GENEL - 11 Eylül 2019 Çarşamba 16:53

Düzce Üniversitesi’nden bir uluslararası proje başarısı daha

A
A
A
Düzce Üniversitesi’nden bir uluslararası proje başarısı daha

Düzce Üniversitesi’nin Erasmus+ Ana Eylem 2 Yükseköğretim Alanı Stratejik Ortaklıklar (KA203) kapsamında başvurusunu üstlendiği proje, 221 başvuru içinde kabul edilen 15 proje arasına girmeyi başararak değerlendirme sürecine alındı.

Düzce Üniversitesi’nin Erasmus+ Ana Eylem 2 Yükseköğretim Alanı Stratejik Ortaklıklar (KA203) kapsamında başvurusunu üstlendiği proje, 221 başvuru içinde kabul edilen 15 proje arasına girmeyi başararak değerlendirme sürecine alındı.


Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Feyzullah Şahin’in yürütücüleri arasında bulunduğu “Özel Eğitim Öğretmenliği Lisans Öğrencilerine Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar için Üretilen Teknoloji Araçlarının Tanıtımı Amacıyla Sanal Gerçeklik Kaynaklarının Geliştirilmesi” (Developing Virtual Reality Resources Introducing Technology Tools for Children with Autism Spectrum Disorder to SEN Teaching Undergraduates) başlıklı proje, Türkiye Ulusal Ajansı’na sunuldu. Uygunluk kontrolü kriterlerini karşılayan ve içerik değerlendirmesine tabi tutulan proje ile Düzce Üniversitesi, destek almaya hak kazanan 15 proje arasına seçilerek önemli başarının sahibi oldu.


Düzce Üniversitesi koordinatörlüğünde hazırlanan proje hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Feyzullah Şahin, projenin yurt içi ve yurt dışı ortaklarının olduğunu söyledi. Projenin yurt dışı ortakları arasında; İtalya, Polonya, Letonya ve Yunanistan’ın seçkin üniversitelerindeki akademisyenlerin yer aldığını ifade eden Şahin, yurt içi ortakları arasında ise Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Educloud Eğitim kurumunun yer aldığını belirtti.


Projenin amaçlarından da bahseden Dr. Öğr. Üyesi Feyzullah Şahin, “Projenin genel amacı, geliştirilecek olan sanal gerçeklik ders materyalleri ile otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerin öğrenme süreçlerinin kolaylaştırılmasını sağlayan teknolojilerin üniversite öğrencilerine daha kolay ve maliyetsiz olarak tanıtılmasıdır. Proje toplamda 24 ay sürecektir. Bu süreçte çalıştay, panel ve konferans gibi etkinlikler aracılığıyla toplamda 120 üniversite öğrencisi ve 250 alan uzmanı ve eğitimciye, söz konusu alandaki beceriler kazandırılacaktır. Ayrıca, Avrupa’daki farklı üniversitelere ulaşarak projenin fikri çıktılarının tanıtımının yapılması da hedeflenmektedir. Böylece, Üniversitemizin temel değerleri arasında olan ‘El Birliği ve Gönül Birliği’ felsefesiyle engelli bireylerin yaşamının kolaylaştırılmasına katkı sunulacaktır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GAÜN’de GAZZE’ye destek amacıyla oturma eylemi düzenlendi Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Bir Gençlik Topluluğu, Necmettin Erbakan Topluluğu, Fecr Öğrenci Topluluğu ve Rehber Düşünce Topluluğu tarafından Gazze’ye destek amacıyla oturma eylemi düzenlendi. İsral’in Gazze’ye yönelik yaklaşık 8 aydan beri süren saldırılarına ve yaşanan insan hakları ihlallerine tepki göstermek için bir araya gelen öğrenciler, sloganlar eşliğinde seslerini duyurdu. Eyleme katılan öğrenciler, Filistin halkının yaşadığı acıları ve dayanışma ihtiyacını vurgulayarak uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Eyleme katılan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın da bir açıklama yaparak, Gazze’deki zorlu şartlar altında yaşam mücadelesi veren Filistinlilere desteklerini belirtti. Prof. Dr. Özaydın, “İnsanlığın bittiği bir yerdeyiz. Filistin’de bir soykırım gerçekleştiriliyor.2024’teyiz, modern ve çağdaş dönem olarak addedilen yıllardayız. Çağdaşlık bu mudur. Şunu açıkça ortaya koymak istiyorum ki Batı denilen medeniyet bu, Akif’in dediği gibi; tek dişi kalmış canavar. Bir grup inançlı insanı yerinden yurdundan edip soykırım yapıyorlar, yakıyor ve yıkıyorlar. Dünya da bunu seyrediyor. İnsan olarak bu durumdan utanıyorum” diye konuştu. Eyleme katılan öğrenciler, Gazze’ye destek amacıyla düzenlenen oturma eyleminin 9 Mayıs 2024 Perşembe günü saat 24.00’e kadar devam edeceğini belirtti.
Sivas Çiviyi kesen Sivas bıçağında Kurban Bayramı mesaisi başladı Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte Sivas bıçağına talep arttı. Bayram öncesi vatandaşların getirdiği bıçakları bileyen Sivaslı bıçak ustası Emre Göçeri, bıçakların keskinliğini su şişelerini keserek kontrol ediyor. Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile Sivas bıçağına olan ilgi de bir hayli arttı. Sivaslı bıçak ustaları, siparişleri yetiştirmek için çalışmalarına başladı. Uzun süren bir emeğin ürünü olarak ortaya çıkarılan Sivas bıçağının keskinliği ise dikkat çekiyor. Sivaslı bıçak ustası bu bıçağın keskinliğini su şişesi keserek gösteriyor. Ülke genelinde Sivas bıçağına talep fazla olurken bıçak ustası Emre Göçeri, vatandaşlara kurban bıçağı bileme ve satın alma işlemlerinin son günlere bırakılmamasını tavsiye etti. Sivas’ta çakı ve bıçak üretimi yapan Emre Göçeri, “Kurban Bayramı mesaimiz başladı. Özellikle şehir dışından çok yoğun talep var. Günde yaklaşık 70-80 arası bıçak geliyor, bunları bileyip geri gönderiyoruz. Bu sıralar masatlara yoğunluk verdik. Masat olmazsa kurban bıçağı düzenli bir şekilde çalışmaz. En fazla 20-30 kesim yapar daha fazla da çalışmaz. Ondan dolayı masada ve yüzme bıçağı dediğimiz bıçaklara ağırlık verdik. Şu anda talep güzel” dedi. Ürettiği bıçakların keskinliğini su şişesi keserek test ediyor Kurban Bayramı için 3 bıçak öneren Göçeri, “Biz kurban için sıyırma, kelle ve yüzme dediğimiz üçlü seri öneriyoruz. Yaklaşık 23 senedir de bu setleri satıyoruz. Biz bu sene fiyatları çok cazip tuttuk. Üçlü bıçak setlerimiz geçen sene 750 TL’ydi, bu sene 700 TL’den verdik. Geçen seneden stoklu ürünümüz vardı. Fiyatlarımız çok uygun. Bileme derseniz de bu sene 10 TL ile 20 TL arasında bileme kararı aldık. Özellikle son bir hafta kaldığında şehir dışı kargolarımızı durduruyoruz. Vatandaşlarımız şimdiden getirsinler. Yaptığımız bıçakların keskinliği ortada. Bu sene makas çeliğinden kurban bıçakları yaptık. Onların testlerini çivi keserek gösterdik. Bu bıçaklarımızı 3 su şişesini keserek test ediyoruz. 7 su şişesi hedefimiz var. Bıçaklarımıza ve işçiliğimize güveniyoruz” ifadelerine yer verdi.
Bolu Domuz kabusu Bolu’da 15-20 bin lira masrafla tarlasına silajlık mısır eken çiftçilerin tarlasındaki mahsule yaban domuzları dadandı. 20 dönümlük tarlasına domuzlar nedeniyle 3 sefer mısır eken çiftçiyi yaban domuzları bıktırdı. Olay, Mudurnu ilçesine bağlı Delice köyünde meydana geldi. Çiftçi Özcan Filiz, tarlasına bu yıl silajlık mısır ekti. Silajlık mısırlarının baş vermesiyle Filiz ailesinin tarlasına yaban domuzları dadandı. Baş veren mısırları yiyerek yok eden yaban domuzları Özcan Filiz’i bıktırdı. Özcan Filiz tekrar tarlasına mısır ekti ve yeniden domuzlardan dolayı mağduriyet yaşadı. 3 kez domuzlar nedeniyle mahsulünü kaybeden çiftçi, tarlası için 20 bin liraya yakın masraf yaptı. Şaşkınlık içerisinde olduğunu belirten Özcan Filiz, “Ben 30 yaşıma girdim, bu yaşıma kadar böyle bir şey görmedim. Mısırı kozadayken yediğini biliyoruz da tohumu ektiğimiz zaman yemesi hiçbir zaman görmedim” dedi. Mağdur olan Filiz ailesi, elleriyle tekrardan tarlaya mısır ekimi yaptı. 15-20 bin lira arasında tarlaya masraf yaptıklarını ifade eden Özcan Filiz, “20 dönümlük tarlamızı silajlık mısır ettik ama domuzların mağduriyetindeyiz. Tarlamıza 15-20 bin liralık masraf yaptık. Ekimi, biçimi, tohumu daha sonrasında dün akşam domuzlar girdi. 20 dönüm tarlamızı ektiğimiz mısırları tamamen yemişler. Tekrar tarlamızı 15-20 bin liralık tohum alarak yeniden ektik. Komple mısır tanelerini yemişler. Ekmeye çalışıyoruz traktör girmiyor şu anda sıralı olduğu için yukarıdan aşağı sürüler halinde aynı sıradan gelip mısır tanelerinin olduğu sıraları tamamen burnu ile kaldırıp tohumları yemişler” dedi. Şaşkınlık içerisinde olduğunu belirten Özcan Filiz, “Ben 30 yaşıma girdim, bu yaşıma kadar böyle bir şey görmedim. Mısırı kozadayken yediğini biliyoruz da tohumu ektiğimiz zaman yemesi hiçbir zaman görmedim. 40 - 50 tane sürü halinde geliyorlar tarlalarıma zarar veriyorlar. Yetkililerden ricamız domuz sezonu da kapandı ama vurması da yasak bir çiftçi olarak biz de mağdur durumdayız yardımlarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 3 kez tarlayı ektiklerini ifade eden Özcan Filiz’in annesi Huriye Filiz, “Burada domuzlar tarlamızdaki mahsulleri yemiş. Bu 3’üncü kez ekişimiz. İki sefer traktörle ektirdik bu sefer motor girmediği için elimizde ekmeye başladık. Başa çıkılacak gibi değil domuzlar” dedi.