KÜLTÜR SANAT - 22 Kasım 2019 Cuma 12:37

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden “Üj/Bej (3/5)” resim ve baskıresim sergisi

A
A
A
Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden “Üj/Bej (3/5)” resim ve baskıresim sergisi

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kültür ve sanat çalışmaları kapsamında yeni bir etkinliğe daha imza attı.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kültür ve sanat çalışmaları kapsamında yeni bir etkinliğe daha imza attı. Trakya Üniversitesi ile Shumen Konstantin Preslavsky Üniversitesi iş birliğinde çalıştay, sergi ve konferanslardan oluşan “Üj/Bej (3/5)” etkinlikleri düzenlendi.


Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında düzenlenen “Üj/Bej (3/5) Resim ve Baskı Resim Sergisi” açılışı Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Melihat Tüzün, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverlerin katılımıyla Güzel Sanatlar Fakültesi Fuaye Sergi Salonu’nda yapıldı.


Sergide, Shumen Konstantin Preslavsky Üniversitesi’nden Prof. Valeri Chakalov, Doç. Dr. Svetazar Chilingirov ve Doç. Dr. Rostislava Todorova’ın farklı tekniklerde ortaya koydukları 15 eser sergilendi. Üç hocanın beşer eserinden oluşan resim ve baskıresim sergisi sanatseverler tarafından büyük beğeni topladı.


Sergi açılışında konuşan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melihat Tüzün “Birçok önemli etkinliğe ev sahipliği yapan fakültemizde, Shumen Konstantin Preslavsky Üniversitesi’nden değerli akademisyenlerimizin katkıları ile gerçekleştirilen resim ve baskıresim sergisini yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu sergide üç hocamızın beşer tane eseri olduğu için serginin adını Trakya dili ile nitelendirerek ‘Üj/Bej (3/5)’ olarak koyduk. Alanında çok önemli isimler olan hocalarımızın eserlerinden oluşan sergiyi sanatseverlerimizin büyük bir keyifle gezeceklerini düşünüyorum. Bundan sonra da iki üniversite arasında öğrencilerimizin de dahil olduğu önemli iş birlikleri ve projeler yapmaya devam edeceğiz” dedi.


Shumen Konstantin Preslavsky Üniversitesi’nden Prof. Valeri Chakalov yaptığı konuşmada, “Bu yıl içerisinde ikinci kez üniversitenizi ziyaret ediyoruz ve bu denli sıcak karşılama bizi çok mutlu etti. Zannediyorum tekrar tekrar geleceğiz ve birlikte güzel çalışmalar ortaya koyacağız. Elbette ki bunun sebebi sanata hepimizin aynı yönde bakmasından kaynaklanıyor. Sanat aracılığıyla dünyaya bakıyoruz aslında. Göstermiş olduğunuz iş birliğinden ve misafirperverliğinizden dolayı öncelikle Dekan Prof. Melihat Tüzün’e ve tüm emeği geçenlere teşekkürler ediyorum” dedi.


Açılış konuşmalarının ardından Prof. Melihat Tüzün, Prof. Valeri Chakalov, Doç. Dr. Svetazar Chilingirov ve Doç. Dr. Rostislava Todorova’ya teşekkür belgelerini takdim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Eşini yormamak için otomobiliyle ot taşıyan yaşlı adam yürekleri ısıttı Hatay’da büyükbaş hayvanları için ot biçen yaşlı adam, eşini yormamak için otları aracıyla taşıdı. Otla kaplanan otomobil ortaya ilginç bir görüntü çıkarırken, Nihat Gülen’in “Hanımımı yormamak için biçtiğimiz otları bu şekilde arabanın üzerine atıp getiriyoruz” sözleri yürekleri ısıttı. Defne ilçesi Tavla Mahallesi’nde yaşayan 64 yaşındaki Nihat ve 63 yaşındaki Vecihe Gülen çifti, evlerinin yan tarafında bulunan ahırlarında inek ve iki yavrusunu besliyorlar. Emekli olan aileye ekonomik destek sağlayan inek ve yavruları, baharın gelmesiyle birlikte yeşeren otlarla besleniyorlar. Yaşlı çift, gündüz yaylıma çıkan hayvanların akşam yemi için de ot biçiyor. Biçilen otları yaklaşık 150 metre mesafedeki tarladan ahıra getirmek için traktörü olmayan Nihat Gülen, otları eşini yormamak için otomobiliyle taşıyor. Otlarla kaplanan otomobil ilginç bir görüntü oluştururken, Nihat Gülen’in “Hanımımı yormamak için biçtiğimiz otları bu şekilde arabanın üzerine atıp getiriyoruz” sözleri yürekleri ısıttı. Trafiği tehlikeye sokmadan ve aracına zarar vermeden 150 metre mesafedeki tarlasından otomobiliyle ahırına ot getirdiğini ifade eden Nihat Gülen, “Aracımla tarladan 150 metre mesafedeki evimize ot taşıyoruz. Bu işlem yılda birkaç sefer gerçekleşiyor. Hanımımı yormamak için bu şekilde arabanın üzerine atıp getiriyoruz. Arabaya ve trafiğe zarar vermeden yavaş yavaş getiriyoruz. Bir ineğimiz ve iki yavrusu var. Onlara ot getirdik, hanımım ve ablam biçti. Eşim düşer dedi ama ben yavaş yavaş giderim dedim” ifadelerini kullandı. Hayvanları için tarladan ot taşıdıklarını belirten Vecihe Gülen, “Üç tane hayvanımız var. Bir ineğimiz ve iki yavrusu var. Tarladan onlara ot getiriyoruz” dedi.
Hatay Depremzede vatandaşları tedirgin eden patlama kamerada Hatay’ın Defne ilçesinde taş ocağı kurulacak bölgede dinamitle gerçekleştirilen patlamalar vatandaşları tedirgin etti. Depremi yaşayan vatandaşlar, haber verilmeden gerçekleştirilen patlamalara tepki gösterdiler. Geçtiğimiz hafta sonunda Hatay’ın Defne ilçesi Dursunlu Mahallesi’ndeki dağlık alana kurulacak olan taş ocağı bölgesinde dinamitle patlatma gerçekleştirildi. Haber verilmeden gerçekleştirilen patlama, depremi yaşayan mahalle sakinleri arasında paniğe neden oldu. Patlamayı hisseden vatandaşlar, haber verilmeden gerçekleştirilen patlamalara tepki gösterdiler. “Depremi yaşadığımız için insanlar ürküyor” Patlamanın deprem etkisi oluşturduğunu belirten depremzede Yılmaz Kireçdağ, “Şu dağın arka tarafında patlama oldu. Buradan da hissedildi. Patlama deprem etkisi oluşturdu. Buradan 3 km uzaklıkta, bu dağın arka tarafında oldu. Korkma değil de depremi yaşadığımız için insan ürküyor” dedi. “O kadar şiddetli bir patlama ve sarsıntı oldu ki deprem olduğunu zannettik” Patlamanın etkisiyle sallandıklarını ifade eden Mehmet Bereketoğlu, “Patlamayı baya şiddetli hissettik. Bilinçsizce dinamit patlatılmış. Yıllardan beri burada taş ocağı var ama böyle bir patlama gördük. Patlama çok şiddetli oldu ve yer sallandı. Zaten deprem etkisini atlatmamışken o kadar şiddetli bir patlama ve sarsıntı oldu ki deprem olduğunu zannettik. Sesin sonra dağın arka tarafından geldiğini hissedince biraz rahatladık. Çok şiddetli bir patlamaydı. Burada çok patlamalar oldu ama bu öyle bir patlama değildi. Patlamanın; sesi, şiddeti ve sarsıntısı baya büyüktü ve tedirgin olduk” şeklinde konuştu.