GENEL - 21 Mart 2019 Perşembe 10:36

Tava ciğere akademik dokunuş

A
A
A
Tava ciğere akademik dokunuş

Edirne Dr.

Edirne Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi aşçılık bölümü öğrencileri, dünyanın en hızlı pişen yemekleri arasında yer alan kentin meşhur lezzeti tava ciğerin yapımını öğrendi.


Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, öğrencilere hem teorikte hem de uygulamada ‘tava ciğeri’ anlattı. Dana ciğerinin kesiminden pişirilmesine ve sunumuna kadar tüm aşamalarını öğrencilerle paylaşan Dinar, tava ciğerin kentin turizmine katkısını da öğrencilere anlattı.


Dinar, öğrencilere, ciğerin ince ince kıyılıp buğday ununa batırılıp kızgın ayçiçek yağında piştiğini vurgulayarak tava ciğerin olmazsa olmaz garnitürünün ise kuru biber olduğunu söyledi.


Dinar, tava ciğerin ders konusu olmasının önemine değinerek, "Bugün benim için çok özel bir gün. ‘Biz arada ciğeri okullara da götürelim’ diyoruz. Dr. Sadık Ahmet Meslek Lisesi bizi davet etti. Burada turizm ve tava ciğerin yapımını anlattık. Buradan öğrenci arkadaşlarımız mezun olduğunda dünyanın çeşitli yerlerine göreve gidecekler. Belki New York’ta otelde çalışacak Edirne tava ciğerini yapacak ve Edirnemizi anlatacak. Bizim için çok özel bir durum bu. Tava ciğer yine ders konusu oldu. Akademik oldu. Bu bana verilen bir şerefti" dedi.



"Uygulamadan çok keyif aldık"


Edirne Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Turizm Otelcilik) Müdürü Şeref Uz ise "2023 Edirne Vizyonu çerçevesinde ‘Meslek Kariyer Günleri’ planladık. Edirne’nin bu anlamda gastronomide önde gelen yemeği tava ciğer. Tava ciğer hem teorik hem de uygulamalı gösterimiyle bugün bir etkinlik planladık. Bahri Dinar’ı okulumuza davet ettik. Öğrencilerimiz bu uygulamadan çok keyif aldı, mutlu olduk. Biz mektepliler olarak tava ciğeri bir noktaya getireceğimize inanıyoruz" ifadelerini kullandı.



"Tava ciğerin korunması gerekiyor"


Yiyecek, içecek bölümü öğrencisi Yiğit Targıoğlu da, "Edirne’nin en büyük gastronomi simgelerinden biri olan tava ciğeri işledik. Öncesinde teorik sonrasında uygulamalı işledik. Tava ciğerin korunması ve devam ettirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.


Öğrencilere tava ciğeri pişirme uygulaması sonunda keman ve darbuka eşliğinde ‘Ciğer Türküsü’ seslendirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.