POLİTİKA - 11 Ocak 2025 Cumartesi 16:35

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kürt ile Türkün arasına ayrımcılık sokan hem Kürtün, hem Türkün en çok da Müslümanın düşmanıdır”

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kürt ile Türkün arasına ayrımcılık sokan hem Kürtün, hem Türkün en çok da Müslümanın düşmanıdır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgenin ve ülkenin terörden tamamen temizlenmesi için yaptıkları çalışmaları anlatarak önemli mesajlar verdi. Edoğan, bin yıldır birlikte kurulan kardeşliğin bitirilmesini hedefleyen terörün hiç kimseye fayda sağlamadığını belirterek, “Kürt ile Türkün arasına ayrımcılık sokan hem kürtün hem türkün en çok da Müslümanın düşmanıdır” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti 8. Olağan Kongresine katılmak üzere Diyarbakır’a geldi. Seyrantepe Spor Salonunda partililere seslenen Erdoğan, Diyarbakır’ın huzurunun Türkiye’nin huzuru olduğunu söyledi. Erdoğan, “Diyarbakır’ın huzuru Türkiye’nin huzurudur. Diyarbakır’ın refahı Türkiye’nin refahıdır. Diyarbakır’ın kaderi Türkiye’nin kaderidir. Dicle ve Fırat nasıl tabi ve tazeyse bizim kardeşliğimizde bu şekildedir. Yatırımlardan hak ve özgürlüklerden her anlamda eşi ve benzeri görülmemiş hizmetlerle sizi tanıştırdık. Biz bu aşkla hizmet ederken birileri ideolojilerine uygun suni bir şeyler peşindeydiler. Mayası Müslümanlıkla yoğrulan yurdu bölmek için uğraşıyorlardı. Bu gayretlerinin gerisindeki sinsi niyeti gayet iyi biliyoruz. Kim desteklerse desteklesin küçük çıkarları uğrana bu işlere girişenlerin sonu hüsran olacaktır. Eli kanlı katiller ihanetlerini örtmeye çalışsın biz Diyarbakır’dan yürekten gelen kardeşlik türkülerini söylemeye devam edeceğiz” diye konuştu.


“Vatanın bütünlüğünü yılanlara, çıyanlara yedirmeyeceğiz”


Konuşmasında milletin birliğini ve vatanın bütünlüğünü korumak için her mücadeleyi vereceklerini belirten Erdoğan, “Milletimizin birliğini, vatanımızın bütünlüğünü, devletimizin ebet müddet gücünü bu yılanlara, bu çıyanlara yedirmeyeceğiz. Yarım asırdır bu milletin geleceğini karartan emperyalist oyunun son halkasını bozma aşamasındayız. Bizim birbirimizden başka kimsemiz yok. Bölgemizde ve dünyada birliğini beraberliğini kaybeden acıları yaşayanları siz de görüyorsunuz. Vatanına sahip çıkmayanları görüyorsunuz. Ülkesinin ve insanının üzerine titremeyenlerin akibetini sizler de takip ediyorsunuz. Bizi birbirimizden ayırmak isteyenlerin gayesi ne size ne bize iyilik yapmak değil. Bir asır önce nasıl sırt sırta verip ülkemizi kurtarmış ve cumhuriyetimizi kurmuşsak şimdide omuz omuza verip Türkiye yüzyılını birlikte inşa edeceğiz. 81 vilayetimizin her biri gibi Diyarbakırsız bir Türkiye yetim kalır. Türkiyesiz bir Diyarbakır da öksüz kalır. Son yarım asırdır yaşadığımız sancılara artık dur deme vaktidir yine şeyler söyleme vaktidir” şeklinde konuştu.


“Terörle mücadelemiz tarihimizin bir parçası olarak kayıtlarda yerini almıştır”


Terörle mücadelede binlerce şehit verildiğini dile getiren Erdoğan, bu şehitlerin emaneti olan vatanı son güçlerine kadar koruyacaklarını söyledi. Erdoğan, “Türkiye’nin uzunca bir geçmişe sahip terörle mücadelesi tarihimizin bir parçası olarak kayıtlardaki yerini almıştır. Binlerce şehit verdik. Attığımız her adımın şehitlerimizin canları pahasına bize emanet ettikleri ülkemizin geleceğini güvence altına almak istememizden kimsenin şüphesi olmasın. Kandırılarak dağa çıkarılan 10 binlerce insanın evladı hayatını kaybetti. 5 yıldır evlatlarına kavuşma mücadelesi veren Diyarbakır annelerinin yaşadıklarını da çok iyi biliyoruz. Ülkemizin kalkınması için kullanmamız gereken 100 milyarlarca doları terörün önünü kesmek için kullandık. Vesayet karşısında sivil siyaseti güçlendiremedik. Rahmetli Özal’dan beri terör mücadelesini bitirmek için farklı yöntemlere başvurulmuştur. Biz de terörü bitirmek için çok ciddi insiyatifler aldık. Ancak karşımızdaki yapı bu ülkenin ve bu milletin değil bölgesel ve küresel güçlerin sesine kulak verdiği için bu çabalar sonuç vermedi. Biz ne yapması gerekiyorsa fazlasını yaptık ama bu iyi niyetli çabalarımızın cevabını ilçelerimize kazılan çukurlarla aldık. O hainlerin hepsini açtıkları çukurlara gömdük ama tarihi bir fırsatın önüne geçilmesine engel olamadık. Diğer ülkelerdeki terör unsurlarını da sınırlarımızdan uzaklaştırdık. Terör örgütü çok ciddi kan ve güç kaybına uğradı. Suriye’de örgütün bölgesel hevesi kursağında kaldı” ifadelerini kullandı.


“Terör belasını bitirmek için yeni bir fırsat açtık”


Terörü bitirmek için devletin başlattığı çözüm süreçlerinin terör örgütü ve terör örgütüne müzahir siyasi partiler tarafından bozulduğuna dikkat çeken Erdoğan, “ Biz siyasetimizle ve bölgemizde yaşanan kritik bazı gelişmeler sonrasında terör belasını bitirmek için yeni bir fırsatı açtık. Bunun heba edilmesini doğru bulmuyoruz. Terör örgütünün kendini feshetmesi silahların kayıtsız şartsız teslim edilmesi, bölücü örgütün baskısıyla bir Türkiye partisi olması imkanı bulmayanların siyasete Türkiye partisi olarak girmesine fırsat verilmesi. Tüm boyutları ve unsurları ile ebediyen tarihe gömmek istiyoruz. Bu büyük ve güçlü Türkiye önündeki en son engellerden birinin devreden çıkarılmasıdır. Bu Kürt kardeşlerimizle ilgili bir konu da değildir. Son 22 yılda gerçekleşen birçok reform ile ülkemizin asırlık sorunları birer birer ortadan kaldırılmıştır. 22 sene önce konuşulamayan nice hakkı attığımız adımlarla ülkemize kazandırdık. 85 milyon vatandaşımızın her biri hak ve özgürlük reformlarından istifade etmiştir. Eksiklikler varsa bu hepimizin ortak meselesidir ve çözümü için hep birlikte çalışacağız” dedi.


"Ekonomik sıkıntılar yılın ikinci yarısından itibaren geride kalacak”


Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılara da değinen Erdoğan, bu sıkıntıların 2025 yılının ikinci yarısından sonra geride kalacağını dile getirdi. Erdoğan, “Son dönemdeki ekonomik sıkıntıları yılın ikinci yarısından itibaren geride bırakacağız. Ülkemizin kuzeyi ve güneyi cayır cayır yanarken bu ateşi Türkiye’ye sıçratma planları yapanların bu planını bozmaya niyetliyiz. Burada bugün bu ülkede belli bir dönem hepimiz baskı gördük, zulüm gördük, ayrımcılık gördük. Bizden sizden diye bizi birbirimizden ayırdılar. Bizim ayrımız gayrımız olmadı. Biz hep beraberdik bin yıl boyunca bu topraklarda kardeşçe yaşadık. Irkçılık kendisine oksijen bulamadı. Bizler aynı kıbleye dönüyoruz, aynı kitabı okuyoruz, aynı peygamberin yolunda yürüyoruz. Bizler birlikte medeniyetimizi inşa ettik. Kürt ile Türkün arasına ayrımcılık sokan hem Kürtün, hem Türkün, en çok da Müslümanın düşmanıdır. Sıkıştıkları için Gazze’de soykırım yapan Siyanistlere adeta yalvarıyorlar, bu milleti kimse Siyonistlerin kapısında kul köle yapamaz. Bunların derdi Kürtler, Araplar, Türkler değil, bunların derdi başka. Onun için bunlara hep birlikte el ele vererek karşılık vereceğiz. Terör örgütü aradan çıkınca tarih boyunca olduğu gibi muhabbetle kucaklaşacağız. Bu coğrafyayı kardeşlik coğrafyası yapacağız. Bu memleket bizim, bu vatan bizim, bu bayrak bizim, bu devlet bizim. Ezani Muhammediler bizim, geçmişimiz ortak geleceği de birlikte inşa edeceğiz. Türkiye yüzyılı ülkümüzü hep birlikte gerçekleştireceğiz. Dayatmalara eyvallah yok eski Türkiye eskide kaldı. Milletinin tüm fertleriyle bir ve beraber olan ülke içinde ve dışında zulme dur diyen bir Türkiye var. Elde edilen zaferin terörle kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Irak ve Suriye’de terör bittiğinde bu coğrafyanın yüzü bir başka gülecek. Diyarbakır’dan terörle arasına mesafe koymasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Aşık Veysel’in geride bıraktıkları, adına açılan müzede yaşatılacak Sivas’ta yapımı tamamlanan Aşık Veysel Şatıroğlu ve Yöresel Müzik Aletleri Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Sivas Belediyesi’nce yapımı tamamlanan Aşık Veysel Şatıroğlu ve Yöresel Müzik Aletleri Müzesi’nin açılışı tören ile yapıldı. Açılış törenine Vali Yılmaz Şimşek, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı. "Veysel demek, sevgi demek" Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Sivas Belediye Başkanı Adem Uzun, "1894 yılında Şarkışla’nın Sivrialan köyünde dünyaya geldi. 7 yaşında yakalandığı çiçek hastalığından dolayı görme yetisini kaybetti. Sivas’ta düzenlene bir âşıklık festivalinde dönemin Sivas maarif müdürü Ahmet Kutsi Tecer ile tanışması, Veysel’in hayatının dönüm noktası oldu. Veysel’in gözeri kapalıydı ama gönül penceresi tamamen açıktı. Hepinizin bildiği üzere 2023 yılı UNESCO tarafından Aşık Veysel yılı olarak ilan edildi. Bizler de Sivas Belediyesi olarak büyük üstadın hem adını hem de miraslarını yaşatmak ve Sivaslılar olarak ona olan vefa borcumuzu ödemek için bu müzemizin açılışını gerçekleştireceğiz. Veysel demek, sevgi demek. Veysel şiirlerinde birçok değeri ele almıştı. Sevgi bunların en başında geliyordu. Saygı, sabır, sorumluluk, dürüstlük, dostluk, vatanseverlik, dürüstlük, adalet, yardımseverlik. Bu değerler Veysel’in şiirlerinde işlediği en önemli değerlerin başında geliyordu. Veysel; sevginin kaynağının yaradan olduğunu ifade ediyordu" dedi. "Aşık Veysel, Türk milletinin en önemli değerlerinden bir tanesidir" Açılışta konuşan BBP lideri Mustafa Destici, "Aşık Veysel Türk aşıklık geleneğinin muhakkak ki en önemli ve en kıymetli temsilcilerinden birisidir. Aşık Veysel; şehit liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu’nun kara sevdası, Şarkışla’mızın, Sivas’ımızın, Türkiye’nin ve Türk milletinin en önemli değerlerinden bir tanesidir. Kaynağını insan sevgisinden, vatan sevgisinden, millet sevgisinden, ehlibeyt sevgisinden ve Allah sevgisinden alan Aşık Veysel’in eserlerinin aziz milletimiz var oldukça yaşatılacağından kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Vali Yılmaz Şimşek ise, "Bu eseri şehrimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bir milletin özü onun türkülerinde, hikayelerinde, sazında ve sözündedir. Kültür sadece geçmişin bir türü değil, geleceğe bırakılan kıymetli bir mirastır. Bu miras bazen taşta ve yapıda somutlaşır bazen de dilden dile gezen ezgilerde kalpten kalbe geçen duygularda yaşanır" ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından kurdele kesen protokol üyeleri ile vatandaşlar müzeyi gezdi.
Kocaeli Sekapark Güreşleri’nin başpehlivanı Orhan Okulu oldu Kocaeli’de düzenlenen 17. Sekapark Altın Kemer Yağlı Güreşleri’nde başpehlivan, rakibi Mustafa Taş’ı yenen Orhan Okulu oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl ‘Hocaların Hocası’ unvanıyla tanınan şampiyon güreşçi Ramiz Kahveciler adına gerçekleştirilen 17. Sekapark Altın Kemer Yağlı Güreşleri’nin final müsabakaları kıyasıya rekabete sahne oldu. ‘Kırkpınar’ın provası’ olarak adlandırılan Sekapark Altın Kemer Yağlı Güreşleri’nin finalinde Orhan Okulu ve Mustafa Taş şampiyonluk için kozlarını paylaştı. Sonucu merakla beklenen final mücadelesinde Orhan Okulu, 17. Sekapark Altın Kemer Yağlı Güreşleri’nin başpehlivanı oldu. 1600 güreşçi katıldı Türk kültürünün önemli değerlerinden, ata sporu yağlı güreşlere sahip çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 17. Sekapark Altın Kemer Yağlı Güreşleri’nde 73’ü başpehlivan, 98’i başaltı, 113’ü büyük orta olmak üzere bin 600 güreşçiyi İzmit Atletizm Pisti’nde buluşturdu. Eşleşmelerin tamamlanmasının ardından pehlivanlar, davul zurna ekibinin güreş havalarıyla önce kol bağladı. Daha sonra cazgır tarafından salavatlanan pehlivanlar peşreve çıktı. Güreşlerin çeyrek final müsabakalarında Ali Gürbüz, Yıldıray Akın’ı; Mustafa Taş, Yunus Emre Yaman’ı; Ali İhsan Batmaz, Tolga Turan’ı; Orhan Okulu, Yusuf Can Zeybek’i yendi. Zorlu geçen yarı final müsabakalarında ise Orhan Okulu, Ali İhsan Batmaz’ı; Mustafa Taş, Ali Gürbüz’ü yenerek finale adlarını yazdırdı. Uzun ve zorlu final müsabakasında Orhan Okulu, Mustafa Taş’a karşı galip gelerek Sekapark Altın Kemer Yağlı Güreşleri’nde Kocaeli’ne özgü motiflerle süslenerek özel hazırlanmış altın kemerin sahibi oldu. Ödül töreninde Orhan Okulu, Mustafa Taş, Ali Gürbüz ve Ali İhsan Batmaz’a madalya ve kupaları takdim edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, altın kemeri başpehlivan Orhan Okulu’ya taktı. ‘Hocaların Hocası’ unvanıyla tanınan şampiyon güreşçi Ramiz Kahveciler de Okulu’ya altın madalyasını takdim etti. Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Dr. Şahin Talus, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Tuncay Batı ile Büyük Birlik Partisi Kocaeli İl Başkanı Metehan Küpçü de yağlı güreş finallerine katıldı.
Bursa Öldürülen kadının paylaşımı yürek burktu Bursa’nın İnegöl ilçesinde eşini öldürüp aynı tabancayla intihar eden özel halk otobüsü şoförü ve eşi, toprağa verildi. Kadının ölümünden saatler önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Biz bu dünyayı ne çok kıymetli kıldık oysa, burası bir tarla ekip biçip hasadımızı toplayıp gideceğiz" ifadeleri dikkat çekti. Olay, saat 22.30 sıralarında Mesudiye Mahallesi Hekim sokakta bulunan 4 katlı apartmanın 3. katında meydana geldi. Murat Canbolat (58) henüz belirlenemeyen bir nedenle eşi Hatice Canbolat (53) ile tartışmaya başladı. Murat Canbolat, tabancayla eşini başından vurup öldürdü. Ailesi, öfkeli adamın elinden zorlukla tabancayı almaya çalıştılar ama vazgeçiremediler. Canbolat, kapıyı kilitleyip, tabancayı başına doğrultup ateş ederek canına kıydı. Olay yerine 112, polis ve itfaiye arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Ekipler kapıyı kırarak içeri girdiler. Sağlık ekipleri kadın ve kocasının öldüğünü tespit etti. Kadın ve eşinin cansız bedenleri, Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Paylaşımı yürek dağladı Kadının öldürülmeden saatler önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım yürekleri dağladı. Hatice Canbolat’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Biz bu dünyayı ne çok kıymetli kıldık oysa, burası bir tarla ekip biçip hasadımızı toplayıp gideceğiz" ifadeleri dikkat çekti. Öldürülen kadın ve eşinin cenazeleri Mahmudiye Mahallesi’ndeki Urgancılar Camii’nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazlarının ardından Kent Mezarlığına defnedildi.
Ankara Bakan Yumaklı: "Türkiye’de 830 bin büyükbaş, 2.5 milyon küçükbaş kesildi" Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kurban Bayramı’nda kurbanlıklarla ilgili bir sorun yaşanmadığını belirterek, "Ne üretici ne de tüketici açısından hem bulunurluluk hem de fiyat bağlamında bir sorun yaşanmadı. Türkiye’de 830 bin büyükbaş ve 2,5 milyon küçükbaş hayvan kesildi. Toplam 3 milyon 330 bin hayvan kesilmiş oldu" dedi. Bakan Yumaklı, katıldığı bir televizyon programında, tarımsal hasılada Türkiye’nin Avrupa’da birinci sırada olduğunu, dünyada ilk 10 içinde bulunduğunu belirtti. 2024 yılı sonunda 32,6 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştirildiğini vurgulayan Yumaklı, 186 ülkeye ihracat yapıldığını, 2 bin 218 çeşit ürün satıldığını anlattı. Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek güçte olduğunu dile getiren Yumaklı, şöyle konuştu: "Bizim yeterlilik konusunda sorunumuz yok. Sınırlarımız kapansa bizim kendi kendimize yeterliliğimiz konusunda sıkıntımız yok. Hayvansal üretime gelirsek; süt üretiminde dünyada 10’uncuyuz. Kırmızı et üretiminde büyükbaşta 9’uncu küçükbaşta 5’inciyiz. Beyaz et üretiminde dünyada 9’uncu, Avrupa’da birinciyiz. Yumurtada dünyada 10’uncu ve Avrupa’da birinciyiz. Nedense bir kesimin halen kendi ülkesinin hangi başlıkta olursa olsun üretim gücüne kabiliyetine inançsızlığı var. Yok canım bizde tarım bitti diyor bazıları. Tarım bittiyse bu rakamlar ne o zaman? Bu rakamları da biz açıklamıyoruz onu da söyleyeyim. Uluslararası, FAO’nun açıkladığı rakamlar var. Uluslararası kuruluşların, Birleşmiş Milletlerin farklı kuruluşları var." Yumaklı, 2002 yılında ülkenin toplam ihracatının 30 milyar dolarlar civarında olduğunu hatırlatarak, bugün bu rakamı sadece tarım kesiminin yaptığını söyledi. Kurban Bayramı’nda kurbanlıklarla ilgili bir sorun yaşanmadığına dikkati çeken Yumaklı, "Çünkü biz bu yıl geçtiğimiz kesilen kurbanların yüzde 50 daha fazlası kurban arzı sağladık. Bütün üreticilerimiz buna odaklandı. Eğer bu yıl kesilemeyen elde kalan kurbanlık olursa Et ve Süt Kurumu olarak biz alacağız dedik. Ne üretici ne de tüketici açısından hem bulunurluluk hem de fiyat bağlamında bir sorun yaşanmadı. Türkiye’de 830 bin büyükbaş ve 2,5 milyon küçükbaş hayvan kesildi. Toplam 3 milyon 330 bin hayvan kesilmiş oldu" diye konuştu.