- 09 Kasım 2017 Perşembe 14:31

(Özel haber) Yerli otomobilin motorunu yapacak babayiğit Elazığ’da

A
A
A
(Özel haber) Yerli otomobilin motorunu yapacak babayiğit Elazığ’da

Dünyadaki sayılı fabrikalardan biri olarak gösterilen Elazığ’da bir motor fabrikası, İnsansız Hava Araçlarından, otomobillere kadar bir çok motoru baştan sona milli imkanlarla üretiyor.

Dünyadaki sayılı fabrikalardan biri olarak gösterilen Elazığ’da bir motor fabrikası, İnsansız Hava Araçlarından, otomobillere kadar bir çok motoru baştan sona milli imkanlarla üretiyor. Türkiye’nin yerli otomobilinin motorlarına da talip olan ve şu anda helikopter motorlarının denemesine başlayan firmadan, ABD 30 bin adet İHA motoru, yine yabancı bir otomobil fabrikası 5 bin adet motor talep etti.


54 yaşındaki Muzaffer Sezgin, Elazığ Organize Sanayi Bölgesinde 27 yıl önce kurduğu motor fabrikasında şu ana kadar 10 milyondan fazla üretim gerçekleştirdi. ARGE ve çalışma ekibiyle firma dünyanın en iyi motor fabrikaları arasında ilk sıralarda yer alırken, 12 ülkeye de ihracat yapıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerine Uçak Savar motoru, ABD’ye İnsansız Hava Aracı motoru, yine bir otomobil fabrikasına araç motoru üreten firma, Türkiye’nin yerli otomobilinin motorlarını da yapmak istiyor.


Sezgin Motor Makinenin Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Sezgin, şu anda günlük 500 adet motor üretimi yapabilme kapasitelerinin bulunduğunu, tam kapasite ile çalıştıkları zaman günlük bu rakamı bin 400 adete çıkarabileceklerini ve ayda 40 bin adet üretim yapabileceklerini söyledi.


Meslek lisesini bitirdikten sonra iş hayatına atıldığını anlatan Sezgin, ”Başından beri böyle bir motor üreteceğimizi hayal etmiştik. Hayallerimizi gerçekleştirdik. Bugün Türkiye’de ve dünyada sayılı bir firma olduk. Arjantin’deki Hans bile bizi tebrik ediyor. Dün Almanya’dan arayıp tebrik ettiler. Almanya’daki çok büyük ünlü bir firmaya fason motor yapıyoruz. Bunu Elazığ’da başardığımız için çok mutluyuz. Elazığ’da yatırım yapmak tabii ki kolay değil. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yatırım yapmak ve her şeye anında ulaşmak o kadar kolay değil. Ama bizler buraya yatırım yapmazsak kimse yapmaz ve buralar bomboş kalır. Biz burada yatırım yapmakla sadece bölgeye istihdam için değil, bu bölgedeki meslek liseleri, teknik eğitimler, teknoloji fakülteleri ve üniversitelere de hizmet veriyoruz. Oradaki talebelerin yetişmesi içindir. Burada staj yapıyorlar, nasıl üretildiğini görüyorlar. Belki de bizim burada olmamızla üniversite de okuyan talebeler daha şanslı. Başka yerde daha rahat göremezler. Biz bu konuda tamamen açığız. Yeter ki insanlara faydalı olalım” dedi.



“10 milyon motor ürettik”


27 yıl önce ilk olarak Türkiye’de olmayan dalgıç motoru ile çalışmalara başladıklarını aktaran Sezgin, ”Sadece İtalyanlar yapıyordu. O günlerde biz buna karar verdiğimiz de kimse hayal bile edemiyordu. Ama en iyi şekilde başladık ve 2001 yıllarında vergi rekortmeni olduk. Bugüne kadar devam ederek Asenkron motoru üzerine beyaz eşya sektöründe çalıştık. Bugüne kadar toplam 10 milyon adet motor ürettik. Bunun yanı sıra yeni gelişen dünyada yeni nesil fırçasız dc dediğimiz motorlara geçtik. Günümüz çağına ayak uydurarak bugünlere geldik. Bizim ARGE’miz çok iyi çalışıyor, çok iyi bir ekibimiz var. İHA ve roket motorları yaptık” diye konuştu.



“Helikopter motorlarına denemesine başladık”


Helikopter motorlarının denemesine başladıklarını da söyleyen Sezgin, şöyle devam etti:


”22 kilovat tamamen elektrikli ve içten yanmalı değil. Sürücüsünü de yine tamamen biz tasarlıyoruz. Bunun sadece 2 yeni nesil motorlarda motoru yapmanız yetmiyor. Bunu sürmeniz için bir sürücüye ihtiyacınız var. Onları da biz tasarlıyoruz. Ama önümüzdeki sene bunlarla ilgili yaklaşık 39 milyonluk bir fabrika kuruyoruz. Buda yine Türkiye’de en büyüğü. Ortadoğunun 3’üncü fabrikası oluyor. Dünyanın şuanda en ileri gelenlerinden İsveç’te sonra Almanya’da var. Daha sonrada biz geliyoruz. Tabii ki bunlar sadece araç motoru değil, diğer motorlara da ağırlık verdik. Asansör motoru, sirkülasyon pompası olmak üzere BLCD’i motorları tamamladık. Şuanda hazırız ve piyasaya da satıyoruz."



"5 bin adet araç motorunun ön anlaşmasını yaptık"


Sezgin, araç motorlarına ağırlık verdiklerinin altını çizerek, ”Araç motorlarında da 2 tip motor üretiyoruz. Bir eski nesil olan motorlardır. İtalyanların yaptığı motorlar vardı ve biz şuan ondan daha öndeyiz. Onlarım verimleri yüzde 91, bizimkisi yüzde 95’ tir. Onlar bakır enjeksiyonlu Asenkron motordur . Bakır enjeksiyonu motoru döken ikinci firmayız. Diğer, yeni nesil motorların hepsini üretebiliyoruz. Yeni bir sipariş aldık. Ünlü bir markanın 5 bin adet araç motorunun ön anlaşmasını yaptık. Şuana kadar 20 tane ürettik ama yeni siparişte 500 tane yapıyoruz. Onun ardından da 5 bin tane yapacağız. Şu anda 500 tanenin malzeme ve üretim planlamasını yaptık. 40 gün içinde de bitireceğiz” diye konuştu.



“Türkiye ve Avrupa’nın ihtiyacını karşılayabiliriz”


Mevcut kapasiteleri ile günlük 500 adet motor üretimi yaptıklarını anlatan Sezgin, “Ama ileriki dönemde bin 400’e çıkacağız. Bu da ilave yatırımlarla olacaktır. Ortalama aylık 40 bin civarında motor edecektir. Türkiye ve Avrupa’nın da ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahibiz, bu da gerçekten kolay olmadı. Bir 30 yıllık deneyimimiz var. Bugün her yerde bizi bilmeyen yoktur. Motor denildiğinde Elazığ’da Muzaffer Sezgin yapar derler, bu insanların kafasında yer etti” şeklinde konuştu.



ABD 30 bin adet İHA motoru talep etti


Şu anda roketlerin özel bir motorunu ürettiklerini kaydeden Sezgin, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:


”Bu Türkiye’de olmayan bir motor. Tamamen bize has tasarımı ve bize has dizaynı ile bir motor yaptık. Şimdiye kadar Amerika’dan İHA alıyorduk. İHA’larımız tamamen yazılımları ve bütün her şeyi onların elindeydi. İsteseler havadaki İHA’yı düşürebilirlerdi. Ama şimdi biz bunun motorunu, yazılımını, sürücüsünü tamamen kendimiz yerli ve milli üretiyoruz. Biz şimdi Amerika’ya İHA motoru yapıyoruz. Şuanda ilk numuneleri yapıp gönderdik. Bin tane sipariş aldık ama bizden 30 bin adet talep ediyorlar."


Aynı zamanda uçaksavarlara uçaksavarı döndüren motorları yaptıklarını da sözlerine ekleyen Sezgin, ”Daha önce bunlar dizel ve benzinliydi. Biz tamamen bunları güneş enerjisi ve batarya ile çalışan motor yaptık. Daha az enerji ile daha uzun ömürlü çalışan motorlar yaptık. Bu motorlar 24 volt ve 400 amper aküyle 8 saat çalışabiliyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.