EĞİTİM - 06 Ağustos 2019 Salı 09:44

Trakya Üniversitesi’nde uluslararası öğrenci kayıt dönemi

A
A
A
Trakya Üniversitesi’nde uluslararası öğrenci kayıt dönemi

Trakya Üniversitesi’nde, 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı uluslararası öğrenci kayıtları heyecanı yaşanıyor.

Trakya Üniversitesi’nde, 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı uluslararası öğrenci kayıtları heyecanı yaşanıyor. Uluslararası üniversite olma hedefiyle özellikle her yıl ülke ve öğrenci sayısı bakımından önemli bir artış gösteren ve Balkanlar başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerindeki öğrenciler tarafından tercih edilen Trakya Üniversitesi, yabancı öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşmaya devam ediyor.


Trakya Üniversitesinde, Dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası öğrenciler için 22-26 Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen kayıt döneminde, 153 programda toplam 2534 kontenjan açıldı. Açılan kontenjanlar ve tamamlanan başvurular sonrası başlayan uluslararası öğrenci kayıtları için duyurular hazırlayan Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi, "Ortaöğretim Not Ortalaması"na göre sıraladığı adayların işlemlerini, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın katkılarıyla Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi.


Trakya Üniversitesi’ni tercih eden uluslararası öğrencilerin kayıtlarının yapıldığı Balkan Kongre Merkezi’ndeki Uluslararası Öğrenci Ofisi’ne bir ziyaret gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kayıt için farklı ülkelerden gelen öğrenciler ve aileleriyle sohbet ederek, kayıt masasına geçti ve bazı uluslararası öğrencilerin kaydını gerçekleştirdi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na ziyaret sırasında Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz da eşlik etti.


Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu kayıtlar esnasında yaptığı açıklamada, 2023’te ‘10.000 Uluslararası Öğrenci’ hedefi doğrultusunda çıktıkları yolda, uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversitelerden biri olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini belirterek, “Son üç yılda uluslararası öğrenci sayısında büyük artış kaydeden Trakya Üniversitesi, her geçen yıl artan uluslararası öğrenci talebini karşılamak ve Balkanların en önemli eğitim kurumu olma misyonunu yerine getirebilmek için var gücüyle çalışıyor. Trakya Üniversitesi’ne ilgi ve katılım her geçen yıl büyüyerek devam ettiğini görmeniz mümkün. Trakya Üniversitesi olarak, Evladı Fatihan’ın emanetleri, soydaş ve akraba topluluklarımızla birlikte dünyanın dört bir yanından üniversitemizde öğrenim görmeyi tercih eden öğrencilerimizi burada görmekten ve ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Yeni dönem kayıtları için burada olan tüm öğrencilerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, yeni yaşamalarında başarılar diliyoruz. Açılan ilk tercih döneminde, 7.500 başvuru rakamını yakaladık ve mevcut programlara yerleşen öğrencilerimizin kayıt işlemlerini sürdürüyoruz. Hayırlara vesile olmasını diliyorum.” diyerek kayıt sürecinde gösterdiği özverili çalışmalarından dolayı başta Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz olmak üzere emeğe geçen herkese teşekkür etti.


Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yanı sıra, uluslararası öğrencilere yardımcı olma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği, Anadolu Sigorta ve İNG Bank da Balkan Kongre Merkezi’nde kayıtlar boyunca, uluslararası öğrenciler için yurt, otel gibi konaklama olanakları ile sağlık sigortası, burslar ve harç ödemeleri hakkında bilgi edinilmesine destek sağladı. Ayrıca, gün boyu devam eden çay, kahve ve simit ikramlarıyla uluslararası öğrenciler ve ailelerinin her zaman yanında oldukları mesajını verdiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’nin 5 yıllık Gürültü Eylem Planı çıkarılacak Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kent genelinde ulaşım başta olmak üzere yoğun gürültünün en aza indirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Şehrimizin 5 yıllık gürültü eylem planını çıkarıyoruz” dedi. Büyükşehir Belediyesi; Başkan Büyükkılıç’ın sürdürülebilir kent vizyonuna uygun olarak hava ve gürültü kirliliği başta olmak üzere çevresel sorunlarla mücadelede yeni teknikler geliştirmeye, çalışmalarının bu vizyona uygun olması için gayret ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Yeni 5 Yıl Projeleri kapsamında Gürültü Eylem Planı’nı hayata geçireceklerini belirtti. Bir doktor başkan olarak, çevre ve toplumu gözeten çalışmalar yaptıklarını, yeni dönemde de bu çalışmaların aralıksız süreceğini belirten Başkan Büyükkılıç, “Yapılan araştırmalardan biliyoruz ki hava kirliliği ve trafik araçları dâhil, kalp damar hastalığı riskine bağlı olarak, ortalama 24 saatlik gürültü seviyesindeki her 5 desibel artışının kalp krizi, felç ve diğer ciddi rahatsızlıklarda yüzde 34’lük bir artışla ilişkili olduğunu göstermektedir. Bizler de yerel yönetimler olarak gürültüsüz ve konforlu bir Kayseri hedefliyoruz. Şehrimizin gürültü eylem planını çıkarıyoruz” diye konuştu. Büyükkılıç, öncelikli hedeflerinin daha yaşanılabilir, sürdürülebilir bir kent oluşturmak olduğunu vurgulayarak, “Şehrimize değer katmaya, şehrimizin insanına hizmet etmeye gayret ediyoruz. Gürültü kaynaklarına ilişkin tespiti ve 5 yıllık eylem planını kapsayan bir projeyi yeni dönemde hayata geçireceğiz” dedi.
Kayseri Pınarbaşı’nda başıboş köpekler toplanacak Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mayıs Çarşamba günü Pınarbaşı’da, Melikgazi ve Kocasinan Belediyeleri ekipleri ile ortaklaşa olarak başıboş sokak köpekleri de toplanacak Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi; Park, Bahçeler ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı tarafından, çevre temizliğinden fidan dikimine, çocuk oyun grubu kurulumu, toprak dolgu ve tesfiye işlemleri ile spor aletleri ve kameriye taşımasına kadar pek çok konuda Pınarbaşı’da hizmetler gerçekleştirdi. Bu çerçevede Pınarbaşı Kaynar, Beserek, Malak ve Han Mahallelerinde, 1 kepçe, 1 kamyon ve 30 personel ile çöplük alanı, çayırlık kenarı temizlik, mıntıka ve kanal ıslah çalışmaları gerçekleştirildi. Öte yandan oyun grubu, spor aletleri ve kameriye sökümü ve istenen yere montajı yapıldı. Alagazi Mahallesi’nde yol kenarlarına 90 fidan çukuru açılması ve tüplü fidan dikimi gerçekleştirildi. Tuzgün Mahallesi’ne 30 tüplü fidan dikimi yapılırken, Merkez Hürriyet Mahallesi’ne ise çocuk oyun grubu kuruldu. Söz konusu hizmetlerin yanı sıra büyükşehir belediyesine ait süpürge aracı 10 gün boyunca Pınarbaşı merkezde temizlik çalışmaları yaptı. Büyükşehir belediyesi tarafından daha önce söz verilmiş olan, ‘Dadaloğlu Mahallesi Çöplüğü Islahı’ gerçekleştirildi. Dadaloğlu Mahallesi çöplüğü arkasına 200 tüplü fidan da çukurları açılarak toprakla buluşturuldu. Ayrıca Güzelsu taziye ve toplantı evinde toprak dolgu tesfiye işleri ile temizlik işlerinin yanı sıra fidan dikimi ve tesisat işleri de gerçekleştirildi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mayıs Çarşamba günü Pınarbaşı’da, Melikgazi ve Kocasinan Belediyeleri ekipleri ile ortaklaşa olarak başıboş sokak köpekleri de toplanacak. Öte yandan Pınarbaşı’nın çiçeklendirilmesi için de Büyükşehir Belediyesi Park, Bahçeler ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı aracılığı ile destek verileceği belirtildi.
Şanlıurfa Dolu ve yağmur sonrası ziraat mühendisleri sahaya indi Şanlıurfa’da son günlerde yaşanan sağanak yağış, dolu ve seller nedeniyle sahaya inen ziraat mühendisleri, çiftçileri tarım sigortalarının önemi konusunda konusunda bilgilendirdi. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası üyeleri “Tarım Sigortalarının Önemi" ve “Antep Fıstığı Yetiştiriciliği” konularına ilişkin bilgilendirme çalışması gerçekleştiriyor. Fıstık yetiştiriciliğinin en yoğun olduğu ilçeler arasında yer alan Bozova kırsalına giden mühendisler, çiftçilerle bir araya gelerek bilgilendirme yaptı. “Tarımsal üretim sürekli risk altında olan bir sektördür” Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle doğal afetlerin artışı nedeniyle tarım sigortalarının önemini vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, “Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da gerçekleşen sağanak yağıştan dolayı birçok üretici zarar gördü. Bu zararın tanzim edilmesi noktasında tarım sigortaları olan üreticilerin poliçelerindeki bedelin yüzde 50’sini sigorta karşılıyor. Fakat tarım sigortaları mevcut olmayan çiftçiler bu zararı kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor” dedi. “TARSİM büyük önem arz etmektedir” Şanlıurfa’nın özellikle meyve ile sebze üretiminde ve hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin “Ancak başta sel baskını, dolu, don, fırtına ve aşırı yağış gibi doğal afetler olmak üzere, birçok faktör tarımsal üretimimizi tehdit etmekte, önemli verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Bu kayıpların telafi edilebilmesi için üreticilerimizin ürünlerini TARSİM kapsamında sigorta yaptırmaları büyük önem arz etmektedir. Bakanlık tarafından alınan karar gereği 2024 yılında sözleşmeli tarım yapan ve bazı hayvancılık desteklemelerinden faydalanan üreticilerimize TARSİM sigorta yaptırmalarının zorunlu hale getirilmesi planlamaktadır” ifadelerini kullandı. Çiftçilerle bir araya gelen Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe ise, “Bitkisel ve hayvansal üretimin de sigortası var. Yani neye karşılık geliyor? 100 dekarlık bir fıstığı olan çiftçinin bir dekarlık kazancının parasıyla ile 100 dekarını sigortalatması demektir. Kısaca dolu vurduğunda, sel vurduğunda, doğal afet olayı gerçekleştiğinde TARSİM o yıl elde edeceğiniz kazancın belirtilen orandaki kısmını sigorta kapsamında değerlendiriyor” diye konuştu. Şanlıurfa’da her yıl fıstık ürününün gelişme döneminde yaşanan dolu ve sağanak yağışlar nedeniyle sigortası bulunmayan çiftçiler büyük maddi kayıplarla karşı karşıya kalıyor.