GÜNDEM - 08 Ocak 2026 Perşembe 14:56

Tiyatro oyunları ve eğitimlerle 12 bin çocuğa ve binden fazla çiftçiye enerji tasarrufunda farkındalık kazaldırıldı

A
A
A
Tiyatro oyunları ve eğitimlerle 12 bin çocuğa ve binden fazla çiftçiye enerji tasarrufunda farkındalık kazaldırıldı

Dicle Elektrik tarafından dijitalleşme uygulamaları ve sürdürülebilirlik odaklı projeler sayesinde bugüne kadar 33 milyon adet kâğıt tasarrufu sağlanırken, 3 bin 800 ton karbon salınımının önüne geçildi. Bugüne kadar tiyatro oyunuyla yaklaşık 12 bin öğrenciye enerji verimliliği konusunda farkındalık kazandırılırken, binden fazla çiftçiye de enerji ve su tasarrufu odaklı eğitimler verildi.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan 6 ilde kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Dicle Elektrik, Enerji Verimliliği Haftası’nı uzun vadeli bir dönüşümün önemli bir parçası olarak görüyor. Şirketin hayata geçirdiği sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik projeleri sayesinde çevrenin korunmasına önemli katkılar sağlandı. Abonelik süreçleri, dijital fatura uygulamaları ve diğer sürdürülebilirlik çalışmalarıyla 33 milyon adet kâğıt tasarrufu sağlanırken, 8 bin 473 ağacın kesilmesi önlendi ve 3 bin 800 ton karbon salımının önüne geçildi. Ayrıca LED aydınlatma dönüşümü, yüksek verimli iklimlendirme sistemleri ve hizmet binalarında uygulanan enerji verimliliği önlemleri sayesinde toplamda 520 bin hanenin bir günlük kullanımına denk gelen 14 milyon kW enerji tasarrufu elde edildi.



Enerji bilinci erken yaşta kazanılıyor


Çocuklara erken yaşta tasarruf bilinci kazandırmayı da hedefleyen Dicle Elektrik, tamamında gönüllü çalışanlarının rol aldığı "Dicle’nin Rüyası" tiyatro oyunu ile enerji verimliliği ve tasarrufu sahneye taşıdı. Çocuklara özel oyun, bugüne kadar Batman, Diyarbakır, İstanbul, Şanlıurfa ve Siirt’te yaklaşık 12 bin öğrenciyle buluştu. Eğlenceli anlatımıyla çocuklara enerji israfının etkilerini aktaran oyunun önümüzdeki dönemde Mardin ve Şırnak başta olmak üzere farklı illerde de sahnelenmesi planlanıyor.


Dicle Elektrik, çocuklara yönelik çalışmalarını yalnızca sahneyle sınırlı tutmayarak, Doğa Dostu Etkinlik Uygulamaları projesiyle eğitim ortamlarına da taşıdı. İl Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin enerji, su ve gıda israfı konusunda farkındalık kazandırılması hedefleniyor. Öğretmenler için düzenlenen Doğa Dostu Öğretmen Atölyeleri ile de bu bilginin sınıf içinde sürdürülebilir hale gelmesi sağlanıyor. Müfredatla birebir uyumlu eğitim materyalleriyle desteklenen proje sayesinde 2025 yıl sonu itibarıyla 150 öğretmen ve yaklaşık 3 bin 150 öğrenciye ulaşıldı.



Enerji verimliliği ve sürdürülebilir tarım birlikte ele alınıyor


Enerji verimliliğini tarımsal üretimin ayrılmaz bir parçası olarak gören Dicle Elektrik, çiftçilere yönelik projeleriyle de dikkat çekiyor. Batman Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen "Bir Destek Bin Bereket" çiftçi eğitim programı kapsamında tarımda enerji ve su verimliliği odağında eğitimler düzenleniyor. İlk etapta Diyarbakır’da başlayan ve bugüne kadar bin çiftçiye eğitim verilen programın Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi iş birliğiyle devam etmesi planlanıyor. Özellikle genç çiftçileri desteklemeyi amaçlayan proje ile bölgede toplam 10 bin çiftçiye ulaşılması hedefleniyor.


Türkiye’de elektrik dağıtım sektörünün ilk Ar-Ge merkezine sahip olan Dicle Elektrik, enerji verimliliğini altyapı ve bakım süreçlerinde de bütüncül bir yaklaşımla ele alıyor. Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirilen Makaralı Aydınlatma Direği Projesi ile iş kazalarının önlenmesi, bakım sürelerinin kısaltılması ve saha ekiplerinin iş yükünün azaltılması hedefleniyor. Şirketin söz konusu Ar-Ge projesi kapsamında yapılan hesaplamalara göre her 100 kilometrede yaklaşık yüzde 30 oranında karbon ayak izi azaltımı öngörülüyor.



Tiyatro oyunları ve eğitimlerle 12 bin çocuğa ve binden fazla çiftçiye enerji tasarrufunda farkındalık kazaldırıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsunsporlu futbolcular, 23 Nisan’ı çocuklarla birlikte kutladı Süper Lig ekiplerinden Samsunspor’un başarılı futbolcuları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kırsal mahalledeki ilkokul öğrencileri ile birlikte eğlenerek kutladı. Samsunspor, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Tekkeköy Kahyalı İlköğretim Okulu’nda minik öğrenciler ile bir araya geldi. Samsunspor İcra Kurulu Üyesi ve Pazarlama Departmanı Başkanı Zeycan Yıldırım, futbolcular Rick van Drongelen, Elayis Tavsan, Joe Mendes, Ali Diabate, Bedirhan Çetin, Efe Törüz ve Tahsin Bülbül çocuklarla birlikte bayramı kutladı. Bol bol çocuklarla fotoğraf çektiren Samsunsporlu futbolcular, imza dağıtıp birlikte maç yaptılar. Futbolun sadece spordan ibaret olmadığını dile getiren Zeycan Yıldırım, "Bu tarz etkinlikler, çocukların hayat boyu unutamayacağı bir etkiye dönüşebiliyor. O yüzden çocuklarla birlikte olmak mutluluk verici. Futbolun topluma etkisi çok büyük. İnsanlara dokunmak ve onların yanında olmak gerekiyor. Onları mutlu etmek için bu tür etkinlikleri önemsiyoruz. Böylece futbolun sporun üzerinde de bir etkisi olduğunu deneyimlemiş oluyoruz" dedi. Çocukların toplum için çok önemli bir varlık olduğunu ifade eden Rick van Drongelen, "Çocuklarla vakit geçirmek çok keyifli ve harika bir duygu. Çocuklarımız çok tutkulular. Onlarla vakit geçirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bayramlarını kutluyorum" diye konuştu. İlk kez memleketinde bayram kutladığını ifade eden Elayis Tavsan ise "Ben yarı Türk’üm, annem Türk. Türk kökenli bir oyuncu olarak buradayım. Bu bayramda çocuklarla birlikte vakit geçirmek, fotoğraf çektirmek, imza vermek çok keyifliydi. Beraber bu bayramı geçirdiğimiz için mutluyum" şeklinde konuştu. Karadeniz temsilcisinin futbolcuları ile keyifli vakit geçiren öğrenciler aynı zamanda okul halı sahasına kurulan oyun alanlarında da futbolcularla birlikte çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi.
İstanbul Sarıyer’de yağmur sebebiyle çöken kaldırıma belediye müdahale etmedi Sarıyer’de 3 sene önce kısmen çöken ve müdahale edilmeyen kaldırım, 3 hafta önce yağan yoğun yağmurda biraz daha çöktü. Mahalle sakinleri Sarıyer Belediyesi’nin soruna çözüm bulmadığını, vatandaşlara "Malzemeyi verelim, siz yapın" dediğini iddia etti. Sarıyer Tarabya Mahallesi Şalcıgır Caddesi üzerinde, iddiaya göre 3 sene önce yağmurda çöken kaldırım belediye ekiplerince düzeltilmedi. 3 hafta önce yağan yağmurda çökmenin büyümesi ile mahalleli Sarıyer Belediyesi’ne bir kez daha başvurdu. Belediye ekipleri çökmeye müdahale etmezken vatandaşların ısrarı üzerine sadece korkuluk yapmakla yetindi. Vatandaşlar her yağmur yağdığında caddeye kadar etki edecek çökmeden korktuklarını belirtirken, Sarıyer Belediyesi yetkililerinin ’malzemeyi verelim siz yapın’ dediğini, herhangi bir rapor ve inceleme yapılmadığını iddia etti. "Her yağmurda yüreğimiz ağzımızda" Her yağmurda tedirgin olduklarını söyleyen mahalle sakini Aslı Nişancı, "Burası Tarabya Mahallesi Şalcıgır Caddesi. Bu yerle 3 yıldır uğraşıyoruz. Küçücük bir yerdi ve her yağan yağmurda çoğaldı. 3 hafta önce ise kaldırımla birlikte büyük bir toprak çökmesi oldu. Sarıyer Belediyesi’ne tüm müracaatları yaptık, mahallemizde imza topladık ve ilettik. Zemin etüdü yapılmasını istedik çünkü çok ciddi bir konu. Buranın altı tamamen boş ve her yağmur yağdığında yüreğimiz ağzımızda. Burası okul yolu ve çok işlek bir yol. Bu çökme kaldırımı aldığı gibi sokağa kadar ilerleyip sokağı da alacak. Şu ana kadar çözüme dair herhangi birşey duymadık. Gelip sadede şu bariyeri yaptılar bir de güzel boyadılar. Acilen buranın yapılması gerekiyor çünkü yağan yağmurlar burada tehlikeyi her an büyütüyor. Basını buraya getiririm diyerek yetkilileri çağırabildik. Hafriyatı zor aldırabildik ve bize ’malzemeyi biz verelim işçiliği siz yapın’ denildi. Sadece bekliyoruz yağan yağmurlar ve zaman bu beklemeyi daha da riskli bir hale getiriyor. 2 bilirkişi davet ettim alt tarafın boş olduğunu gördüler ve durum çok ciddi dediler. Zemin etüdü yapılmadan zaten buraya girilemez biz de buraya giremeyiz. Biz dilekçemizde zemin etüdü için de bir talepte bulunduk. Bize söylenen tek şey ’sorun yok’ ancak bizim elimizde bir rapor yok. Tedirginiz" diye konuştu.
Denizli Tavas’tan Çanakkale’ye gönül köprüsü Tavas Belediyesi, sosyal belediyecilik vizyonu kapsamında anlamlı bir kültür hizmetine daha imza attı. Belediye Başkanı Kadir Tatık’ın talimatıyla düzenlenen organizasyonda, Tavaslı emekli vatandaşlardan oluşan kafile, Türk tarihinin dönüm noktası olan Çanakkale ruhunu yerinde yaşamak üzere dualarla uğurlandı. Tavas Belediyesi, ilçedeki emekli vatandaşlara yönelik kültürel etkinliklerine bir yenisini ekledi. Millî mücadele ruhunun en güçlü şekilde hissedildiği topraklara düzenlenen "Çanakkale Kültür Gezisi" kapsamında ilk kafile yola çıktı. Tavas Belediye Meydanı’nda düzenlenen uğurlama törenine Belediye Başkanı Kadir Tatık, belediye birim müdürleri ve vatandaşların aileleri katıldı. Geziden ziyade bir "Gönül Yolculuğu" olarak nitelendirilen program dahilinde, emekli vatandaşlar Çanakkale Şehitliği, Conkbayırı, 57. Alay Şehitliği ve Seyit Onbaşı Anıtı gibi tarihi mekanları ziyaret edecek. Profesyonel rehberler eşliğinde gerçekleşecek olan ziyarette, "Çanakkale Geçilmez" dedirten iradenin destansı öyküsü yerinde idrak edilecek. Tavas Belediyesi, bu tür organizasyonlarla hem sosyal dayanışmayı güçlendirmeyi hem de tarih bilincini diri tutmayı hedefliyor. Uğurlama töreninde duygularını paylaşan Tavas Belediye Başkanı Kadir Tatık, şunları ifade etti: "Bugün Tavas’tan bir kafileyi, tarihin en büyük destanlarından birinin yazıldığı Çanakkale’ye uğurlamanın gururunu yaşıyoruz. Bu yolculuk bir geziden ziyade, Türk milletinin küllerinden doğduğu topraklara yapılan bir gönül yolculuğudur. Orada her adımda bir şehidin emaneti, her rüzgârda bir duanın izi var. Emekli vatandaşlarımız, ’Çanakkale Geçilmez!’ diyen iradenin nasıl yazıldığını yerinde görecek, bu vatanın hangi bedellerle kazanıldığını yüreklerinde hissedecekler. Biz inanıyoruz ki; geçmişini bilen nesiller, geleceğini daha güçlü inşa eder. Dualarımızla uğurladığımız bu anlamlı yolculuğun, yüreklerde vatan sevgisini daha da büyütmesini diliyorum. Rabbim yollarını açık, niyetlerini hayırlı eylesin. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun."
Şanlıurfa Tuncay Sonel’in ismi caddelerden kaldırıldı Bir dönem Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde kaymakamlık yapan eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in ismi ilçedeki iki caddeden kaldırıldı. Caddelere Kahramanmaraş’taki okul saldırısında hayatını kaybeden şehit öğretmen Ayla Kara ve bir dönem hem Birecik Belediye Başkanlığı yapan ve Gaziantep milletvekili olduğu sırada hayatını kaybeden Abdülkadir Yüksel isminin verileceği öğrenildi. Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde 27 Ekim 2005 ile 28 Ağustos 2008 tarihleri arasında kaymakamlık görevini yürüten Tuncay Sonel’in adı, biri kent merkezinde, diğeri ise kırsal mahallede olmak üzere iki caddeye verilmişti. Tunceli’de işlenen Gülistan Doku cinayetine isminin karışması ve gözaltına alınmasının ardından harekete geçen belediye ekipleri, Tuncay Sonel’in isminin yer aldığı tabelayı caddelerden kaldırdı. Ekipler tabelayı indirirken, meclis kararıyla caddelere Kahramanmaraş’taki okul saldırısında hayatını kaybeden şehit öğretmen Ayla Kara ve bir dönem Birecik Belediye Başkanlığı yapan ve Gaziantep milletvekiliyken hayatını kaybeden Abdulkadir Yüksel isminin verileceği öğrenildi. Sosyal medya üzerinden bir açıklama yapan Birecik Belediye Başkanı Mehmet Begit caddelerden birine bir zamanlar Birecik Belediye Başkanı olarak görev yapan ve Gaziantep’te milletvekilliği yaparken hayatını kaybeden Abdulkadir Yüksel ile Kahramanmaraş’taki okul saldırısında hayatını kaybeden öğretmen Ayla Kara isimlerinin verileceğini belirtti.