EĞİTİM - 25 Temmuz 2025 Cuma 11:33

Rehber öğretmenden YKS tercih sürecinde önemli uyarı

A
A
A
Rehber öğretmenden YKS tercih sürecinde önemli uyarı

Diyarbakır Final Okulları Rehberlik Servisi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih döneminde öğrenci ve velilere önemli uyarılarda bulundu. Rehber öğretmen Oktay Arslan, tercih sürecinin öğrencilerin geleceğini belirleyecek en kritik aşamalardan biri olduğunu vurgulayarak, dikkatli ve bilinçli tercih yapılması gerektiğinin altını çizdi.


Final Okulları, tercih sürecinde öğrencilere destek olmak amacıyla kapsamlı bir rehberlik hizmeti sunuyor. Bu hizmet, yalnızca Final Okulları öğrencilerine değil, tüm öğrencilere ücretsiz olarak sağlanıyor. Kayıtlı olsun ya da olmasın, isteyen her öğrenci Diyarbakır Final Okulları’na gelerek tercih danışmanlığı hizmetinden yararlanabiliyor.


Tercih yaparken başarı sıralaması, kontenjanlar, geçmiş yıl verileri ve adayın ilgi alanlarının dikkate alınması gerektiğini belirten Arslan, 19 Temmuz’da açıklanan YSK tercih sürecinin 30 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını söyledi.


Tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar olduğuna dikkat çeken Arslan, "Bu süreçte öncelikle 24 tane tercih hakkımızın olduğunu bilmeniz gerekiyor. Burada en az 1, en fazla 24 tane tercih hakkımız var. Bölüm, şehir ve üniversite odaklı yapılacak bu tercih sürecinde en önemli olayın bölüm olduğunu unutmayalım. Bölümün niteliğiyle beraber şehir ve üniversiteyi birleştirirsek en doğru tercih yapmış olacağız. Bunun için de özellikle velilerimizin dikkat etmesi gereken noktalar şunlar. Barajlarımız var, bu baraj dilimi içerisine giremediği zaman tercihte bulunamıyoruz" dedi.


"Tıp’ta 50 bin barajımız var, diş hekimliğinde 80 bin barajımız var, eczacılıkta 100 bin barajımız var, mimarlıkta 250 bin barajımız var, öğretmenlik ve mühendislikte 300 bin barajımız var. Yine geçen yıl 125 bin olan bu yıl 100 bine düşürülen hukuk barajımız var" diyen Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Öğrencilerimiz sayısal ve eşit ağırlık türlerinde ilgili barajları yakalamadığı sürece herhangi bir tercih hakkında bulunamıyorlar. Tercih aralığında bulunurken sıralamamızın yüzde 50 altını, yüzde 100 üstüne alınır. Diyelim ki 50 bin sıralama yaptık, burada bizler 30-35 binlerden başlayıp 80 bin bandına kadar gidip orada da bir tercih listesi oluşturabiliriz."


Arslan, uzman rehber öğretmenlerden mutlaka destek alınması gerektiğini ve Final Okulları ile Kurs merkezlerinden ücretsiz bir şekilde destek alınabileceğini kaydederek, "Diyarbakır Final Okulları olarak aynı zamanda üç kurs merkezimiz var. Uzman rehber öğretmenlerden mutlaka destek almanız gerekiyor. Bizler de tüm Diyarbakır’daki öğrencilerimize tüm velilerimize kapılarımızı sonuna kadar açıyoruz. Sizler de gelip uzman hocalarımızdan tercih desteği alabilirsiniz" ifadelerini kullandı.


YKS’de 35 bin baraj yapan Esra Tutuş, tercihler için uzman rehber öğretmenden destek aldığını ifade ederek, "Diş hekimliğini istiyorum. Ailemle görüşüp karar vereceğiz" dedi.



Rehber öğretmenden YKS tercih sürecinde önemli uyarı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç’tan Kayseri’de birlik ve istişare mesajı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası ve yargı temsilcilerinden oluşan konuklarını makamında kabul etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kent yaşamına değer katan kurum ve temsilcileri makamında ağırlamaya devam ediyor. Bu kapsamda Başkan Büyükkılıç, Avrupa Kayserili İşverenler Birliği (AKİB) Kurucu Genel İkinci Başkanı Yeşim Akpınar ve AKİB Yönetim Kurulu üyelerini belediyede misafir etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin ulusal ve uluslararası alanda daha güçlü bir konuma ulaşmasında iş dünyasıyla kurulan iş birliklerinin önemine dikkat çekerek konuklarına teşekkür etti. Başkan Büyükkılıç ayrıca, Kayseri Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak’ı da makamında kabul etti. Nazik ziyaretlerinden dolayı Başsavcı Öztoprak’a teşekkür eden Büyükkılıç, yargı camiasına çalışmalarında kolaylıklar diledi. Öte yandan Tomarza Pusatlı Mahallesi Muhtarı Halil Tanırgan ve beraberindeki heyet ile Hobi Bahçeleri Dernek Başkanı Serdar Toker ve dernek yönetimi de Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ı ziyaret etti. Gerçekleşen görüşmelerde yerel yönetim, mahalleler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin önemi vurgulandı. Ziyaretlerden duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, "Kayseri’yi hep birlikte, ortak akıl ve istişare kültürüyle yönetmeye devam ediyoruz. Şehrimize katkı sunan tüm kurum ve temsilcilerimize nazik ziyaretleri için teşekkür ediyorum" dedi.
İstanbul Çocuklar istedi, Başkan Vekili Karadeniz yeni parkın talimatını verdi Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Vekili Eray Karadeniz, çocukların isteği üzerine Karadeniz Mahallesi’ne modern park kazandırılması için talimat verdi. 1220 Sokak’ta yapılacak parkta; basketbol ve futbol sahası, çocuk oyun alanı, seyir amfisi, piknik alanları ile geniş yeşil alanlar yer alacak. Karadeniz Mahallesi ziyareti sırasında Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Vekili Eray Karadeniz’in sohbet ettiği çocuklar, oyun oynadıkları alana bir park ve futbol sahası yapılmasını istemişti. Bunun üzerine 1220 Sokak’taki atıl alanda ekibiyle birlikte incelemelerde bulunan Başkan Vekili Karadeniz, buraya çok fonksiyonlu bir park kazandırılması için çalışma başlattı. 1220 Sokak Parkı tamamlandığında mahalle sakinleri, içerisinde basketbol ve futbol sahası, çocuk oyun alanı, seyir amfisi ile piknik alanları bulunan modern bir parka kavuşacak. Gerçekleştirilecek olan peyzaj ve ağaçlandırma çalışmaları ile yeşil bir görünüme sahip olacak parkın caddeye bakan tarafına da gürültü engelleyici ses bariyeri yapılacak. "Bu alanı, çok güzel bir şekilde Karadeniz Mahallesi’nin hizmetine sunmuş olacağız" Mahalleye kazandırılacak olan yeni park ile ilgili açıklamalar yapan Başkan Vekili Karadeniz, "Burası hemen TEM’in kenarında bulunan atıl bir alan. Biz bu atıl alanı güzel bir parka çevireceğiz. Yürüyüş parkuru ve ağaçlandırma çalışması da yapacağız. Işıklandırmayla ve güvenlik kamerasıyla burada güvenliği artırmış olacağız. Çocuklarımızın istediği halı sahayı da yaptığımız zaman bu alanı, çok güzel bir şekilde Karadeniz Mahallesi’nin hizmetine sunmuş olacağız" dedi.
Denizli Fidanlar çınarlarla buluşuyor, nesiller arası gönül köprüsü kuruluyor Denizli’nin Çal ilçesinde "Fidanlar Çınarlarla Buluşuyor" Projesi kapsamında öğrenciler ile asırlık çınarlar aynı çatı altında bir araya geldi, nesiller arasında gönül bağı güçlendi. 2025 Aile Yılı kapsamında Denizli’nin Çal ilçesinde hayata geçirilen "Fidanlar Çınarlarla Buluşuyor" Projesi, gençlerle büyükleri aynı yürekte buluşturdu. Çal Kaymakamlığı öncülüğünde yürütülen proje, kuşaklar arasında unutulmaya yüz tutan bağları yeniden canlandırdı. Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen proje kapsamında, Proje Koordinatörü Tuğçe Ertürk eşliğinde Çal Anadolu Lisesi öğrencileri, ilçenin kıymetli çınarlarından Zühra Dağlar’ı evinde ziyaret etti. Gençlerle büyüklerin aynı sofrada buluştuğu ziyarette; hatıralar paylaşıldı, geçmişten geleceğe uzanan hikâyeler dinlendi. Samimi sohbetlerin yaşandığı buluşma, duygu dolu anlara sahne oldu. Hayat tecrübeleriyle öğrencilere ilham veren Zühra Dağlar’ın anlattıkları, gençlerin hafızasında iz bırakırken; ziyaret boyunca hem yüzler güldü hem de nesiller arası gönül bağı daha da güçlendi. Geçmişin birikimiyle geleceğin umudunu bir araya getiren "Fidanlar Çınarlarla Buluşuyor" Projesi, toplumsal dayanışmanın ve aile değerlerinin yaşatılmasına örnek bir çalışma olarak gönüllere dokunuyor.