GENEL - 03 Ağustos 2018 Cuma 12:03

Enez’deki Fatih Camii ezan sesini bekliyor

A
A
A
Enez’deki Fatih Camii ezan sesini bekliyor

Enezliler, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1456 yılında kiliseden camiye çevrilen camiye çevrilen Fatih Camisi’nde restorasyon çalışmalarının bir an önce bitirilerek ibadete açılması ve müze olsun tartışmalarına son verilmesini istiyor.

Enezliler, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1456 yılında kiliseden camiye çevrilen camiye çevrilen Fatih Camisi’nde restorasyon çalışmalarının bir an önce bitirilerek ibadete açılması ve müze olsun tartışmalarına son verilmesini istiyor.


23 Ağustos 1965 tarihli Saroz depremi sırasında yıkılan ve ibadete kapanan Fatih Camii, o günden bugüne harap halde bulunuyordu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından cami olarak restore edileceğinin açıklanmasının ardından yapının müze olarak açılması için kampanya başlatıldı.


2009 Nisan ayında Enez’i ziyaret eden Yunanistan’dan gelen bir grup, ecdat yadigarı Fatih Camisi’nde papaz eşliğinde ayin yaptı. Daha sonra da Yunanistan’dan gelenlerin burada ayin yapması için defalarca Edirne Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde başvuru yapıldı. En son olarak da burasının müze olması için kampanya başlatıldı. Bunu dile getiren Enezliler, restorasyonun bir an önce bitirilmesini ve cami olarak hizmet vermesini talep ediyorlar.


Enezli araştırmacı yazar-gazeteci Halil Delice, “Yazar Hasluck 1909 tarihli makalesinde Fatih tarafından camiye çevrilen kilisenin isminin Konstantin olduğunu ve 1200’lü yıllarda inşa edildiğini söylemektedir. Peki, Ayasofya ismi nereden çıktı? Osmanlı fethettiği beldelerdeki en büyük kiliseyi fetih hakkı olarak camiye çevirmekte, İstanbul’un fethinin hatırasına bu camiye Ayasofya Camii, Fetih Camii veya Fatih Camii ismini vermektedir. Nitekim Hristiyanlardan alınan bütün şehirlerde bu isimlerde kiliseden çevrilmiş camiler vardır. Son zamanlarda müze tartışması yapılan İznik ve Trabzon’daki kiliseden camiye çevrilen camiler de Ayasofya Camii olarak bilinmektedir. Osmanlı arşiv belgelerinde bu caminin ismi, Ebul Fetih Sultan Mehmet Han Camii diye geçmektedir. Yani Fetih Babası Sultan Mehmet Han Camii” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beyoğlu’nda Hıdırellez coşkusu yaşandı Beyoğlu Belediyesi tarafından “Beyoğlu’nda Bahar” temasıyla düzenlenen Hıdırellez şenlikleri vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Alanı dolduran kalabalık yapılan gösterilerle Hıdırellez’i coşkuyla kutladı. Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen Hıdırellez şenlikleri Kızılay Meydanı’nda düzenlendi. Vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen şenliklerde sihirbaz, jonglör, ateşbaz, palyaço ve Roman dansı grubu sahne alırken Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney de açıklamalarda bulundu. Güney alanı dolduran kalabalığın Hıdırellez şenliklerini kutlarken şu sözleri sarf etti, “Bütün milli bayramlarımızı, dini bayramlarımızı, manevi bayramlarımızı böyle coşkuyla, bir arada, kaynaşarak kutlayacağız. Her seferinde farklı mahallelerde bir araya geleceğiz. Belediyenin hizmetlerini farklı mahallelerdeki çocuklarımız hissetsin, farklı mahallelerde yaşayan komşularımız hissetsin diye tek bir noktada değil Beyoğlu’nun değişik mahallelerinde bu faaliyetlere devam edeceğiz. Bugün Hıdırellez bahar bayramı doğanın yeniden canlanması demek. Aynı 31 Martta olduğu gibi. 31 Martta da Beyoğlu yeniden canlandı. 31 Martta Beyoğlu’nu hep beraber rengârenk yaptık. Hıdırellez duaların edildiği, darda kalanların çare aradığı, hasta olanların şifa bulmak için dua ettiği, yardıma muhtaç insanların dua ettiği dolayısıyla dileklerin kabul olduğuna inanılan bir gün. Bugün karada darda kalanlara yardım eden Hızır ile denizde zorda kalanlara yetişen İlyas’ın 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gece gül ağacının dibinde buluşmasına istinaden kutladığımız Hıdırellez bayramı. Bizler Beyoğlu’nda tüm kimliklere ait bayramları kutlayalım” dedi. Konuşmasının sonlarında Gazze’de zulüm gören insanlara dua eden Güney şunları söyledi, “Bizler Beyoğlu’nun renkliliğini el ele verip birlikte geleceğe taşıyalım. Yine dualarla dileklerle kapatalım. Özellikle Gazze’deki mazlumlara inşallah zulmün son bulduğu günler olsun diyorum. Hastaların şifa bulduğu günler olsun, darda kalanların darına Hıdırellez’in yetişmesini diliyorum. Hepinize buraya katıldığınız için, bu coşkuya destek verdiğiniz için bayramı bizlerle birlikte el ele kutladığınız için çok teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun” ifadelerini kullandı. Güney’in konuşmasının ardından Hıdırellez balonu uçurulurken, etkinlik müzik ve dans gösterileriyle devam etti. (AU-