KÜLTÜR SANAT - 20 Ekim 2020 Salı 16:45

Diyarbakırlı taş ustası bazalt taşından sanat eserleri çıkarıyor

A
A
A
Diyarbakırlı taş ustası bazalt taşından sanat eserleri çıkarıyor

Diyarbakırlı taş ustası Cuma Balıkçı, babasının yanında öğrendiği taş oyma sanatıyla Karacadağ bölgesinden getirdiği bazalt taşını işleyerek tavla, dama ve sehpa olarak kullanılabilecek çok yönlü esere dönüştürdü.

Diyarbakırlı taş ustası Cuma Balıkçı, babasının yanında öğrendiği taş oyma sanatıyla Karacadağ bölgesinden getirdiği bazalt taşını işleyerek tavla, dama ve sehpa olarak kullanılabilecek çok yönlü esere dönüştürdü.


Sur ilçesinde ikamet eden 50 yaşındaki Cuma Balıkçı, taş ustası olan babasının yanında küçük yaşlarda taş oyma sanatına merak sarıp ilgilenmeye başladı. Merakını sanata dönüştüren Balıkçı, Karacadağ bölgesinden bazalt taşlarını evinde oluşturduğu atölyesine getirmeye başladı. Balıkçı, kurguladığı motifleri taşa işleyip sehpa, vazo, masa, el değirmeni, abdestlik, oturmalık gibi eserlere dönüştürdü. Cuma Balıkçı, son olarak bazalt taşından tavla yapmayı düşündü. Karacadağ’dan getirdiği taşı tavla, dama ve sehpa olarak kullanılabilecek bir esere dönüştüren Balıkçı, emeğinin karşılığı verildiği taktide bazalt taşından yapılan tavlayı ve diğer eserlerini satabileceğini dile getirdi.



"El emeğimin hakkını verseler, veririm"


Bazalt taşı ustası Cuma Balıkçı, baba mesleğini sürdürdüğünü, babasının hem değirmen taşı ustası hem de bazalt taşı ustası olduğunu söyledi. Surların ve evlerin yapıldığı teknikle eserlerini ortaya çıkardığını aktaran Balıkçı, "Yeni nesiller spiralle yapıyorlar, ben kabasını spiralle alıyorum, inceliğini komplesini çekiç ve murçla alıyorum. Bu tavlayı aklıma geldi yapayım dedim. Hem tavla olsun hem dama oynansın hem de sehpa olsun, Mekanizmalı, gittim Karacadağ tarafında bir tane taş buldum. Eski yöntemle hepsini oydum, bu eseri çıkardım. El emeğimin hakkını verseler, veririm. Emektir, bu yarın öbür gün tarihi eser sınıfına girer. Spiralle izi yok, makine izi yok. Hep elle oyduğumuz, hep değirmen çekiciyle yaptığımız, murç, keski ile yaptığım, hepsi bu” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.