SAĞLIK - 11 Aralık 2017 Pazartesi 16:31

ASEF’den sağlıkta taşerona tepki

A
A
A
ASEF’den sağlıkta taşerona tepki

Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu (ASEF) Yönetim Kurulu Başkanı ve Edirne Aile Sağlığı Elemanları Derneği Başkanı Filiz Birtane, “Ulusal bir gazetede yayınlanan haberde Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonunun taşeron talebi kabul edilemez bir öneridir.

Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu (ASEF) Yönetim Kurulu Başkanı ve Edirne Aile Sağlığı Elemanları Derneği Başkanı Filiz Birtane, “Ulusal bir gazetede yayınlanan haberde Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonunun taşeron talebi kabul edilemez bir öneridir. Devlet tarafından taşeron olarak çalışanların kadroya alınması çalışmaları varken, AHEF’in taşeronlaşmayı savunması talihsiz bir açıklamadır” dedi.


ASEF federasyonu olarak Aile Hekimleri ile bir ekip olduklarını yönündeki düşüncelerini dile getiren ASEF Başkanı Birtane, “Sahadaki birçok Aile Hekiminin de bizim gibi düşündüğünü bilirken AHEF yönetiminin kabul edilmeyen bu düşüncesi ve böyle bir açıklama yapmasını Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu olarak esefle kınıyoruz. Hasta sayısı düşük Aile Hekimliği birimlerinin Aile Sağlığı Çalışanı bulamamasının çözümü bu yol değildir. Bizler de aile geçindiren, çocuk okutan bireyleriz. Üstelik Aile sağlığı Çalışanı arkadaşlarımız arasında yalnız anne sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Sıfır nüfuslu birimlerde ödenen ücret geçim standartlarını sağlamaya yeterli olmamaktadır. Kaldı ki daha önce halk sağlığı kurumu tarafından dile getirilen sıfır nüfuslu birimlerde çalışan Aile Hekimi ve Aile sağlığı Çalışanına, Toplum Sağlığı Merkezinde çalışan Hekim, Ebe ve Hemşire maaşları ile eşit bir ödeme yapılması teklifi var iken, dile getirilen bu söylemle ne amaçlanmaktadır. Aile sağlığı Çalışanlarını taşeronlaştırmak yerine ücret politikalarında değişiklik yapılmalıdır. AHEF’in sunduğu raporda Aile Sağlığı Çalışanlarının sistemden çekilmesi ile eleman maliyeti düşecek açıklaması ,hekimlere sözleşmelerin tavan ücreti kadar ek ücret verilmesi talebi ile çelişmektedir” şeklinde konuştu.


Birtane, “Bu sistem içinde emek veren ama emeği görülmezden gelen, sömürülen Aile Sağlığı Çalışanları daha ne kadar yok sayılacaktır. Sistemin düzenli işlemeyişi ve hasta yoğunluğu nedeni ile artan iş yüküne rağmen büyük bir özveri ile yapılan mesleğimiz taşeronlaştırılarak maaşını ben ödüyorum ne istersem yapacaksın diyen düşüncedeki zihniyetlerin mobingine, keyfi uygulamalarına terk edilmek istenmektedir. Anlaşmazlıklar nedeni ile sürekli değişen personel ile sistemin düzenli ve güvenli sürdürülebilirliği nasıl mümkün olacaktır. AHEF sunduğu çalıştay da, kendi ücretlerini artırmanın yolunu Aile Sağlığı Çalışanlarını taşeronlaştırmakta aramaktadır. Laboratuvar ödeneğinin yüzde 50 sinin Aile hekimine aktarılmasını, Aile Sağlığı Çalışanları ödeneklerinin kendilerine verilmesini, kronik hastalık takiplerinin pozitif performans olarak ödenmesini talep ederken, kamu maliyetinin azalıp katkı sağlayacağını söylemesi gerçeklerle bağdaşmamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Yağmurlu havalarda ıslanmak istemeyen depremzede Meriç’in sesini duyan sağlıkçı Havva’dan afetzede aileye sıcak yuva Hatay’da depremin ilk günlerinde enkaz altındaki vatandaşları yaşatmak amacıyla görev alan sağlıkçı Havva Aydanur Ertuğrul, yağmurlu havada bir daha ıslanmak istemeyen 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesini sıcak yuvasına kavuşturmayı başardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bine yakın insan vefat etmişti. Afetin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından kurtarma ekipleri ve sağlık çalışanları bölgeye yardıma koşmuştu. Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli 38 yaşındaki Acil Tıp Teknisyeni Havva Aydanur Ertuğrul, asrın felaketinin ilk saatlerinden itibaren bölgedeki afetzede vatandaşları hayata tutundurmak için mücadele etti. Sağlık personeli Ertuğrul, depremin yaralarını sarmak için kurucusu olduğu Ülkem Kitap Okuyor Derneği aracılığıyla afet bölgesine 21 çadır okul açtı ve 7 bin 700’den fazla öğrenciye 100 binden fazla kitap ulaştırdı. ATT Ertuğrul, depreme Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde yakalanan 9 yaşındaki Meriç Altunay ve ailesinin isteği üzerine afetzede aileye yuva yapabilmek için çalışma başlattı. Dernek aracılığıyla Altunay ailesine ev yaptırmayı başaran Ertuğrul, 2 odası ve 1 salonu olan evi Altunay ailesine teslim etti. "Yeterli maddi destek sağladığında yıl sonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz" Ülkem Okuyor Derneği olarak 2’nci evi teslim ettiklerini ifade eden Ertuğrul, "Depremin 37’nci gününde çadır okul açmıştık. Bugün ev yaptığımız öğrencimiz de o çadır okula gelen ilk öğrencilerimizden biriydi. Talent ve Meriç okulu açtığımızda koşa koşa gelmişti. Bu enkazlar bir gün kalkıp Hatay normale dönecek dememize neden oldular. Biz 2 aydır ev yapıyoruz. Öğrencilerimiz ve depremzede çocuklarımızın yaşam koşullarını düzeltmeye dert edindik. Çadırda ve barakada yaşayan öğrencilerimize ev yaparak hak ettikleri yaşamları sürmelerini istiyoruz. Bu depremden en çok çocuklar etkilendi. 15 aydır baktıklarında enkaz görüyorlar. Çadırda yaşıyorlar. Deprem üzerine oyunlar kuruyorlar. O yüzden buradaki çocukların daha iyi yaşam koşullarından yaşamaları için emek veriyoruz. ‘Ülkem Okuyor Derneği’ olarak ev yapmaya devam edeceğiz. Haftaya 4 ve 5’inci evlerimizin temelini atacağız. Durmadan yorulmadan Hatay’daki son çocuğun yüzünü güldürene kadar güldürmeye devam edeceğiz. Yeterli maddi destek sağladığında yılsonuna kadar 12 ev yapmayı istiyoruz” dedi. "Yeni evim için çok heyecanlıyım ve çok mutluyum" Yeni evlerine kavuşan anne Esmeray Altunay, "Depremde evimiz yıkıldı. Çok kötü bir durumdaydık. Havva abla çocuklara mont ve ayakkabı getirmişti. Okula çağırdı. Oğlum Meriç’in doğum günüydü. O esnada Havva ablayı tanıdım. Eşimle beraber çadırdan suları dışarı atmaya çalışıyorduk. Ellerimiz, ayaklarımız ve çocuklar berbat bir haldeydi. Çocuklar sırılsıklamdı. Çocukların ayaklarında ne ayakkabı ne de çorap vardı. Yeni evim için çok heyecanlıyım. Çok mutluyum" ifadelerini kullandı.