YEREL HABERLER - 04 Şubat 2016 Perşembe 17:10

Kanser Hakkında Bilgilendirildiler

A
A
A
Kanser Hakkında Bilgilendirildiler

Kansere dikkat çekmek, erken tanının hayat kurtarabileceğinin önemini, bilincini ve farkındalığını oluşturmak amacıyla hazırlanan “Kanserde Erken Tanı Hayat Kurtarır” projesi kapsamında Edirne Belediyesi’nde çalışan kadın personel bilgilendirildi.
Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı (BMOP) doğrultusunda yürütülen Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme (TCDB) Projesi kapsamında Edirne Belediyesi’nde çalışan kadın personele yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi.
Edirne Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen seminerde söz alan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın personelinin sağlığına çok önem verdiğini söyledi. Tanrıkulu ayrıca, 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde kansere dikkat çekmek istediklerini belirtti.
Edirne Belediyesi Sağlık İşleri Birimi ve KETEM işbirliğinde gerçekleştirilen projeyle tüm kadın çalışanlara farkındalık yaratmak istediklerini ifade eden Tanrıkulu, “Eğitimler sonrası 30, 40, ve 50 yaş üzeri kadın çalışanların meme, rahim ağızı ve kalın bağırsak kanseri ile ilgili tarama programı dahilinde tüm tetkik, teşhis ve muayenelerinin gerçekleştirilmesi hedeflenecek” diye konuştu.
Proje Koordinatörü Hemşire Ayten Sünetçiler, Proje Yürütücüsü Hemşire İnci Özer ile birlikte yola çıktıklarını ifade ederek “Bir ay sürecek olan program dahilinde 50 yaş üzeri kadın çalışanlara, eğitim, meme muayenesi, momografi, rahim ağzı smear ve kalın bağırsakta gizli kan testi; 40 Yaş üzeri 63 kadın çalışana, eğitim, meme muayenesi, momografi çekimi , HPV-DNA(rahim ağzı smear) testi; 30 yaş üzeri 58 kadın çalışana ise: eğitim, meme muayenesi, meme ultrasonu, rahim ağzı smear testi, 30 Yaş altı 186 kadın çalışana ise bilgilendirme çalışması yapılacak” diyerek katılımcılara uygulanacak olan projeyi anlattı.
Edirne Belediyesi’nde çalışan personele yönelik uygulanacak olan programın ardından 24 Mahallede eğitim seminerleri düzenleyeceklerini ifade eden Sünnetçiler, “Bilgilendirmenin ardından talep eden kadınlara Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nden (KETEM) randevu ayarlanarak sağlık merkezine ücretsiz ulaşımları sağlanacaktır. Edirne Belediye Başkanlığı’nda çalışan 307 kadına kanser tarama programı uygulanacaktır. Ayrıca program dahilinde Edirne Merkezdeki 24 mahallede bulunan kadınlar kanser ve erken tanı hakkında bilgilendirilecektir” diye konuştu.
Daha sonra KETEM’de görev yapan Dr. Meltem Doksatlı ile Dr. Deniz Özden kanser çeşitlileri ve erken tanı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir