GENEL - 09 Mayıs 2017 Salı 16:14

Selimiye Camisinde son Ramazan

A
A
A
Selimiye Camisinde son Ramazan

Edirne’de, Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ dediği, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Selimiye Cami, restorasyona giriyor.

Edirne’de, Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ dediği, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Selimiye Cami, restorasyona giriyor. Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, Selimiye Camisi’nin restorasyona gireceğini belirterek, “Bu Ramazan son ramazan olabilir” dedi.


Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, Selimiye Camisi’nin bu yılın sonunda restorasyona gireceğini belirterek, “Selimiye Camisinin restorasyon çalışmaları uzun süredir devam ediyor. Bu kapsamda Selimiye’de röle ve restorasyon projelerini temin ediyoruz. Koruma Kurulu’na ilk projelerimizi sunduk” dedi.



“Bir yıl içerisinde başlayacağız”


Selimiye Camisiyle ilgili büyük bir problemin olmadığına değinen Güneren, “Yılların kirlenmişliği ve yıpranmışlığı var. Bazı malzemelerde değişikliğe ihtiyaç var. Statik açıdan bir sorunun olmaması bizi sevindiriyor. Röle ve projemiz onaylandı. Bu yılın sonunda ya da 2018 yılının başında restorasyon çalışmalarına başlayacağız” dedi.



“Kurşun örtü yenilenecek”


Restorasyonun ayrıntılarına ilişkin Güneren, “Kurşun Örtüde bir takım sıkıntılar var. Kurşun örtü elden geçirilecek, gerekirse tamamen yenilenecek. Böylece akma, sıvalarda bozulma ve kalem işlerinde bozulmayı engellemiş olacağız. Ayrıca, ahşap donanımlarını, kapılarını kepenklerde de bazı aksaklıklar var. Onu da elden geçirmiş olacağız. Taş temizlikleri yapılacak. Pencerelerde, dışlıklar da elden geçirilecek” diye konuştu.



“İbadete kapatmayı düşünmüyoruz”


Selimiye Camisinin restorasyon çalışması boyunca ibadete kapalı olup olmayacağı yönündeki soruya Güneren, “Selimiye Camisi hem Edirne, hem Türkiye hem de Dünya için çok önemli bir eser. İbadete kapatmayı düşünmüyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’da yaptığı çalışmalardaki gibi Fatih, Yeni Camii ve Selimiye Camisini ibadete kapatmadan kısım kısım restorasyon ve resüsyon çalışmasını gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.



“Restorasyon çalışması 3 yıl sürebilir”


Selimiye Camisinin restorasyon çalışmasının ne kadar süreceğine ilişkin soruyu Güneren, “Bu ölçekteki camiler 3 yıldan fazla sürüyor. Hızlı yapmak başarılı yapmak anlamına gelmiyor. Bu restorasyon 3 yıldan az bir sürede tamamlanmaz; ama en kısa sürede bitirmek Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün temel hedefidir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa CHP Genel Başkanı Özel’den Dervişoğlu’na tebrik CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik ederek, "Bundan sonra İYİ Parti de, Müsavat beyle beraber yol yürüyeceğine göre kendisine hayırlısı olsun diyoruz" dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa’da 484. UNESCO Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında düzenlenen fener alayına katıldı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ve çok sayıda vatandaşla birlikte yürüyen Özel, vatandaşları selamladı. Fener alayının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu ile ilgili, “Hayırlı, uğurlu olsun. Bir siyasi partide parti içi demokratik yarış hem o partiye katkı sağlar hem de ülkenin demokrasisine katkı sağlar. Çok kıymetli adaylar yarıştı. Dikkatle takip ettik. Müsavat Dervişoğlu benimle birlikte grup başkanvekilliği yaptı. İYİ Parti’de çok emeği olan çok kıymetli bir isimdir. Bundan sonra İYİ Parti de Müsavat beyle beraber yol yürüyeceğine göre kendisine hayırlısı olsun diyoruz. En kısa zamanda kendisini tebrik etmek için ziyaret edeceğim. İYİ Parti iyi insanlardan oluşan bir partidir. Son seçimlerde de çok sayıda iyi insan Türkiye İttifakıyla birlikte olarak Adalet ve Kalkınma Partisi ile MHP’den Cumhur İttifakı’na geçit vermedi. Bu iyi insanlar kendilerine yeni bir yol çiziyor. Müsavat beye hayırlısı olsun” dedi. “Akşener Türk siyasi tarihinde önemli izi olan bir insan” Meral Akşener’in Türk siyaseti açısından önemli bir siyasetçi olduğunu söyleyen Özel, “Ayrıca Meral Akşener çok değerli bir insan. Türk siyasi tarihinde önemli kilometre taşlarında izi olan bir insandır. Millet İttifakı’nın Kılıçdaroğlu ile mimarlarından biridir. Onun bugün veda konuşması çok anlamlıdır. Kendisine de bundan sonraki yaşamında sağlık ve başarılar diliyoruz. Geçmiş süreçler bir yana biz kendisine hakkımızı helal ediyoruz. O da hakkını helal etsin. İYİ Parti ve İYİ Partililer için de hayırlısı olsun” ifadelerini kullandı.