GÜNDEM - 05 Ağustos 2025 Salı 09:26

Diyarbakır Ulu Cami’de Roma Dönemine ait aktif su sarnıcı görüntülendi

A
A
A
Diyarbakır Ulu Cami’de Roma Dönemine ait aktif su sarnıcı görüntülendi

Diyarbakır Ulu Cami’de Roma dönemine ait olduğu düşünülen yer altı su sarnıcı günümüzde halen aktif olarak kullanılıyor.


Kentin simge yapılarından biri olan ve 3 bin 400 yıllık tarihiyle dikkat çeken İslam Aleminin 5. Haremi Şerifi olarak bilinen Ulu Cami, barındırdığı kültürel mirasla ziyaretçilerini etkilemeye devam ediyor.


Araştırmacı Yazar Abdulaziz Yatkın, camilerde ve ibadethanelerin genellikle su kaynaklarının üzerine yapıldığını söyledi. Yatkın, "Diyarbakır Ulu Cami’de de tarihi bir su sarnıcı vardır. Roma döneminden kalma bir su sarnıcıdır. 16 buçuk metre uzunluğunda, 2 buçuk metre genişliğinde, 2 metre 80 santimetre yüksekliğinde halen su kaynağı aktif olan bir sarnıçtır. Zaman zaman sarnıçtan su çıkarılıp cami avlusu temizliğinde kullanılır ve su eksilir, su tekrardan kendiliğinden kaynaktan sarnıca dolar" ifadelerini kullandı.


Eski çağlarda kuyu görevi de gören ve zamanla üzeri kapatılan sarnıcın turizm açısında da görsel bir şölen oluşturulabileceğine değinen Yatkın, "Su sarnıcının içinde 2 tane pencere vardır. Yeryüzüne doğru bakan bu 2 tane pencerenin üzerini kapatan taşların kaldırılıp üzeri kırılmaz camla kapatılıp, ışıklandırma da yapılırsa Ulu cami için güzel bir görünüm olur ve turistler içinde güzel bir ambiyans oluşmuş olur" dedi.


Kesin olarak ne zaman yapıldığının bilinmediğini aktaran Yatkın, "Roma döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Zaten cami 3 bin 400 yıllık bir geçmişi vardır ve bu sarnıcında en az o kadar bir geçmişinin olduğunu düşünüyoruz. Halen kullanılıyor, halen faaldir" şeklinde konuştu.


2017 yılında gerekli izinleri aldıktan sonra sarnıcın içerisine girdiğini dile getiren Yatkın, "Ulu cami kitabımı hazırladığım zaman oraya girdim. Suyu gördüm, ölçümünü yaptım. Su kaynağı nereden geliyor onun tespitini yaptım. Su sarnıcının iki penceresinin tam altında 100 santim genişliğinde 2 tane kuyu vardır. Bu kuyulara su doluyordu ve insanlar testiler yardımıyla bu kuyulardan su çekiyordu" dedi.


Yatkın, bu su sarnıcının Diyarbakır’ın ve Ulu Cami’nin tanıtımına katkı sağlayabileceğini söyledi.


(MAK-RK-Y)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beşiktaşlılar ikebana sanatıyla buluştu Beşiktaş Belediyesi, ilçede yaşayan 65 yaş üstü komşularını Japon çiçek düzenleme sanatı ikebana ile buluşturdu. Beşiktaş Belediyesi ve Sumitomo Mitsui Banking Corporation Shaka Kachi iş birliğinde düzenlenen etkinlikte katılımcılara ikebana sanatı hakkında uygulamalı eğitim verildi. Prof. Dr. Aykut Barka Deprem Parkı’nda gerçekleşen etkinlikte katılımcılar; dallar, çiçekler ve saksılar kullanarak estetik düzenlemeler yaptı. Katılımcılar uygulamalı çalışmanın yanı sıra ikebananın felsefesi, doğayla kurduğu bağ ve sanatsal yaklaşımı hakkında da bilgi edindi. İkebana uygulamalı gösterim eğitmeni Neslihan Noyan, bu sanatın Türkiye’de tanınması için çalışmalar yürüttüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı: "İkebana, Japonca’da ‘yaşamak’ anlamına gelen, canlı çiçeklerle yapılan bir sanat olarak bilinir. Esasen doğaya duyulan saygının sanata dönüşmüş halidir. Japonların çok eski, geleneksel ve kadim bir sanatıdır. Bu sanatın Türkiye’de tanınması için çalışmalar yapıyorum. Teknolojiyle çevrili bir dünyada yaşıyoruz; doğayla bağ kurmanın önemini yeniden hatırlamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu kapsamda Zen bahçeleri kurulması için de çalışmalar yürütüyorum." Sumitomo Mitsui Banking Corporation adına konuşan Esra Aksoy ise etkinliğin amacına ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Bankamızın vizyonlarından biri, yaş almış bireyleri sosyal hayata daha fazla katmak ve onlarla birlikte üretmek. Bu doğrultuda Beşiktaş Belediyesi ile ortak bir çalışma gerçekleştirdik. Japonların doğayı hayata katma sanatı olan ikebanayla, yeni yıla dair güzel dileklerin paylaşıldığı küçük saksılar hazırladık. Katılımcılar kendi çiçek düzenlemelerini yaparak yeni yıl dileklerini yazdı. Yeni yılın herkes için güzellikler getirmesini diliyoruz."