GÜNDEM - 19 Aralık 2025 Cuma 09:45

Diyarbakır’da klima, kombi ve petek bakımı kadınlara emanet

A
A
A
Diyarbakır’da klima, kombi ve petek bakımı kadınlara emanet

Diyarbakır’da kadınlar, düzenlenen eğitim programı sayesinde klima, kombi ve petek bakımını öğrenerek gündelik yaşamda karşılaştıkları teknik sorunlara çözüm üretiyor.


Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen programlarını sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kadınların teknik beceriler edinerek hem gündelik yaşamda bağımsızlaşmalarını hem de mesleki alanda güçlenmelerini hedefliyor. Bu kapsamda Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen klima, kombi ve petek bakımı ile mobilya kurulumu ve onarımı eğitim programının ikinci dönemi 1 Kasım’da başladı. Koşuyolu Kadın Yaşam Merkezinde yürütülen ve iki ay süren eğitim programının ilk aşaması 1 Temmuz itibarıyla tamamlandı. İlk programdan 30 kadın faydalanırken, 1 Kasımda başlayan ikinci dönem programına ise 13 kadın katılıyor. Program kapsamında kadınlara klima bakımı, montaj ve söküm işlemleri ile arıza tespiti konularında uygulamalı eğitimler veriliyor. Eğitimlerin sonunda katılımcılara katılım belgesi takdim edilecek.


Kursiyerlerden İkram Mengüç, aldığı eğitimin kendisine önemli katkılar sunduğunu belirterek Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Kurs sayesinde ev ekonomisine katkı sağladığını ifade eden Mengüç, şunları söyledi:


’’Klimamız, peteklerimiz var ama kullanmasını ve bakımını bilmiyorduk. Bu eğitimden önce bir usta getirdik, bin 500 lira ücret aldılar bizden bakım için. Şimdi hocamız bize öğretti. Filtresi olsun, petekleri olsun biz temizliyoruz. Artık bakımını biz yapabiliyoruz. Çok memnunuz. Hocamız da bize güzel anlatıyor. Belediyemizden razıyız. Bize çok güzel eğitimler veriliyor. Hem belediye çalışanlarına hem de hocamıza çok teşekkür ediyoruz."



‘’Herkesi öğrenmeye davet ediyoruz’’


Kursa başlamadan önce kombiyi kullanmayı bilmediğini dile getiren bir diğer kursiyer Cahide Ekdi ise eğitimler sayesinde kombi ve petek bakımını artık kendi başına yapabildiğini söyledi. Ekdi, deneyimlerini şu sözlerle aktardı:


‘’Evdeki kombi ve petekleri kullanmasını bilmiyordum. Suyu bitince suyunun nasıl tamamlanacağını bilmiyordum. Suyu ısıtmıyordu. Geldim buraya öğrendim. Kombiyi temizledik. Kombinin fanını açtık, filtresini açtık, petekleri temizledik, sıcak suyu bıraktık. Şimdi sıcak suyu sorunsuz şekilde kullanabiliyoruz. Belediyeden ve hocadan memnunuz. Herkesi öğrenmeye davet ediyoruz."


Kadınların teknik bilgi ve becerilerle güçlenmesini amaçlayan eğitim programı, kadınların hem günlük yaşamda karşılaştıkları sorunlara çözüm üretmelerine hem de teknik alanlarda daha aktif rol almalarına katkı sunmayı sürdürüyor.



Diyarbakır’da klima, kombi ve petek bakımı kadınlara emanet

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Yaşar Kemal Manisa’da anıldı Türk edebiyatının usta ismi Yaşar Kemal, vefatının 11. yılında Manisa’da şiir ve müzik dolu bir geceyle anıldı. Sanatçının 1963 yılında kaleme aldığı; doğayı, insan sevgisini, umudu ve isyanı destansı bir dille anlatan ‘Kırmızı Deynek’ adlı eseri, Manisa Büyükşehir Belediyesi Uğur Mumcu Sahnesi’nde izleyiciyle buluştu. Emin İgüs’ün anlatı, vokal ve bağlama performansıyla hayat bulan müzikli anlatı, sanatseverlerden büyük alkış aldı. Sahne düzeni ve müzik uyarlamasını Eylem Pelit’in üstlendiği gecede; gitar ve vokalde Hakan Oral, keman ve klavyede Mutlu Ödemiş, basgitarda ise Eylem Pelit sahne alarak Yaşar Kemal’in eserlerinden derlenen bir repertuvar sundu. Anma programına MASKİ Genel Müdürü Ali Kılıç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Aydın, Kültür ve Sanat Şube Müdürü Okan Gündüz ve çok sayıda sanatsever katıldı. Gecenin sonunda bir konuşma yapan Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Aydın, "Manisa’da, Büyükşehir Belediyemizin çatısı altında Emin İgüs ve kıymetli sanatçılarımızla Yaşar Kemal’i anmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gelecekte kuşkusuz çok daha güzel etkinliklere imza atacağız ancak bu özel gece hafızalarımızda her zaman yerini koruyacak. Emek veren tüm arkadaşlarımıza ve Kültür Sosyal İşler Dairemize teşekkür ediyorum" dedi. Konuşmanın ardından Aydın, sanatçılara çiçek takdim etti.