GENEL - 15 Şubat 2018 Perşembe 16:51

Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Savran: "Bu çocukları kimse oraya götürüp atmadı"

A
A
A
Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Savran: "Bu çocukları kimse oraya götürüp atmadı"

Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Edirne’de yaşanan bot faciasına ilişkin, "Ölen çocuklar anne ve babalarının sorumluluklarında.

Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Edirne’de yaşanan bot faciasına ilişkin, "Ölen çocuklar anne ve babalarının sorumluluklarında. Kimse bunu kimseye fatura etmesin. Bu çocukları kimse oraya götürüp atmadı. Devlete bir şekilde inanmaları, sığınmaları gerekiyor. Bu kaçış nereye kadar. Yapılan yanlışı anlamaları, etkin pişmanlıkla ilgili hükmü okuyup anlamaları gerekiyor" dedi.


Savran, geçtiğimiz gün Edirne’de Meriç Nehri üzerinden Yunanistan’a geçmek isteyen 8 kaçağın bindiği botun alabora olması sonucu 2’si çocuk, 3 kişiden Ayşe Abdulrezzak’ın (37), FETÖ/PDY soruşturması kapsamında öğretmenlikten ihraç edildiği ve adli kontrol kararı ile yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldığını söyledi.


Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Savran, konuyla ilgili, "Ayşe isimli bayan İzmit’te FETÖ’den hakkında işlem yapılan ve adli kontrolle serbest bırakılan bir bayan. Bunun eşi de aynı şekilde. Tutuklanmış, tahliye edilmiş. Bylock’tan ceza almaları yüksek olduğu için gayri yasal bir şekilde kaçmak istemişler. Kadın ve 10 yaşındaki oğlu öldü. Bir de ölü bir çocuk bulundu. 3’ü haricinde yakalanan bir kimse yok. Diğer 2 kişi kimdi, bizim bir teşhisimiz yok. Bölgemizde göçmenlerin arasında geçişler, geçmeye çalışmalar oluyor. Küçük çocukların ölmeleri bir trajedi. Ölen çocuklar anne ve babalarının sorumluluklarında. Kimse bunu kimseye fatura etmesin. Bu çocukları kimse oraya götürüp atmadı. Devlete bir şekilde inanmaları, sığınmaları gerekiyor. Bu kaçış nereye kadar. Yapılan yanlışı anlamaları, etkin pişmanlıkla ilgili hükmü okuyup anlamaları gerekiyor" dedi.



"Göçmen kaçakçılığı Edirne’nin kaderi"


Göçmen kaçakçılığı ile ilgili Edirne’de çalışmaların devam ettiğini ifade eden Savran, "Edirne’nin kaderi. Sınırdan terör orijinli kaçışlar da var. Buna yardımcı unsurlar da var. Öncesinde Arakanlılar kaçıyordu. Göçmen tacirleri onları kaçırıyordu. Suriyeliler kaçıyor, kaçırılıyorlardı. Kaçarken yakalandılar derken şimdi işi öğrendiler, şimdi organizatör oldular. Epey yabancı uyruklu organizatör var. Konuyla ilgili olarak buradaki kolluk elinden geleni yapmaya çalışıyor. Meriç hattı uzun bir hat. Şöyle bir sıkıntımız var. Mevzuat olarak göçmen ticaretiyle ilgili yasal düzenlemelerde çok caydırıcı değil. Kişinin kaçırılması insanları çok acıte etmiyor belki. Düşünmeye çok sevk etmiyor ama kaçırılırken bir bot batıyor, bir kaç çocuk ölüyor falan. Bu tür tablolar ortaya çıkınca insanların merhameti dile geliyor. Yasak koyucunun göçmen kaçakçılıkla ilgili organizatörlerle ilgili cezayı daha arttırması veya bununla ilgili teknik anlamada düzenlemeler yapması bu işte mücadelede daha etkin. Katalog suçlar arasında göçmen kaçırma suçu tutuklama suçu değil. Biz suçun işleniş şekline örgütsel boyutuna bakarak veya mağdur kitle, sayıya bakarak bu suçlar zaten dolandırıcılıkla birlikte işleniyor. Delilleri karartma tehlikesinden öte delillere bir daha ulaşamamak tehlikesinden göçmen kaçakçılarını tutuklamaya sevk ediyoruz. Büyük miktarda tutuklama sağlanıyor ama cezanın süresi çok fazla olmadığı için birkaç celse sonra ceza, cezaevi yetersizliği nedeniyle, açığa ayrılma gibi çok da fazla tutuklu kalınamıyor" şeklinde konuştu.



"Edirne’de bin 963 tane soruşturma yürütüldü"


FETÖ ilgili 15 Temmuz’dan bu yana Edirne’de bin 963 tane soruşturma yürütüldüğünü kaydeden Savran, "Bunlar çok detaylı araştırmalar. Suç unsuru bulamadığımız 300 dosyaya takipsizlik kararı yazdık. 276 tane dosyaya da dava açtık. Şu an elimizde 423 tanede devam eden FETÖ soruşturması var. Savcılık olarak. Bin 963 tane dosyanın 964 tanesi buradaki çalışmalarımız kapsamında başka illerde olan tespit ettiğimiz asker orijinli etkin pişmanlık kapsamında tespit ettiğimiz şüphelilerle alakalı ilgili yerlerine gönderdiğimiz dosyalar. Yaklaşık bine yakın subay tespit edildi" dedi.



"Bin 624 dosyanın binini uzlaştırdık"


Uzlaştırma hakkında da geniş bilgiler veren Savran, "Edirne’nin belki 2008’deki soruşturma sayısı 7 bindir şu anda biz 16 bine dayanmış durumdayız. Teknolojiyle birlikte böyle her şey artacak mı? Bin soruşturmanın artması bir savcı ihtiyacı doğuruyor. Bir savcı bir kalem ihtiyacı doğuruyor. Bina ihtiyacı doğuyor. Bina ihtiyacı cezaevi ihtiyacı doğuruyor. Domino taşı etkisi. Ne yapmak lazım. Edirne’de Tüketici Hakem Heyeti var. Alternatif çözüm yolu anlamında çok güzel işler ortaya koyuyorlar. Konuyla ilgili bakanlık çözüm yoluna girdi. Arabulucukla ilgili muhtarlarımızla toplantı yaptık. Arabuluculuğu anlattık. Buraya arabuluculuk bürosuna gelinmesini sağlamak adına adım attık. Arabuculukta 2-3 yıla sarkan dosyalar belki 2-3 ay gibi kısa bir sürede halleden protokoller ortaya konulabiliyor. Devlet buna doğru evrilmeye başladı. Edirne’de bin 624 dosyanın binini uzlaştırdık" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.