GENEL - 25 Mayıs 2019 Cumartesi 09:36

(Özel) Teröristler yıktı devlet yaptı

A
A
A
(Özel) Teröristler yıktı devlet yaptı

Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt il merkezileri ile Sur, Cizre, Nusaybin, Silvan ve Silopi gibi ilçelerde teröristlerin hendek olayları zamanında yakıp yıktığı binaların yerine TOKİ tarafından yeni konutlar inşa edildi.

Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt il merkezileri ile Sur, Cizre, Nusaybin, Silvan ve Silopi gibi ilçelerde teröristlerin hendek olayları zamanında yakıp yıktığı binaların yerine TOKİ tarafından yeni konutlar inşa edildi. Tamamlanan konutların hak sahiplerine verilme işlemlerine devam ediliyor. Terörün açtığı izleri kapatmak için başlatılan çalışmalarda Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt illerinde TOKİ tarafından 6 milyar 500 milyon lira civarında dev yatırım ile 35 bin civarında konut yapıldı.


Terör örgütü PKK mensuplarınca hendek olayları zamanında evleri yakılıp yıkılan vatandaşlara devlet el uzattı. Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman ve Siirt’te TOKİ tarafından konutlar inşa edildi. Birçoğu tamamlanan konutlar, terörden zarar gören hak sahiplerine verilme işlemlerine devam ediyor. TOKİ tarafından inşaatı devam eden ve kirada kalan vatandaşlara da valilik tarafından kira yardımına devam ediliyor.



Sur yeniden inşa edildi


Terörün en çok zarar verdiği yerlerin başında gelen Diyarbakır’ın Sur ilçesinde başlatılan rehabilite çalışması ile ilçe hızlı bir şekilde aslına uygun olarak yenilendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve kayyum atanan Sur Belediye Başkanlığının ortak yürüttüğü projelerle Sur ilçesinin kalbi olarak tanımlanan Gazi ve Melikahmet caddeleri baştan sona yenilendi. Cadde üzerinde bulunan iş yerleri de tarihi yapısına uygun bir şekilde onarılırken, tamamlanan tarihi Sur ilçesindeki caddeler ve iş yerlerinin açılışını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. İlçede teröristler tarafından tahrip edilen onlarca tarihi yapı restore edilirken, bazılarının restorasyon çalışmaları devam ediyor. Tarihi ilçenin caddelerinde yapılan yenilikler ile tüm dükkanların ve iş yerlerinin vitrinleri tarihi dokuya uygun bir şekilde yapılarak sahiplerine teslim edildi. Teröristler tarafından evlerinden edilen vatandaşlar için de TOKİ harekete geçti. Son dönemlerde 50 proje hayata geçiren TOKİ 12 bin 425 konutun yapımına başladı. Bu konutların büyük bir kısmını tamamlayıp hak sahiplerine dağıtan TOKİ, geri kalanları da tamamlayarak vatandaşları evlerine kavuşturacak.



Şırnak ve ilçelerinde 10 bin 731 konut


Terörden temizlenen Şırnak, inşa edilen konutlarla modern kent görünümüne kavuştu. Şırnak kent merkezinde, 14 Mart 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından, yaşanan çatışmalar nedeniyle Dicle, Cumhuriyet, Yeşilyurt, Gazipaşa, İsmetpaşa, Yeni, Aydınlıkevler ve Bahçelievler mahallelerinde yıkılan yapıların yerine yenileri yapıldı. TOKİ tarafından Şırnak genelinde 10 bin 731 konut inşa edildi. Yeni TOKİ’lere yerleşen vatandaşlardan Selahattin Taşar, yaklaşık 3 yıl önce Şırnak’ta yapılan TOKİ’lerin birçoğunun bitme aşamasına geldiğini söyledi. Taşar, “Çatışmalı sürecin ardından şu anda evlerimizdeyiz. Tek sıkıntımız konutların azlığı. Vatandaşlar ev bulamıyor, Şırnaklıların yüzde 30’u hala dışarıda, TOKİ’lerin biran önce bitirilmesi ve halkımızın mağduriyetinin tam anlamıyla giderilmesini umuyoruz” dedi.



Yeni Nusaybin görücüye çıktı


Terör örgütü PKK mensuplarının en çok zarar verdiği ilçelerden olan Mardin’in Nusaybin ilçesi de TOKİ tarafından ele alındı. Yeniden inşa edilen ilçe modern görünümüne kavuştu. İlçedeki binaların neredeyse tamamı yenilenirken TOKİ terör mağdurları için de 12 etapta 5 bin 51 konut, 498 adet dükkan, 5 adet cami, 4 adet taziye evi ve 3 adet okul inşaatı projesini hayata geçirdi. Şuana kadar bin konutun kurası çekilirken temsili olarak bir aileye anahtar teslimi yapıldı.


TOKİ tarafından Batman ve ilçelerine de çalışmalar gerçekleştirildi. Toplan 4 bin 920 konutun yapıldığı kentte ayrıca stadyum ve kapalı yüzme havuzu, öğretim kurumları, sağlık ocakları, camiler ve ticaret merkezleri de yapıldı.


Siirt’te ise bugüne kadar 805 adet toplu konutun yapımı bitmiş olup vatandaşların kullanımına açıldı. Ayrıca 16 derslikli ilkokul, 1 cami ve ticaret merkezi yapımı tamamlanmıştır. Siirt’in Baykan ilçesi Veysel Karani Beldesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 55 adet konut, 145 adet dükkan, 2 adet müştemilat inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinin ise yüzde 90’lık kısmı tamamlandı. İnanç turizmi açısından önemli bir merkez olan türbenin çevre düzenlemesi, kamulaştırma ve inşaat maliyetinin yaklaşık 40 milyon lira olduğu öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.