EĞİTİM - 02 Ağustos 2019 Cuma 23:00

Velilerden adrese dayalı geçiş hakkının 11 ve 12. sınıflara da verilmesi talebi

A
A
A
Velilerden adrese dayalı geçiş hakkının 11 ve 12. sınıflara da verilmesi talebi

DİYARBAKIR (İHA) – Diyarbakır’da veliler, temel liseler kapatıldıktan sonra temel lise 9 ve 10’ncu sınıf öğrencilerine adrese dayalı Anadolu liselerine geçiş hakkı tanındığını, 11 ve 12’nci sınıf öğrencilerine bu hakkın tanınmadığını belirterek sorunun çözülmesi çağrısında bulundu.

DİYARBAKIR (İHA) – Diyarbakır’da veliler, temel liseler kapatıldıktan sonra temel lise 9 ve 10’ncu sınıf öğrencilerine adrese dayalı Anadolu liselerine geçiş hakkı tanındığını, 11 ve 12’nci sınıf öğrencilerine bu hakkın tanınmadığını belirterek sorunun çözülmesi çağrısında bulundu.


Diyarbakırlı öğrenci velisi Selçuk Bay, temel liselerin kapatılması ilgili sıkıntıları olduğunu söyledi. Bay, temel liselerin kapatıldıktan sonra 9 ve 10’uncu sınıf öğrencilerine adrese dayalı Anadolu liselerine geçiş hakkı tanındığını, 11 ve 12’nci sınıf öğrencilerine bu hakkın tanınmadığını ifade etti. Selçuk Bay, oğlunun 11’inci sınıfa geçtiğini, kaydını temel liseden Anadolu lisesine almak istediğinde sistemin puanı düşük olduğu için bu kaydı onaylamadığını ve adrese nakil hakkının sadece 9 ve 10’ncu sınıf öğrencilerine tanındığını öğrendiğini dile getirdi.



“Çocuğumuz şuan ortada, hiç okula naklini yapamıyoruz”


Temel lise 9 ve 10’uncu sınıf öğrencilerine adrese dayalı Anadolu liselerine geçiş hakkı tanınmışken, 11 ve 12’nci sınıf öğrencilerine bu hakkın tanınmadığını aktaran Bay, “Oğlum Kemal Diyarbakır Diclekent temel Anadolu lisesine gidiyor, 11’nci sınıfa geçti. Biz sistem üzerinden resmi Anadolu liselerine oğlumun naklini yapmaya çalışırken, sistem puanı düşük bu okulu tercih edemezsiniz diye bir uyarı veriyor. Zaten bu temel liseye giden öğrencilerin puanı iyi olsa iki yıl önce resmi Anadolu lisesine gönderirlerdi bu öğrencileri. Temel lisede okuyan öğrencilerin çoğunun TEOG puanı, yeni ismiyle Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanı düşük olduğu için temel lise tercih edildi. Onun için temel lise 9’uncu sınıf öğrencilerine adrese dayalı geçiş hakkı tanınmışken, 11 ve 12’nci sınıf öğrencilerine de bu hakkın tanınmasını Bakanımızdan rica ediyoruz. Yani bu konudaki hassasiyetlerini de biliyoruz. Umarım ki bu mağduriyetimiz giderilir. Birinci nakil dönemini geride bıraktık. Bizim çocuğumuz şuan ortada, hiç okula naklini yapamıyoruz. Yani açıkçası bu çocuğun önünde iki seçenek var. Ya bu çocuk açık liseye gidecek. Ya da koleje devam edecek. Şimdi biz gelir seviyesi belli olan aileleriz. Temel lisenin ödemesini yaparken zorlanıyorduk. Kolejlerin fiyatları malumunuz, 10 bin ile 20 arasında değişiyor. Şimdi bizim bunu karşılama gücümüzde yok. Hal böyleyken bu çocuğu da açık liseye göndermek istemiyorum. Çünkü bu çocuğa baya bir emeğimiz olmuş, maddi, manevi” diye konuştu.


İki yıl önceki TEOG puanıyla çocuğun değerlendirilmesinin de yanlış olduğu vurgulayan Bay, “Çünkü bu iki yıllık süreçte çocuğun kat ettiği belli bir mesafe var. İki yıl boyunca almış olduğu bir eğitim var. Yani en azında karnelerinin not otlaması göz önünde bulundurulabilirdi diye düşünüyorum. Umarım bizim bu mağduriyetimiz giderilir, çocuğum mağdur edilmez. Çünkü hayattaki en değerli varlıklarımız çocuklarımızdır. Biz veliler çocuklarımız için her türlü fedakarlığı yaparken, çocuklarımızın böyle mağdur edilmesine rıza gösteremeyiz. İnşallah umarım sesimiz ilgili yerlere ulaşır, mağduriyetimiz giderilir. Büyüklerimizden temennimiz bu, mağduriyetimiz giderilsin” şeklinde konuştu.


Özel Diclekent temel lisesine giden 11’inci sınıfa geçen öğrenci Kemal Bay, yetkililerin kendisini duymasını istediğini söyledi. Kemal Bay, “Annem babam o kadar emek vermiş açık liselere gitmek istemiyorum. Kaydımı Anadolu liselerine yapmak istiyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Yozgat’ta hasta ve yaşlıların “Berber Mesut’u” gönüllere taht kuruyor Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde berberlik mesleğini sürdüren Mesut Taştan, son 3 yıldır engelli, yaşlı, hasta, kimsesiz ve köy çocuklarının saç-sakal tıraşını gönüllü olarak ücretsiz yapıyor. Kendi imkanlarıyla köy köy dolaşan Taştan, vatandaşların saç-sakal tıraşlarını yaparak onları Kurban Bayramı’na hazırlıyor. Akdağmadeni İlçesinde berberlik mesleğini icra eden Mesut Taştan (35), kendi imkanlarıyla köyleri dolaşarak, sağlık sorunları veya yaşlılık nedeniyle berbere gelemeyen vatandaşlara ücretsiz saç ve sakal tıraşı hizmeti sunuyor. Mesut Taştan’ın bu gönüllülük faaliyeti, ilçe sakinleri tarafından da büyük takdir ile karşılanıyor. Her hafta belirli günlerde, yanında taşıdığı ekipman çantası ile köy köy gezerek yaşlı ve hastaların evlerine konuk olan Taştan, onların saç ve sakal bakımlarını özenle yapıyor. Taştan, ayrıca bölgedeki köy okullarında eğitim gören öğrencilerin de saç kesimi yapıyor. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Taştan, vatandaşların saç ve sakal tıraşlarını da yaparak onları hem bayrama hazırlıyor hem de hayır dualarını alıyor. Taştan´ın bu özverili çalışması, köylerdeki yaşlı ve hasta vatandaşların hayatını kolaylaştırmanın yanı sıra, onlara moral ve sosyal destek de sağlıyor. Evlerine giderek onlarla sohbet eden ve dertlerini dinleyen ve gittiği evin birtakım iaşesini karşılayan Taştan, bu hizmeti büyük bir sevgi ve gönüllülük ile sürdürüyor. "15 günde bir eşimi tıraş ediyor" Eşi engelli olduğu için berbere gidemediğini söyleyen Hatice Tomarık “Benim eşim engelli, ayağa kalkamıyor, Mesut oğlum da eve geliyor ve eşimi ücretsiz tıraş ediyor. 15 güne bir eşimi tıraş ediyor. Ona çok teşekkür ediyorum” dedi. "Bu Rabbimin rızası için yapılan bir hizmet" Mesut Taştan köylere giderek ücretsiz tıraş yaptığını ifade ederek, "Akdağmadeni’nde berberlik yapıyorum. Gönüllü olarak, yaşlı, engelli amcalarımızı ve köyde okuyan bütün öğrencilerimizi köye giderek tıraş ediyorum. Hiçbirinden herhangi bir ücret almıyorum, bu Rabbimin rızası için yapılan bir hizmet. Gönülden gelen bir iş bu, bana bağımlılık yaptı, onların yüreğine dokunup mutlu etmek beni de mutlu ediyor. Akdağmadeni ilçemizde 85 köydeki yaşlılarımız var, onlar ilçeye gelip tıraş olamıyorlar. Biz de onların ayağına gelip gönüllü olarak onları evlerinde tıraş ediyoruz” şeklinde konuştu.
Muş Alpaslan Kız İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden büyük başarı MUŞ (İHA) – Muş’un Malazgirt ilçesindeki Alpaslan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, Erzincan’da düzenlenen bölge yarışmalarında Arapça şiir ve çocuk şarkıları dallarında büyük başarılar elde ederek Türkiye finallerine katılma hakkı kazandılar. Öğrencilerden Ebrar Keklik, öğretmeni Gökçenur Erdoğan rehberliğinde Arapça şiir alanında önemli bir başarıya imza attı. Diğer yandan Toprak Güzey, Alev Turanlı, Şevin Dinçer, Hiranur Çakır ve Medine Yalçınkaya isimli öğrenciler ise Rabia Nur Hanedar öğretmenleri rehberliğinde Arapça çocuk şarkıları dalında dikkat çeken bir performans sergilediler. Bu başarılı öğrenciler, Malazgirt’te yapılan yarışmalarda ilçe birinciliğinden başlayarak Muş il birinciliği ve ardından Erzincan’da düzenlenen 3. Bölge Finalleri’nde birincilik elde ederek Türkiye finallerine katılma hakkı kazandılar. Okul Müdürü Sedat Esen ve öğrenciler, Milli Eğitim Müdürü Vedat Kaya’yı makamında ziyaret etti. Kaya, öğrencilere Türkiye finallerinde başarılar dileyerek, önemli başarılarından dolayı öğrencilere çeşitli hediyeler takdim ederek tebriklerini iletti. Kaya, “Bu başarılar, öğrencilerimizin azimleri ve öğretmenlerinin destekleriyle elde edilmiştir. Gelecekte de bu tür başarıların artarak devam etmesini diliyorum. Öğrencilerimize ve emeği geçen herkese tebriklerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
Mersin Mersin’deki kadın cinayetinin şüphelisi tutuklandı Mersin’de bir kadının evinde ölü bulunmasıyla ilgili gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. Şüphelinin, cinayeti itiraf ettiği ve çelik kasayı da çaldığını söylediği öğrenildi. Yenişehir ilçesine bağlı İnönü Mahallesi’ndeki bir apartman dairesinde dün Şule Özlem U.’nun boğularak öldürülmüş bulunmasına ilişkin gözaltına alınan Ali Y’nin (20) emniyetteki işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Zanlının emniyetteki ifadesinde, olayın yaşandığı akşam birlikte vakit geçirdiği Şule Özlem U’yu darp ettiğini, daha sonra içinde para olan çelik kasayı alarak adresten ayrıldığın söylediği öğrenildi. Olay Önceki gece polis ekipleri, merkez Toroslar ilçesindeki Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali arkasında bulunan Heliport civarında şüphe üzerine 33 ATS 955 plakalı motosikleti durdurmuş, yapılan kontrolde Ali Y.’nin (20) kullandığı motosiklet üzerinde parçalanmış çelik kasa ve içerisinde yüklü miktarda para olduğu tespit edilmişti. Şüphelinin kasayı Yenişehir ilçesindeki İnönü Mahallesi 1401. Sokak’ta bulunan bir daireden aldığını belirtmesi üzerine adrese giden polis ekipleri, itfaiyenin yardımıyla girdikleri dairede Şule Özlem U.’nun (40) cesediyle karşılaşmıştı. Yapılan ilk incelemede kadının boğularak yaşamını yitirdiği belirlenirken, Ali Y. gözaltına alınmıştı. Şule Özlem U’nun cenazesi ise morgdaki işlemlerin ardından Afetevler Mezarlığında toprağa verilmişti.