amaçlanıyor.
Rize Rize’de öğrencilerin yazdıkları kitaplar okurların beğenisine sunuldu Rizeli öğrencilerin yazmış olduğu 14 adet kitabın bugün tanıtımı ve imza töreni düzenledi. 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’nda Rize İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Genç Yazarlar ve Şairler Kulübü Projesi düzenlendi. Düzenlenen bu proje ile birlikte Rize’de bulunan 124 ortaokul ve lisede kulüp açıldı. Her okuldan bir tane temsilci öğretmen seçilerek kitap yazmak isteyen bütün öğrenciler kulübe üye yapıldı. Açılan kulüplerle birlikte öğrenciler hem yazma becerilerini geliştirdi hem de kitap okuma alışkanlığı kazandı. Proje çerçevesinde farklı okullardan bulunan 14 öğrenci yazmış oldukları kitaplar yayınlandı. Yayınlanan kitaplar bugün Rize Gençlik Merkezi’nde yazar öğrenciler tarafından arkadaşlarına, öğretmenlerine ve velilere imzalandı. Kitap lansmanında yazar olan engelli 11 yaşındaki Miray Özcan’a da ilgi yoğun oldu. Düzenlenen törene Rize Vali Yardımcısı Hüseyin Aydın, Rize İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Düzenlenen törenin ardından açıklamalarda bulunan Rize İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi, yaklaşık 10 ay içerisinde 14 tane kitap yazılıp basımları gerçekleştirildiğini belirterek ‘’Genç yazarlar ve şairler kulübü diye bir kulüp ortaya koyduk ve gerçekleştirdik. Tüm ortaokul ve liselerimizde bu kulübü kurdurduk. Her okulumuzda bir öğretmen temsilcimiz ve kulüp üyesi öğrencilerimiz mevcut. Bu çocuklarımızın biz sadece test çözerek sadece akademik başarıya kilitlenerek hayata hazır olacaklarını düşünmüyoruz. Dolayısıyla yazan, çizen, düşünen öğrenciler, düşünen nesillerden bu memleketin geleceğinin daha iyi şekilleneceğini düşündüğümüz için çocuklarımızı biraz daha yazarlık eğitimi verme yolunda çalışmalar yaptık. Yaklaşık on ay içerisinde bugün tanıtımını yaptığımız 14 tane kitabımız ortaya çıktı. Bu kitapların hepsi ulusal yayınlarda basıldı. Yayınevlerinde satışı bulunan eserler. Yerel yüzeyde matlığı olmuş bir eserler değil. Önümüzdeki yılın hazırlıklarına şimdiden başladık. Belki bunu artarak devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı. “Bugün bu eserlere imza atan çocukların ülkemizin geleceğine imza atan çocuklar olacağına şahit olacağız” Kulübe üye olduktan sonra hayata tekrardan tutulmuş olan bir öğrencinin de olduğunu söyleyen Tüfekçi, “Gerçekten çocuklarımız çok mutluydu. Miray’ı gördünüz. Aslında engelli bir çocuğumuz ama ikinci üçüncü eserini çıkarıyor. Biz ona da destek verdik. Annesinin de desteğiyle şu an çocuğumuz hayata tutundu. Meslek lisemizde bir kız öğrencimiz var. Tamamen hayata küsmüş bir çocuğumuzdu. Bu kulübe üye olduktan sonra bize geldi. Kendisinin bu kulübe dahil olabileceğiyle ilgili bir talepte bulundu. Okul müdürümüz bu kitap çıktığından bir ay sonra geldi. Bize sadece şunu söyledi. Hocam siz ne yaptınız? Bir anda çocuğun hayatı değişti. O hayata küskün çocuğumuz gayet neşeli, gayet huzurlu, sosyal, sportif etkinliklerde, okuldaki bütün faaliyetleri, öne çıkan bir çocuk haline geldi. Şu an bu çocuğumuz içeride imza atıyor. Valimize kitap imzalıyor. Yazarlarımızın kitaplarına imza atıyor. Dolayısıyla amacımıza da aslında bir nebze çok kısa vadede görmüş oluyoruz. Daha uzun vadede inşallah bu çocuklarımız Rizemizin, ülkemizin, dünyanın, geleceğine imza atacak. Bugün bu eserlere imza atan çocukların ülkemizin geleceğine imza atan çocuklar olacağına şahit olacağız” şeklinde konuştu. “Hedefim büyük yazarlar arasında yer almak” Gelecek yıllarda kendisinin de büyük bir yazar olmak istediğini ifade eden İclal Efran Katmer “Birçok öğrencinin hayatına dokunduğumuza inanıyorum. Hayali olan insanlar için çok güzel bir proje. Bana çok güzel duygular kattı. Gurur vericiydi ve hayatta bir şeyleri başarabileceğime inandırdı. Çok güzel ve büyük adımlar attık. Etkinlik çok güzel ve talep çok büyüktü. Bu kadar yoğun ilgiyi biz de beklemiyorduk. Kitabımı yazmam 2 ayımı aldı. Aynı zamanda roman da yazıyorum. Hedefim büyük yazarlar arasında yer almak’’ ifadelerini kullandı. 11 yaşındaki Engelli yazar öğrenci Miray Özcan ise “Herkesin özel bir durumu var. Bence herkes kendini sevmeli. Bu hayattaki asıl amacımız kendiniz sevmektir. Herkes kendini sevmelidir. Ben kendimi çok seviyorum” dedi.