ÇEVRE - 17 Kasım 2025 Pazartesi 09:42

Hevsel’in sonbahar perdesi: Sisli bahçeler kartpostallık görüntüler oluşturdu

A
A
A
Hevsel’in sonbahar perdesi: Sisli bahçeler kartpostallık görüntüler oluşturdu

Diyarbakır’da Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan tarihi Hevsel Bahçelerinde oluşan sis, ortaya seyri doyumsuz manzaralar çıkardı.


Diyarbakır’ın binlerce yıllık kültürel mirasının kalbinde yer alan Hevsel Bahçeleri, her yıl ekim-kasım aylarında doğanın eşsiz bir sahnesine dönüşüyor. Dicle Nehri’nden yükselen nemin sabahın erken saatlerinde, geceleyin hızla soğuyan havayla buluşması bahçeleri adeta masalsı bir perde gibi örten beyaz bir sis denizi oluşturuyor. Bu olağanüstü doğa olayı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan Hevsel’in hem ekolojik hem de estetik değerini bir kez daha görünür kılıyor. Hevsel Bahçelerinde görülen bu karakteristik sis, Dicle Vadisi’nde oluşan yamaç ve vadi sisi tipi bir meteorolojik olayla şekilleniyor. Gece boyunca hızla soğuyan hava, nehirden yükselen nemle birleşerek çiy noktasına ulaşıyor yoğunlaşan su buharı gün doğumuyla birlikte bahçeleri neredeyse bulutlarla sarılmış bir manzaraya dönüştürüyor. Bu durum, yalnızca bölgenin ekosistemine özgü bir zenginlik sunmakla kalmıyor aynı zamanda fotoğrafçılar için eşsiz bir çalışma alanı meydana getiriyor.


Fotono21 Fotoğraf Derneği Başkanı Mehmet Kılıçoğlu, bu yıl da Hevsel’in sonbahar sessizliğini ve sisle bütünleşen renk armonisini ustalıkla kadrajına taşıdı. Kılıçoğlu’nun fotoğraflarında, sarı ve turuncuya dönen ağaçların arasından yükselen sis, hem doğanın ritmini hem de Mezopotamya’nın kadim peyzajını şiirsel bir dille yansıtıyor. Beş yıldır Hevsel’in sisli sonbaharını sistemli biçimde belgeleyen Kılıçoğlu, bu atmosferin özellikle ağaç dokusuyla birleştiğinde benzersiz bir görsel dünya sunduğunu belirterek Hevsel’in artık bir "Sonbahar fotoğraf merkezi" niteliği kazandığını söyledi. Mehmet Kılıçoğlu, ’’Hevsel Bahçelerinde sis yoğunluğu özellikle sabah 06.00 ile 08.00 saatleri arasında en etkileyici haline ulaşıyor. Bu anları fotoğraflamak isteyenler, Fiskaya’da bulunan seyir terasını güvenli ve ideal bir çekim noktası olarak kullanabilirler" dedi.


Kılıçoğlu, beş yıldır sürdürdüğü çalışmaların da gösterdiği üzere, Hevsel’deki sis bulutlarının ağaç dokusuyla birleşerek çok farklı bir atmosfer oluşturduğunu ve bölgenin giderek güçlü bir fotoğraf çekim merkezi haline geldiğini ifade etti.



Hevsel’in sonbahar perdesi: Sisli bahçeler kartpostallık görüntüler oluşturdu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Künkcü: "Hüsnü başkanımıza sıkılan kurşun, birlik ve beraberliğimize sıkılmıştır" Aydın’ın Kuşadası ilçesinde eski oda başkanı Hüsnü Öten’e yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıya AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü sert tepki gösterdi. Künkcü, "Hüsnü başkanımıza sıkılan kurşun, birlik ve beraberliğimize sıkılmıştır" diyerek saldırıyı en ağır ifadelerle kınadı. Kuşadası Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası önceki dönem Başkanı ve Şoför Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Hüsnü Öten’in uğradığı menfur saldırıya, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Muhammet Ali Künkcü sert tepki gösterdi. Kadınlar Denizi Mahallesi Süleyman Demirel Bulvarı üzerinde, oda binası önünde gerçekleşen olayda H.C. isimli şahsın silahlı saldırısı sonucu bacağından yaralanan Öten, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Saldırgan kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Başkan Künkcü yaptığı yazılı açıklamada, "Kuşadası’nda yaşanan bu çirkin ve kabul edilemez saldırı, sadece Hüsnü Öten başkanımıza değil, tüm esnaf ve sanatkar camiamıza yapılmıştır. Hüsnü başkanımıza sıkılan kurşun, bizim birlik ve beraberliğimize sıkılmıştır. Bu tür zorbalıkları, silahı çözüm aracı olarak gören anlayışı asla kabul etmiyoruz. Şiddeti meşrulaştırmaya çalışan her zihniyetin karşısındayız" dedi. Esnaf teşkilatlarının kişisel husumetlerin, öfkenin ya da çıkar hesaplarının adresi olmadığını vurgulayan Künkcü, "Hiç kimse esnaf odalarımızı ve yöneticilerimizi hedef alarak korku iklimi oluşturamaz. Hukuk devletinde yaşıyoruz. Sorunu olan hukuk kapısını çalar, silaha sarılmaz. Bu saldırının takipçisi olacağız. Yargının en ağır şekilde gereğini yapacağına inanıyoruz" diye konuştu. Hüsnü Öten’e geçmiş olsun dileklerini ileterek, AYESOB olarak Kuşadası esnafının yanında olduklarını belirten Künkcü, "Değerli büyüğümüz Hüsnü Öten Başkanımıza acil şifalar diliyorum. Esnaf ve sanatkârlarımız bilmelidir ki; birlik olarak dimdik ayaktayız. Bu tür girişimler bizi yıldıramaz, aksine kenetler. Şiddeti protesto ediyor, saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz" ifadelerini kullandı.
Muğla Muğla Büyükşehir’den temizlik seferberliği Muğla Büyükşehir Belediyesi, il genelinde başlattığı temizlik seferberliğinin üçüncü etabını Marmaris’te gerçekleştirdi. İlçede etkili olan fırtınanın ardından Yalancı Boğaz mevkiinde kıyıya sürüklenen atıklar, gençlerin katılımıyla düzenlenen etkinlikte toplandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Marmaris Belediyesi ve Sosyal Gençlik Masası (SOGEM) iş birliğinde hayata geçirilen çalışma, hem kıyı temizliğini sağladı hem de çevre bilincinin artırılmasına katkı sundu. Çalışmalar kapsamında kıyı şeridinde biriken atıklar temizlenirken, çevre bilincinin artırılmasına yönelik farkındalık mesajları da verildi. Temizlik çalışmasına katılan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi İclal Güneş, "Lütfen çöplerinizi çay ile atmayın. Çünkü atılsa kadar kolay olsa da temizlenmesi o kadar kolay değil ve doğada da bunlar çözülmüyor biliyorsunuz. Lütfen çevremizi temiz tutalım" dedi. Öğrenci Mertcan Teker, "Bu tür etkinliklerin daha fazla arttırılmasını ve insanların bilinçlendirilmesini istiyoruz. Bu farkındalığı oluşturduğumuzda daha kolay bir şekilde temizlik sağlayabiliriz. Aslında en güzeli kirletmemek. Bütün vatandaşlarımızdan da aynı duyarı bekliyoruz" dedi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığında görevli Serkan Cengiz, "Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak il gelinde başlattığımız temizlik seferberliğine devam ediyoruz. Ekiplerimizle ve araçlarımızla birlikte Marmaris Belediyesi ve SOGEM işbirliğiyle Marmaris ilçemizinYalancı Boğaz mevkiinde çevre temizliği çalışması gerçekleştirdik. Kıyı şehri ve çevresinde biriken atıkları toplayarak gerekli araştırmaları yapıyoruz ve vatandaşlarımızı çevre temizliği konusunda farkındalık çağrısında bulunuyoruz. Herkesi çevremizi korumak konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz" dedi. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla gibi bu güzel coğrafyayı korumak, herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirterek, özellikle gençlerin böylesine anlamlı bir etkinlikte gönüllü olarak yer almasının önemli olduğunu, yerel yönetimler olarak bu bilinci destekleyen, doğayı koruyan ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışan projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini açıkladı.
Muğla Muğla’daki hastanede yeni tedavi dönemi Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi, modern tıbbın en güncel cerrahi yöntemlerinden biri olan HoLEP (Holmium Lazer Enükleasyon Prostatektomi) yöntemini bünyesine katarak üroloji alanında yeni bir dönem başlattı. Halk arasında "iyi huylu prostat büyümesi" (BPH) olarak bilinen rahatsızlığın tedavisinde altın standart olarak kabul edilen bu yöntemle ilk başarılı operasyon gerçekleştirildi. Özellikle büyük prostat hacmine sahip hastalar için geleneksel olarak uygulanan açık cerrahi, yerini tamamen kapalı (endoskopik) bir yöntem olan HoLEP’e bırakıyor. Prof. Dr. Hüseyin Tarhan ve Doç. Dr. İlker Akarken öncülüğünde gerçekleştirilen ilk ameliyatla birlikte, hastanenin teknolojik altyapısındaki güçlenme de gözler önüne serildi. Operasyon sonrası açıklamalarda bulunan Üroloji Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Hüseyin Tarhan, HoLEP yönteminin hastalara sunduğu kritik avantajları şu şekilde özetledi: "Karın bölgesinde hiçbir kesi yapılmadan, doğal idrar yollarından girilerek operasyon tamamlanır. Minimum Kanama Riski: Lazer teknolojisi, dokuyu ayırırken aynı anda damarları mühürlediği için kanama riski yok denecek kadar azdır. Bu durum, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar için büyük bir güvenlik sağlar. Hastalar genellikle operasyondan sadece bir gün sonra taburcu edilir; sonda kullanım süresi ise minimuma iner. Tekrarlama riski ortadan kalkıyor. Prostat dokusu kapsülünden tamamen sıyrılıp çıkarıldığı için geride parça kalmaz ve hastalığın nüksetme ihtimali neredeyse sıfırlanır" dedi. Hastanenin teknolojik gelişimine vurgu yapan Prof. Dr. Tarhan, "Hastanemizin teknolojik altyapısını güçlendiren bu önemli cihazın temininde desteklerini esirgemeyen Sağlık Bakanlığımıza teşekkürlerimizi sunarız" açıklamasında bulundu. Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimi ise, başarılı geçen ilk operasyonun ardından emeği geçen tüm sağlık ekibini tebrik ederek, bölge halkına sunulan sağlık hizmeti kalitesinin artarak devam edeceğini belirtti.