EĞİTİM - 05 Mart 2025 Çarşamba 11:59

Yetiştiricilere uygulamalı "Koyun Kırkım" eğitimi

A
A
A
Yetiştiricilere uygulamalı "Koyun Kırkım" eğitimi

Edirne’nin Keşan ilçesinde küçükbaş hayvan yetiştiricilerine uygulamalı "Koyum Kırkım" eğitimi verildi.


Keşan Ticaret Borsası (TB) ile Edirne İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine "Koyun Kırkım" eğitimi verilirken, Edirne İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Veteriner Hekimi Arif Hikmet Akbay, kırkım işlemi sırasında hayatını kaybeden üreticiler olduğunu belirterek bu işlemin önemine dikkat çekti.


Keşan Ticaret Borsası Canlı Hayvan Pazarı toplantı salonunda başlayan teorik eğitim Edirne İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Veteriner Hekimi Arif Hikmet Akbay ile Yusuf Katılmış tarafından verildi. Akbay, kırkım işleminin, hastalıkların bulaşması adına önlemlerden, hayvan sağlığına kadar önemli bir işlem olduğunu belirterek, "Bu işlem insan sağlığını da koruyor. Öyle ki, bu işi yaparken, elektrik çarparak hayatını kaybeden arkadaşlarımız oldu. Yine ölen hayvanlar oldu" dedi.


"Yaklaşık 400 bin küçükbaş hayvanımız var"


Edirne ilinin özellikle küçükbaş hayvancılığı için önemli olduğunu vurgulayan Akbay, "Yaklaşık 400 bin civarında küçükbaş hayvanımız var. Bu hayvanın 300 binini koyun olarak sayabiliriz. Bu hayvanlara yılda 2 defa kırkım yaptırmak gerekiyor. Bu anlamda eğitim vermek istedik. Geçen yıl salgın hastalıklarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşadık. Bu hastalıkların bulaşma yollarından biri de kırkımdır. Üreticilerimiz bu anlamda zarar gördü. Bunun önüne geçmek adına bu eğitimi düzenledik. Biz, birlik olarak kişilere balığı tutmalarını öğretmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.


Teorik eğitimin ardından İslam Kurt tarafından, Canlı Hayvan Pazarı’nda uygulamalı koyun kırkım eğitimi verildi.


(İG-MEF-

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Kaya engelli İskender’in isteğini yerine getirdi İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, engelli vatandaş İskender Karataş’ın talebini geri çevirmedi. Sevgi Yolu’nda karşılaştığı Başkan Kaya’dan kullanılamaz hale gelen tekerlekli sandalyesinin değiştirilmesini isteyen Karataş’ın bu isteği kısa sürede yerine getirildi. Başkan Kaya, Sosyal Hizmetler Birimi ile birlikte yeni tekerlekli sandalyeyi Karataş’a bizzat teslim etti. Kurtuluş Mahallesi’nde yaşayan 49 yaşındaki Karataş’a 2 yaşında menenjit, 18 yaşında ise Parkinson teşhisi konuldu. Hastalığın ilerlemesiyle yürüyemez hale gelen Karataş uzun yıllardır tekerlekli sandalye kullanıyor. Artık kullanılamaz durumdaki sandalyesi, Belediye tarafından yenilenerek kendisine teslim edildi. Tekerlekli sandalye tesliminde Başkan Kaya ile sohbet eden Karataş, develeri çok sevdiğini belirterek Başkan Kaya’dan develerini görmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Başkan Kaya, Karataş’ı en kısa sürede deve çiftliğine götürerek develerle buluşturma sözü verdi. Başkan Kaya ayrıca Karataş’ı yeni sandalyesiyle belediyeye davet etti. Teslimin ardından açıklama yapan Başkan Kaya, İskender Karataş’ı uzun yıllardır tanıdığını belirterek, "İskender bizim çok sevdiğimiz bir kardeşimiz. Sandalyesinin artık kullanılamayacak durumda olduğunu gördük ve Sosyal Hizmetler Birimimiz ile birlikte yenisini kendisine teslim ettik. Bundan sonra da birimimiz kendisine her konuda destek olmaya devam edecek. Sosyal belediyecilik bizim en önemli önceliğimiz. İlçemizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak ve sorunlarına çözüm üretmek için her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz" dedi.
Manisa MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi’nde Robotik Cerrahi dönemi başladı Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi’nde ileri teknolojiye sahip Da Vinci X Robotik Cerrahi Sistemi hizmete alındı. Sistemle birlikte hastanede minimal invaziv (kapalı) cerrahi uygulamaları ileri teknoloji desteğiyle yapılmaya başlandı. Kurulan sistem sayesinde MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi, Türkiye’de robotik cerrahi teknolojisini aktif olarak kullanan 10. kamu üniversite hastanesi olurken, Manisa da Da Vinci robotik cerrahi sistemi bulunan 12. il olarak robotik cerrahi altyapısına sahip şehirler arasına girdi. Robotik cerrahi teknolojisi sayesinde Manisa ve çevre illerde yaşayan hastalar, ileri teknoloji ile gerçekleştirilen kapalı ameliyatlara artık kendi bölgelerinde ulaşabilecek. Yüksek hassasiyetle gerçekleştirilen bu operasyonlar; daha küçük kesiler, daha az kan kaybı, hastanede daha kısa kalış süresi ve hızlı iyileşme gibi önemli avantajlar sağlıyor. Sistem başta üroloji, genel cerrahi ile kadın hastalıkları ve doğum branşları olmak üzere birçok cerrahi alanda kullanılabilecek. Böylece hastanenin ileri cerrahi teknoloji kapasitesi güçlenirken, verilen sağlık hizmetlerinin kalitesi de daha üst seviyeye taşınacak. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, robotik cerrahi sisteminin üniversite hastanesi için önemli bir adım olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Hafsa Sultan Hastanesinde ilk kez uygulanan robotik cerrahi yöntemiyle böbrek alma ameliyatı (nefrektomi) başarıyla gerçekleştirildi. Daha az ağrı, daha hızlı iyileşme ve yüksek hassasiyet sağlayan bu ileri teknoloji artık Manisa’nın hizmetinde. Emeği geçen tüm sağlık ekibimizi kutluyoruz. Robotik cerrahi sisteminin hizmete alınması hem sağlık hizmetlerinin niteliğini artıran hem de üniversitemizin bilimsel ve teknolojik altyapısını güçlendiren önemli bir yatırımdır. Bu altyapı aynı zamanda tıp fakültemizde yürütülen eğitim ve araştırma faaliyetlerine de katkı sağlayacaktır. Sürecin başından itibaren destek veren AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekilimiz Sayın Bahadır Yenişehirlioğlu’na şehrimiz ve üniversitemiz adına teşekkür ediyorum."