- 16 Şubat 2023 Perşembe 11:38

DARD81 Ekiplerin iletişim yolu oldu

A
A
A
DARD81 Ekiplerin iletişim yolu oldu

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde iletişim kanalları da tahrip olunca Düzceli amatör telsizciler kurdukları seyyar röle ile ekiplerin kurtarıcısı oldu.


Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 2 büyük depremde 10 il zarar gördü. Yıkımların yaşandığı binlerce insanın hayatını kaybettiği depremlerde telefon, cep telefonu ve internet sistemleri de hasar gördü. İletişim kanallarının yerle bir olduğu deprem bölgesinde, Düzceli amatör telsizciler, kurdukları seyyar röle ile arama kurtarma ekipleri başta olmak üzere ekiplerin eli ayağı oldu. Depremin hemen ardından bölgeye giden Düzce Amatör Radyo ve Telsizciler Derneği (DARD81) ekibinden Murat Öz ve Emre Keleş, derneğe ait seyyar, afet haberleşme telsiz rölesini Hatay, İskenderun ilçesinde çalışır hale getirdi. Ardından da bölgede çalışan başta arama kurtarma ve yardım ekiplerini kullanımına sundu.


Arama kurtarmaların yoğun olarak yapıldığı ilk 4 günde afetin ana kurtarıcısı olan iletişimi sağlayan röleler halen bölgede ekiplerin kullanımına açık bir şekilde de kullanılmaya devam ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kilis Kilis’te 320 çiftçiye üzüm şalı, 250 çiftçiye 400 bin fide desteği Kilis’te düzenlenen törende, üzüm üreticilerine şal, sebze üreticilerine ise yüzde 50 hibeli 400 bin fide dağıtıldı. Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen "Fide ve Şal Dağıtım Töreni’nde, tarımsal üretimi artırmaya yönelik destekler üreticilerle buluşturuldu. Programda konuşan Kilis İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, tarım ve hayvancılığın sürdürülebilirliği için üreticilere verilen desteklerin önemine dikkat çekerek, üzüm şalları ve sebze fidelerinin üreticilere ulaştırıldığını belirtti. Küçük, ilerleyen süreçte mercimek ve nohut tohumlarının da destek kapsamında dağıtılacağını ifade etti. Kilis Belediye Başkanı Hakan Bilecen ise yapılan dağıtımın sembolik yönüne dikkat çekerek, devlet ile milletin birlikte hareket ettiğinin önemli bir göstergesi olduğunu söyledi. Kilis Valisi Ömer Kalaylı da konuşmasında, "Bağın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması" projesi kapsamında 320 çiftçiye üzüm şalı dağıtıldığını belirtti. Kalaylı, bu destekle iş gücünün azaltılması ve verimliliğin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti. Sebze üretimine yönelik desteklere de değinen Kalaylı, "Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında yüzde 50 hibeli 400 bin adet sertifikalı domates, biber ve patlıcan fidesini 250 çiftçimize dağıtıyoruz" diye konuştu. Kalaylı, yapılan desteklerin üretimi artırmayı, tarımsal faaliyetleri güçlendirmeyi ve çiftçilerin gelir seviyesini yükseltmeyi amaçladığını ifade ederek, projede emeği geçen kurumlara teşekkür etti.