EĞİTİM - 13 Aralık 2023 Çarşamba 09:45

Diyarbakır’da eğitime yapılan yeni yatırımlar hız kesmeden sürüyor

A
A
A
Diyarbakır’da eğitime yapılan yeni yatırımlar hız kesmeden sürüyor

Diyarbakır’ın en büyük ilçelerinden biri olan Kayapınar, belediyenin eğitime yaptığı dev yatırımlarla kentin öğrenim merkez üslerinden biri oluyor.


Diyarbakır’ın en büyük ilçelerinden biri olan Kayapınar; eğitim, yeşil alan, kültürel donatı ve birçok alanda dev yatırımlarla modern bir görünüme sahip oluyor. Belediye, ilçeye bağlı Fırat Mahallesi 70. Yol üzerindeki Kayapınar Millet Kıraathanesi’ni yeni bir eğitim ve kültür mekanı olarak hizmete sunmak için gün sayıyor.


Toplamda 700 kişiye aynı anda hizmet verebilecek bir özel alan sahip olan Millet Kıraathanesi’nde, sesli çalışma alan ve kafeteryası ile KPSS, YKS, LGS, TUS, DUS gibi sınavlara hazırlanan her yaş ve kesimden Diyarbakırlıya hizmet sunulacak. Kütüphane içerisinde sınırsız kablosuz internet hizmeti ve soru çözüm rehberliği gibi imkanlar sunan belediye, uzman öğretmenler, yönetim ve teknik kadroyla haftanın her günü hizmet verecek.


Bunun yanı sıra şu an faaliyet gösteren Kayapınar Halk Kütüphanesi, 344 kişilik çok amaçlı etkinlik salonu, seminer salonu ve grup çalışmalarına uygun kütüphanelerle toplamda 400 öğrenciye eş zamanlı olarak hizmet verebilecek kapasitede hizmete devam ediyor. 3 ay önce hizmete açılan kütüphane, KPSS, YKS, LGS, TUS, DUS gibi sınavlara hazırlanan öğrencilerden öğretmenlere, her yaş ve kesimden Diyarbakırlıya hizmet sunuyor.


İlçedeki eğitime dair yapılan yatırımlar hakkında İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Arif Karaman, önümüzdeki günlerde faaliyete girecek olan Millet Kıraathanesi’nin 28 dönüm arazi üzerine yapıldığını belirtti.



"Heyecanımız çok yüksek, çok güzel duygularla yola çıktık"


Kıraathanenin tüm projesini Kayapınar Belediyesi’nin kendi mühendis ve mimarlarının hayata geçirdiğini söyleyen Karaman, “Bulunduğumuz nokta Diyarbakır’ımızın ve Kayapınar’ın en önemli caddelerinden biri olan 75. Yol. Biz de burayı en güzel şekilde nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük ve tüm vatandaşlarımızın hatta özellikle gençlerimizin bir çalışma salonu olarak planladık. Burası yaklaşık 28 dönüm arkasında peyzaj alanı olan, yaklaşık 33 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Buradaki kütüphanemiz, okuma salonumuz ve millet kıraathanemiz hizmete girdiği zaman 700 kişiye hizmet verecek. İçinde bulunduğumuz alan ve üst kat bizim en geniş okuma salonlarımızdır. Hemen hemen her bir kat bin 400 metrekareden oluşuyor. Heyecanımız çok yüksek. Çok güzel duygularla yola çıktık. Bu binanın bütün projesini Kayapınar Belediyesinin kendi mühendisleri, kendi mimarları hayata geçirdi. Artık bittiğini görmekten mutluluk duyuyoruz. Millet Kıraathane’mizin son testleri yapılıyor ve ondan sonra da kısa sürede inşallah görkemli bir açılışla diğer eğitim yatırımlarımız gibi Diyarbakır’ın hizmetine sunacağız” dedi.


Kayapınar Halk Kütüphanesi hakkında bilgi aktaran Karaman, “Buna ilaveten 50 metrelik yolda da büyük bir kütüphaneyi de yakın zamanda hizmete açmıştık. Orası da yaklaşık 400 öğrenciye hizmet veriyor. Gece saat 00.00’a kadar hizmet veriyoruz. Gençlerimiz, çocuklarımız istediği nokta da bilgiye çok çabuk ulaşıyor. Tabii burası Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle oluşan millet kıraathanesi modeli şeklinde işletiliyor. Burada gün içerisinde vatandaşlarımız ders çalışma imkanı sunduğumuz ve aynı şekilde çay, kahve, meşrubat, atıştıracak aperatif sandviçler de ikram ediyoruz” ifadelerine yer verdi.


Halk Kütüphanesi’nde faaliyet gören üniversite hazırlık öğrencisi Delal Demircan, yapılan hizmetten ötürü belediyeye ve yetkililere teşekkür etti.


Demircan, “Şu an kütüphanede faaliyet görüyorum. Burada beni başlıca memnun eden tarafları kütüphanenin 4 bölümden oluşmasıdır. 50 dakikalık ve 120 dakikalık konsantrasyonda ya da odaklanmada sıkıntı yaşayan öğrenciler için çok iyi bir kütüphane. Depremden sonra çoğu öğrenci mağdur maalesef eğitimini doğru düzgün alamadı. Bunun yanı sıra dershane ücretleri de fahiş fiyatta olduğu için burası çok iyi. Burada soru çözümü kütüphane olması çok büyük bir alternatif. Bana kalırsa bir alternatif daha olsa bu da deneme sınavları olabilir” diye konuştu.


Halk Kütüphanesi’nin diğer kütüphanelere oranla alternatifinin daha fazla olduğunu dile getiren öğrencilerden Baver Gündüz ise, şunları kaydetti:


“Yaklaşık 2 aydır bu kütüphaneyi kullanıyorum. Evimin buraya uzak olmasına rağmen burayı sıklıkla kullanıyorum. Buranın alternatifleri çok güzel. Soru çözümleri, hocalarımızın ilgi ve alakası olsun çok iyi. Bize burada ekstra hizmet olarak da öğle arasında atıştırabileceğimiz yiyecekler dağıtılıyor. Bu da tabii ki bizim hoşumuza gidiyor.”



Diyarbakır’da eğitime yapılan yeni yatırımlar hız kesmeden sürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana ‘Bir Yörük Öyküsü Sergisi’ büyük ilgi görüyor Türk kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan özgün eserler, hizmetler sunan kişi veya kurumları, devlet adına onurlandırmak ve özendirmek üzere verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne sahip, Türk sanat dünyasının önemli isimlerinden Etem Çalışkan’ın ‘’Bir Yörük Öyküsü’’ isimli sergisi Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde açıldı. Etem Çalışkan’ın harflerle resim yapan, renklerle duygularını anlatan, Türkiye’de belki dünyada da yaşayan tek sanatçı olduğunu söyleyen serginin küratörü Haluk Uygur, “Yörüklerin bağımsızlığını ve özgürlüğünü Çukurovalıların ise çalışkanlığını ve bereketini eserlerine taşıyan Çalışkan, Türk sanat tarihinde Anıtkabir’in hatlarını yazan, Atatürk’ün kişisel tarzını, liderlik anlayışını ve vasfını da yansıtan, son derece etkileyici, Türkiye’nin dört bir yanındaki resmi belgelerde, anıtlarda ve kamuya açık alanlarda yer alarak, halkın zihninde ve kalbinde özel bir yere sahip Atatürk’ün imzası olarak bilinen K.Atatürk simgesini tasarlayan kişi olarak tanınmaktadır. Dünya sanat tarihinde de harflerle resim yapan önemli bir sanatçı olarak anılacaktır’’ dedi. Sergi açılışının ardından düzenlenen söyleşide Etem Çalışkan, yörük kültürüne olan ilgisini ve bu kültürün sanatı üzerindeki etkilerini anlatarak, eserlerinin arkasındaki hikayeleri ve sanatsal sürecini de paylaştı. Büyük ilgi ve yoğun katılımla Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kışla Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen bu etkinlik sayesinde katılımcılar, hem sanatçının eserlerini yakından inceleme fırsatı buldu hem de Çalışkan’ın kişisel hikayelerini dinleyerek eserlerine ve düşüncelerine dair derinlemesine bilgi edindi.
Rize Tomurcuk çayın alım fiyatı 4 bin TL oldu ÇAYKUR kilogram fiyatı 40 bin TL’yi bulan beyaz çayın hammaddesi olan tomurcuk çayı bu yıl üreticiden 4 bin TL’ye satın alacak. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) İmparatorların Çayı olarak bilinen Beyaz Çay üretiminde kullanılan tomurcuk çayın alış fiyatını açıkladı. Geçtiğimiz yıl kilogram fiyatı bin 500 TL olan tomurcuk çay, bu yıl kilogram fiyatı 4 bin TL’den alınacak. ÇAYKUR yapılan yazılı açıklamada beyaz çayda talebin arttığı dile getirilerek “Teşekkül olarak 2014 yılından itibaren üreticilerimizden yaş çay tomurcuğu satın alarak ürettiğimiz beyaz çay üretimine, artan piyasa talepleri doğrultusunda bu yıl da devam edilmektedir. Markamızın prestij ürünlerinden olan “Beyaz İksir” beyaz çayımızın üretim hammaddesi olan tomurcuk çayın geçen yıl 1.500 lira olan kilogram alım fiyatı, bu yıl 4.000 lira olarak belirlenmiştir. Yoğun uğraş ve toplama hassasiyeti gerektiren tomurcuk çay hasadına üreticilerimizin geçen yıllara göre daha fazla ilgi, özen göstermesi ümidiyle; hayırlı, bereketli bir çay sezonu temenni ederiz” ifadelerine yer verildi. Öte yandan üreticiden yaş olarak kilogram fiyatı 4 bin TL’den alınacağı duyurulan tomurcuk çayın ÇAYKUR tarafından işlem gördükten sonra kavanozlar halinde ‘Beyaz iksir’ adı altında satışı yapılıyor. Güncel fiyatı 800 TL olan 20 gramlık kavanozlar halinde satılan beyaz çayın kilogram fiyatı 40 Bin TL’ye ulaşıyor.
Trabzon Trabzon ’Gülcemal’ini bekliyor Trabzon’un Ortahisar ilçesinde Beşirli sahil şeridinde 9 yıl önce dolgu çalışmaları ile başlayan Gülcemal Projesinde tahkimat çalışmaları sürüyor. Dönemin Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun Vizyon 2019 Projeleri arasında yer alan Sahil Dolgu Projesi’nin (Gülcemal) yapım çalışması 9 yıldır sürüyor. Trabzon’a soluk aldıracak yeni bir yaşam alanı olması için Karadeniz Sahil Yolu’nun Beşirli mevkiinde 2015 yılında dolgu çalışmalarının başladığı projede 250 dönümlük alanın tahkimatı yapıldı. Kalan 500 dönümlük alanda tahkimat çalışmaları sürürken, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç projede gelinen son durumu anlattı. Her yaştan vatandaşa hitap edebilecek bir yaşam alanı yapacaklarını belirten Başkan Genç, “Hemşerilerimizin geçmişte şöyle bir yakınması oldu. Bu sahil yolu yapıldı, önemli bir ulaşım aracı ama denizle birazcık bağlantımız kesildi şeklinde. Bu konuda bazı lokasyonlarda adımlar attık ama biz istiyoruz ki Ganita’dan başlayıp kesintisiz bir şekilde Akyazı’ya doğru ulaşalım. Öyle bir sahil bandımız hem de bir yaşam alanımız olsun. Bu açıdan Gülcemal ismiyle düşündüğümüz proje bizim için çok önemli. 250 dönümlük alanın tahkimatı yapıldı. Kalan 500 dönümlük alanda tahkimat çalışmaları bir taraftan devam ediyor. Burası bir yaşam alanı, regülasyon alanı gibi hem çocuklarımıza hem gençlerimize hem büyüklerimize ayrı ayrı hitap edecek ünitelerden oluşacak. Şehrin gelişen trendimiz turizm biliyorsunuz. Çok ciddi sayıda ziyaretçimiz geliyor. Onlar da bu tür alanlar istiyorlar. Lunapark tarzında da çocuğun eğleneceği alanlar, dinlenilecek eğlenecek şekilde bir konseptle birlikte bu dönem inşallah bunu şehrimize kazandıracağız” dedi.