ÇEVRE - 29 Aralık 2025 Pazartesi 09:04

Diyarbakır’da kar yağışı etkili oldu

A
A
A
Diyarbakır’da kar yağışı etkili oldu

Diyarbakır’da etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi.


Kentte, gece saatlerinden itibaren etkisini arttıran karla birlikte sabah iş ve okula gitmek için yola koyulan vatandaşlar, zor anlar yaşadı. Kar yağışıyla birlikte trafikte aksamalar meydana geldi. Valilik, buzlanma ve don olaylarına karşı uyarıda bulundu.



Diyarbakır’da kar yağışı etkili oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana merkezindeki arazi, çöp ve moloz doldu Adana’nın merkezinde bulunan arazi, çevre kirliliği nedeniyle tepki çekiyor. Bölgenin adeta çöplüğe döndüğünü belirten vatandaşlar, belediyelerin dahi bölgeye gelip çöp döktüğünü belirterek, görüntü kirliliğinin yanı sıra halk sağlığının da tehdit altında olduğunu ifade etti. Merkez Seyhan ilçesine bağlı Gülbahçesi ve Yenidam Mahallelerinin hemen yanı başında bulunan geri dönüşüm tesisleri, çöpleri yol kenarlarına atıyor. Sivil uçuşlara kapatılan Şakirpaşa Havalimanı’nın hemen yanında bulunan boş arazide istiflenen çöpleri gören bilinçsiz vatandaşlar da başta moloz olmak üzere birçok atığı getirip bu alana döküyor. Alanın birçok noktası plastik, ambalaj, evsel çöpler ve inşaat atıklarıyla doldu. Özellikle sıcaklıkların yükseldiği dönemlerde kötü kokunun daha da yoğunlaştığı belirtilirken, çevredeki görüntünün rahatsız edici boyuta ulaştığı kaydedildi. Bölge sakinleri, alana yalnızca vatandaşların değil, zaman zaman belediye ekiplerine ait olduğu öne sürülen araçların da çöp ve moloz getirip döktüğünü ileri sürdü. Bu durumun sorunu daha da büyüttüğünü ifade eden vatandaşlar, oluşan atık birikiminin haşere ve kemirgen riskini artırdığını, bunun da halk sağlığı açısından tehlike oluşturduğunu belirtti. Öte yandan, bölgede çekim yapıldığı sırada bir iş makinesinin alana çöp döküp gitmesi dikkat çekti. "Çöp dökmek yasak diyorlar, belediye ekipleri dahi çöpü getirip buraya döküyor" İhlas Haber Ajansı’na konuşan bölge sakinlerinden Aydın Esmeray, "3 yıldır buradayım. Normalde buraya çöp dökmek yasak diyorlar. Ancak belediye ekipleri dahi çöpü getirip buraya döküyor. Kaç defa belediyeye söyledik ama nafile. İnsanlar geliyor döküyor, belediye getirip döküyor. Burası çöplük haline geldi. Kimsenin umurunda değil, insanlar burada kokudan duramıyor" ifadelerini kullandı. Vatandaşlardan Seyfi Aktan ise , "Buranın kokusu geliyor ancak kim çöp döküyor bilmiyorum. Burayı temizleseler iyi olur. Gelen döküyor, giden döküyor. Gelip gece dökenlerde var" dedi. Bölge sakinlerinden İmdat Karahasan da, "Burada çok kötü bir görüntü var. Burası temizlense iyi olur. Gezip dolaşmak için dışarı çıktım ama burayı görünce içim acıdı. Herkesin başına polis dikemezsin, insanların kendilerinin biraz dikkatli olması lazım. Belediyenin burada önlem alması lazım. Bunun bir yaptırımı olmalı" diye konuştu.
Düzce Kar keyfiniz kabusa dönmesin Düzce’de etkili olan kar ile birlikte sokaklar şenlendi ancak uzmanlar, kar keyfinin hastane koridorlarında bitmemesi için vatandaşları uyardı. Özellikle hazırlıksız yapılan kartopu savaşlarının ciddi kas ve eklem yaralanmalarına davetiye çıkardığına dikkat çekildi. Şehrin beyaza bürünmesini fırsat bilen vatandaşlar, soluğu sokaklarda alarak kartopu savaşlarına başladı. Ancak eğlenceli başlayan bu aktiviteler, bilinçsiz hareketler sonucu sakatlanmaları da beraberinde getirdi. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Merkezi Müdür Yardımcısı Fizyoterapist Reşat Hamurcu, soğuk havada kasların savunmasız kaldığını vurguladı. Kış aylarında yanlış kıyafet seçimi ve ani hareketlerin çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen Hamurcu, "Kalın ve pamuklu giyinilmesini tercih ediyoruz ve bilek destekli ayakkabılar kullanıyoruz. Kaygan zeminlerde kara uygun bot veya ayakkabı kullanımı önemli" dedi. "Kaslarımıza yüklenmiyoruz" Hamurcu, soğuk havalarda kasların gerginleştiğine işaret ederek, "Kartopu savaşlarında ısınmadan yapılan aktiviteler de omuz yaralanmaları, kas yaralanmaları olarak karşımıza çıkıyor. Bunlara kesinlikle dikkat edilmesi gerekiyor. Kışın aşırı yüklenmelerden kaçınıyoruz. Kaslarımıza yüklenmiyoruz. Soğuk havayla birlikte kaslarımızda da soğukluk oluyor. Isınmadan yapılan herhangi bir hareket yaralanmalara sebebiyet verebiliyor" diye konuştu. Reşat Hamurcu, muhtemel sakatlanmalarda yapılması gerekenlere ilişkin ise şunları kaydetti: "Ağrı veya burkulma olduğu zaman daha büyük sakatlıkların önüne geçebilmek için acil servise gidilmesi gerekiyor. Düşmeye bağlı kırık çıkık yırtıl olduğu zaman ortopedi doktoruna gözükmeliyiz ama yaşlılığa bağlı romatizmal hastalıklara bağlı bir problem varsa fizik tedaviye gidilmesi gerekiyor."