EKONOMİ - 08 Temmuz 2025 Salı 11:37

Diyarbakır iş dünyası ve bankalardan güven verici açıklama

A
A
A
Diyarbakır iş dünyası ve bankalardan güven verici açıklama

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesinin de aralarında yer aldığı Diyarbakır iş dünyası temsilcileri, 11 tane kamu ve özel banka müdürleriyle düzenledikleri toplantılarda kararlar aldı.


Diyarbakır iş dünyası, 11 tane kamu ve özel banka müdürleri enflasyonist ortamda bilançolardaki artan finansal giderlerin yönetilmesi ve alınacak tedbirlere ilişkin düzenledikleri toplantıda görüş alışverişinde bulundu.


Toplantıda Diyarbakır iş dünyası temsilcileri, yüksek enflasyonla seyreden ortamda üyelerini korumak amacıyla yapılması gerekenleri dile getirdi. Dönem dönem bir araya gelerek durum değerlendirilmesi, ayrıca yapılması gerekenlerle ilgili ortak çalışma kararı alındı. Özellikle işletmelerle bankalar arasında ilişkilerin daha güçlü ve sağlıklı kurulmasıyla ilgiliyle de ortak çalışma kararı alındı.


Diyarbakır iş dünyası ve bankalardan firmalara şu uyarılar yapıldı:


"Firmalar, kendi şirket faaliyet konuları dışında yatırım yaparken daha fazla dikkat etmelidir. Konjonktür, fizibilite ve öz sermaye yeterlilikleri konusunda detay analiz yapılmalıdır. Firmaların finans kuruluşlarından kullanacakları kredi şirket faaliyet alanı ile ilgili kullanılmalıdır; Vade ve finansman maliyeti şirket yatırımı ve karlılığı ile uyumlu olmalıdır. Firmalarımız özellikle uzun vadeli ve sabit yatırımlar için kullanmış oldukları kısa vadeli kredilerini, sağlıklı yönetebilmeleri için ilgili finans kuruluşları ile irtibata geçerek, ödeme tablosunu birlikte oluşturmalılar. İşletmeler, Finansman kuruluşları ve DTSO ile görüş alışverişinde bulunmalı ve müşavirlik desteği almalıdır. Her firmanın kendine özgü özel durumları olabilir, finansman yönetmede veya finansman desteği ihtiyacında mutlaka bankaların şube /bölge/ilgili birimleri ile irtibata geçmelidir. Kredi teminatları yapısında, bölgesel ve sektörel farklılıklar olabileceği için banka yetkilileri ile görüşülmelidir. Özellikle ticari firmalarımız, muhasebe ve finans yönetimi departmanlarını ayırmalı ve ayrı profesyoneller ile takip etmelidir. Sanayicilik yapan ve asıl faaliyeti gayrimenkul olmayan şirketlerimizin yüksek maliyetli ve kısa vadeli krediler ile gayrimenkul fonlaması yapması her konjonktürde doğru olamayabilir, bu konuda daha dikkatli olmalılar."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Bayramda kar var Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan meteorolojik değerlendirmelerde Kayseri’de bayram boyunca karla karışık yağmur beklendiği bildirildi. Kayseri’de bayram süresince en yüksek sıcaklığın 16 derece, en düşük sıcaklığın ise 5 derece olacağı tahmin ediliyor. Bayrama günler kala Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü tarafından meteoroloji değerlendirme yapıldı. Yapılan değerlendirmelerde, Kayseri’nin arife gününden itibaren yağışlı ve soğuk havanın etkisine gireceği ve bayram süresince karla karışık yağmur beklendiği bildirildi. Tahminlerde, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının bayram boyunca 4-5 derece aşağı düşeceği ifade edildi. Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şu şekilde: " Arife Günü: Bölge geneli çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, Kayseri ve Sivas’ın doğu ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu. Rüzgâr; Kayseri ve Sivas çevrelerinde sabah saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli (30-50 km/sa), yüksek kesimlerde kuvvetli ve fırtına şeklinde (40-70 km/sa) eseceği bekleniyor. Bayramın 1. günü: Bölge geneli çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, Kayseri ve Sivas’ın doğu ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu. Bayramın 2. günü: Bölge geneli çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, Kayseri ve Sivas’ın doğu ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu. Rüzgâr; Kayseri, Sivas ve Nevşehir çevrelerinde sabah saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli (30-50 km/sa), yüksek kesimlerde kuvvetli ve fırtına şeklinde (40-70 km/sa) eseceği bekleniyor. Bayramın 3. günü: Bölge geneli çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, Kayseri ve Sivas’ın doğu ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu." Öte yandan Kayseri’de bayram boyunca en yüksek sıcaklığın 16 derece, en düşük sıcaklığın ise 5 derece olacağı tahmin ediliyor.
Uşak Uşak’ta traktör sürücüsünün av tüfeğiyle öldürülmesine ilişkin olayda 1 kişi tutuklandı Uşak’ın Banaz ilçesinde av tüfeğiyle vurularak hayatını kaybeden 59 yaşındaki Ekrem Çakmak’ın ölümüyle ilgili gözaltına alınan 2 kardeşten 1’i tutuklandı. Olay, dün Banaz ilçesine bağlı Ayrancı köyü yakınlarında meydana geldi. Yol kenarında çalılıklara çarparak duran traktörde sürücünün hareketsiz yattığını fark eden vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde traktör sürücüsü Ekrem Çakmak’ın (59) av tüfeğiyle vurularak hayatını kaybettiği belirlendi. Çakmak’ın cenazesi olay yerindeki incelemelerin ardından Banaz Devlet Hastanesi morguna kaldırılmıştı. Olayın ardından jandarma ekiplerince başlatılan çalışma kapsamında Çakmak ile aralarında husumet bulunduğu öğrenilen M.A.K. ile kardeşi K.K gözaltına alındı. Şüpheli M.A.K.’nin ifadesinde, Ekrem Çakmak ile aralarında husumet bulunduğunu, olaydan bir gün önce karşılaştıklarını ve Çakmak’ın kendisini tabancayla vurmak istediğini iddia ettiği öğrenildi. M.A.K.’nin ayrıca olay günü tarla yolunda Çakmak’ın kendisine pusu kurduğunu ve tabanca doğrulttuğunu iddia ettiği, bunun üzerine yanında bulunan av tüfeğiyle ateş ettiğini söylediği öğrenildi. Öte yandan, iki kardeş jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden M.A.K. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken, K.K. ise savcılık ifadesinin ardından serbest bırakılırken,
Uşak Uşak Belediyesi yaptığı sosyal yardımlar ve sağladığı desteklerle gönülleri kazanıyor Uşak Belediyesi ihtiyaca yönelik hizmetleriyle vatandaşların gönlünde taht kurarken ayrıca kimsesizlerin sesi olma yolculuğunu kararlı bir şekilde devam ettiriyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü çalışanları tarafından iki yıldır her hafta Pazartesi günleri Uşak Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan vatandaşlara ücretsiz berberlik ve kuaförlük hizmeti sağlanıyor. Göreve geldikleri günden bu yana her mahalleye eşit hizmet sloganıyla yola çıktıklarını ifade eden Başkan Yalım, dezavantajlı gruplar, kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere her ihtiyaca yönelik destekler sunduklarını belirtti. Bu kapsamda Uşak Huzurevi’nde kalan büyüklerimizi de unutmadıklarını anlatan Başkan Yalım; "Biz çocuklarımız, yaşlılarımız ve kadınlarımız konusunda hassas davranan bir belediyeyiz. Göreve geldiğimizde kentimizde yürütülen sosyal hizmetler konusunda bazı eksikleri fark ettik ve bu konularda gerekli çalışmaları yaparak evde temizlik, evde berber-kuaför hizmeti gibi çalışmalarımızı başlattık. Aynı şekilde Huzurevimizde kalan büyüklerimizin saç ve sakal tıraşı gibi konularda desteğe ihtiyaç duyduğunu öğrendik. İvedi şekilde bu hizmetimizi de başlatarak onlarla bir gönül köprüsü kurmayı başardık" dedi. Vefa Yaşam Merkezi sayesinde büyüklerimizle devamlı olarak iç içe olduklarını belirten Başkan Yalım; "Büyüklerimizin ihtiyaçlarını çok iyi biliyoruz. Çoğu zaman onlara bir hoş seda olabilecek sosyal ortamlar sağlamak, onların tedavi gerektiren rahatsızlıklarına destek olmak ve çeşitli aktivitelerle keyifli vakit geçirmelerini sağlamak bizim için basit ama onlar için çok anlamlı hizmetler. Huzurevi’nde kalan büyüklerimizin de kişisel bakımlarını ve hijyenlerini sağlamak adına bu hizmetimizden memnuniyet duyduklarını biliyoruz. Bu da bizim hizmet heyecanımızı kat kat artırıyor" diye konuştu. Bugüne kadar kentte ilk defa sağlanan bu çalışmanın vatandaşlardan da tam not aldığını ifade eden Yalım; bu sayede yaş almış vatandaşların yalnız olmadıklarını da gösteren bir dayanışma örneği olarak bu hizmetin öne çıktığını belirtti. Uşak Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ekipleri, her hafta Pazartesi günleri Huzurevini ziyaret ederek orada kalan büyüklerin, engelli veya sağlık durumu iyi olmayan vatandaşların da bu hizmeti alabilmesi için istekleri doğrultusunda bakım hizmetleri sağlıklı şartlarda yapıyor.