EKONOMİ - 30 Mart 2024 Cumartesi 10:31

Orman köylüsüne kredi desteği

A
A
A
Orman köylüsüne kredi desteği

Orman köylülerinin desteklenmesi projesiyle (ORKÖY) orman köylüsünü bilgilendirmek ve kredi kullanmak isteyenleri tespit etmek için Düzce Orman İşletme Müdürlüğünce düzenlenen toplantılar tamamlandı.


Düzce’de uygulanan süt sığırcılığı, dış cephe mantolama ve fenni arıcılık projeleri için kullandırılacak krediler kura ile tespit edilerek sahiplerini buldu.


2024 yılında ORKÖY dahilinde Düzce Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Kozluk köyünde 3 aileye 2 şer adet simenter ırkı süt ineği, süt sığırcılığı projesi kapsamında kredi kullandırılacağı, bu kredinin yüzde 20’sinin hibe olduğu, kalanının 2 yıl geri ödemesiz 5 yıl boyunca yılda 1 kez olmak üzere faizsiz 5 taksitte geri ödeneceği, Muncurlu köyünde 5 aileye 30’ar kovan fenni arıcılık kredisi kullandırılacağı ve bu kredilerin yüzde 20 sinin hibe olacağı kalanının 1 yıl geri ödemesiz ve 4 yıl boyunca yılda 1 kez olmak üzere faizsiz 4 taksitte geri ödeneceği, Darıyeri Yörükler köyünde 17, Darıyeri Hasanbey köyünde 21, Tavak köyünde 11, Çakırsayvan köyünde 13, Yaka köyünde 24, Düverdüzü köyünde 12, Asar köyünde 17 ve Sarıdere köyünde 15 adet olmak üzere toplam 130 aileye dış cephe montalama kredisi kullandırılacağı ve bu kapsamda kullandırılan kredilerin yüzde 20’sinin hibe olduğu, kalanının 1 yıl geri ödemesiz ve 5 yıl boyunca yılda 1 kez olmak üzere faizsiz 5 taksitte geri ödemeli olacağı bildirildi.



Orman köylüsüne kredi desteği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.