ASAYİŞ - 16 Ekim 2020 Cuma 19:38

Diyarbakır’da korona virüs denetimlerinde 19 milyon lira ceza kesildi

A
A
A
Diyarbakır’da korona virüs denetimlerinde 19 milyon lira ceza kesildi

İçişleri Bakanlığı genelgesi uyarınca, korona virüs tedbirleri kapsamında denetimlere katılan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Münir Karaloğlu, vatandaşlara tedbirlere uyma çağrısında bulundu.

İçişleri Bakanlığı genelgesi uyarınca, korona virüs tedbirleri kapsamında denetimlere katılan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Münir Karaloğlu, vatandaşlara tedbirlere uyma çağrısında bulundu. Vali Karalığlu, “Bugüne kadar 19 milyon ceza kesmişiz. 19 milyon Diyarbakır için küçük bir rakam değil ve bu cezaların tamamı kamu alacağı. Bunlar mutlaka tahsil edilecek” dedi.



Kayapınar ilçesinde yapılan korona virüs denetimlerine Vali Münir Karaloğlu’na Kayapınar ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Ünal Koç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile STK ve Oda başkanları eşlik etti.



“Kurallara hep beraber uyarsak bu mücadeleyi kazanacağız”


Vali Münir Karaloğlu, İçişleri Bakanlığının talimatıyla, genelgesiyle Türkiye’de her ilde, her ilçede mülki idari amirleri başkanlığında, Vali ve Kaymakamlar başkanlığında kentteki hem sivil toplum, hem kamu kurum ve kuruluşları temsilcileriyle bir farkındalık denetimi yaptıklarını söyledi. Her noktayı çıkınca denetleme şanslarının olmadığını ama toplumda bir farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Vali Karaloğlu, “Topluma şunu hatırlatmak istiyoruz. Pandemiyle mücadele bitmedi. Pandemiyle mücadele devam ediyor. Hem kendimizi, hem sevdiklerimizi, hem toplumu koruyabilmek için konan kurallara hep beraber uyarsak bu mücadeleyi kazanacağız. Konan kurallara uymazsak maalesef virüs hasta etmeye, virüs sevdiklerimizi aramızdan almaya devam ediyor. Bugün esnafımızı ziyaret ederken, esnafımızın bir tanesi Mehmet Bey, bir bakkal arkadaşımızın çok güzel ifadeleri oldu. Sayın Valim, ‘Ben böyle bir virüsün olduğuna da inanmıyordum, böyle bir hastalık olduğuna da inanmıyordum. Ama 15 gün ne çektiğimi ben biliyorum. Allah düşmanımın da başına vermesin’ ifadeleri oldu. Lütfen, vatandaşlarımız işi ciddiye alsınlar. Toplumumuz, devlettin, devlettin yetkililerinin söylediklerine itibar etsinler. Biz, insanımızı korumaya çalışıyoruz. Bugüne kadar 19 milyon ceza kesmişiz. Bu çok ciddi bir rakam. Ama bizim hedefimiz, amacımız ceza kesmek değil. Bu son çare. 19 milyon Diyarbakır için küçük bir rakam değil ve bu cezaların tamamı kamu alacağı. Bunlar mutlaka tahsil edilecek” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.