ÇEVRE - 01 Aralık 2021 Çarşamba 15:20

“AB-Türkiye Gençlik İklim Forumu” düzenlendi

A
A
A
“AB-Türkiye Gençlik İklim Forumu” düzenlendi

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında faaliyetlerini yürüten Edirne AB Bilgi Merkezi, AB Türkiye Delegasyonu desteğiyle, “AB-Türkiye Gençlik İklim Forumu” düzenledi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında faaliyetlerini yürüten Edirne AB Bilgi Merkezi, AB Türkiye Delegasyonu desteğiyle, “AB-Türkiye Gençlik İklim Forumu” düzenledi.


Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda yapılan forumun açılışında Meteorolog Bünyamin Sürmeli, iklim krizi üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Açılış konuşmaları ve sunumların ardından bir araya gelen öğrenciler, iklim alt başlıklarında paralel oturumlar yaparak atölye çalışmalarına imza attı.


Forumun açılışında konuşma yapan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, bu forumun iklim değişikliği kriziyle mücadele etmek için küresel dayanışma ihtiyacından yola çıkarak hazırlandığını söyledi. İklim krizine önlem alınması talebiyle faaliyetlerde bulunan insanların sayısının dünya çapında giderek arttığını vurgulayan Zıpkınkurt, öğrencilerin de katıldığı forumdaki görünen tablonun çok umut verici olduğunu söyledi.



“Aklınız bir karış havada, toprakta, suda olsun”


İdari ve ekonomik politikaların dünyanın her yerinde insanları seçeneksiz bıraktığını ve istemediği tercihlerde bulunmaya ittiğini belirten Zıpkınkurt, “Baskılardan, geçim derdinden, sağlık sorunlarından bunaldık. Ama ilginç bir şey var. Yetişkinler gençlerin yarını için bir şey yapamıyorken, siz gençler, yetişkinlerin bugününe umut olacak. Sizleri tebrik ediyorum. Şimdi olduğu gibi, hayatınız boyunca aklınız bir karış havada, suda, toprakta olsun” dedi.



“Dünya yaşlı değil”


Meteorolog Bünyamin Sürmeli de iklim krizi olarak adlandırılan durumun gerçekte ne anlama geldiğini ayrıntılarıyla anlattı. Dünyanın yaşlanmadığına, dünyadaki insan popülasyonun da aslında fazla olmadığına dikkat çeken Bünyamin Sürmeli, “Dünyadaki 8 milyar insanı bir araya getirsek Marmara Denizi’nin kapladığı alanı dolduramıyoruz. Aslında dünyada sayımız çok az ancak dünyaya verdiğimiz zarar büyük. Bizim varlığımız dünya için tehdit değil, yaptıklarımız tehdit” dedi.


Sürmeli’nin sunumundan sonra foruma katılan öğrenciler, moderatörlüklerini Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve AB İklim Anlaşması Elçisi Prof. Dr. Nezih Orhon, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Belgin Elipek, Trakya Üniversitesi İ.İ.B.F Kamu Yönetimi, Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selda Çağlar’ın yaptığı iklim alt başlıklarında paralel oturumlara katıldı.


İklim, İletişim, Savunuculuk ve Medya, İklim, Eğitim, Meslekler ve Uzmanlıklar ve İklim Adaleti ve Haklar atölyelerinde çalışmalar da yürüten öğrenciler, gün sonunda atölye çıktılarının sunumunu gerçekleştirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Metin Diyadin: "Ligde kalmamız gerekiyor" Gençlerbirliği Teknik Direktörü Metin Diyadin, Trabzonspor müsabakasının ardından, "Özellikle bu hafta 2 tane Trabzonspor maçı oynayacağız ve zorlu bir süreçteyiz. Ligde kalmamız gerekiyor. Bu anlamda da bazı oyuncularımızın, isim saymama gerek yok, sakatlık olsun, başka sebepler olsun, takımdan ayrıldılar" dedi. Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde Gençlerbirliği, sahasında ağırladığı Trabzonspor’a 2-1 mağlup oldu. Maç sonu düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Gençlerbirliği Teknik Direktörü Metin Diyadin, "Özellikle bu hafta 2 tane Trabzonspor maçı oynayacağız ve zorlu bir süreçteyiz. Ligde kalmamız gerekiyor. Bu anlamda da bazı oyuncularımızın, isim saymama gerek yok, sakatlık olsun, başka sebepler olsun, takımdan ayrıldılar. Sezonu kapattılar diyelim. 3-4 tane oyuncumuz da Kasımpaşa maçında oynayan oyuncularımız vardı. Artı hafta sonu oynayacağımız maçtan dolayı çok daraldı kadro. Rotasyonun da rotasyonu gibi oldu ama gerçekten çocuklar çok iyi oynadılar. Çok iyi mücadele ettiler. 3-4 tane genç oyuncumuz var. Yetenekliler. Gönül ister ki çok rahat ortamda bu çocuklara çok daha fazla şans verelim. Sevindiğimiz taraf da çocuklar çok iyi oynadı. Süre almayan oyuncular, az alanlar ve onlarla altyapıdan bizim çocuklarımız da gayet iyi oynadı. Ancak odaklanacağımız tek maç var. Hafta sonu Ligde kalma adına Trabzonspor maçı için çok önemli bir maça gideceğiz. İnşallah buraya ligde kalıcı olarak döneriz" ifadelerini kullandı.