GENEL - 08 Aralık 2018 Cumartesi 11:43

‘Gönüllü sağlıkçılardan’ komandalar gibi eğitim

A
A
A
‘Gönüllü sağlıkçılardan’ komandalar gibi eğitim

Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerine (UMKE) katılmak isteyen gönüllü sağlıkçıların eğitimi, komando eğitimlerini aratmıyor.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerine (UMKE) katılmak isteyen gönüllü sağlıkçıların eğitimi, komando eğitimlerini aratmıyor.


Her türlü afet ve büyük kazalarda insanların hayata yeniden tutunması için canla başla mücadele eden UMKE gönüllüleri, fedakarlık gerektiren en zor mesleklerden birini icra edebilmek için çeşitli eğitimlere katılıyor. UMKE ekibine dahil olmak isteyen gönüllü sağlıkçıların eğitimi ise komando eğitimini aratmıyor. Bu kapsamda Elazığ, Tunceli ve Muş’tan UMKE’ye dahil olmak isteyen 15 gönüllü sağlıkçı, Elazığ UMKE Birimi tarafından eğitim aldı. 4 gün teorik eğitim alan gönüllüler son günde hazırlanan parkurda tatbikat yaptı. Çamur içerisinde sürünerek engelleri aşan, tepelere tırmanan ve boruların içerisinden geçen sağlıkçılar, araç içerisinde sıkışan ve göçük altına kalan yaralıları kurtardı. Zorlu etapları hatasız geçen gönüllü sağlıkçılar, UMKE sertifikası alarak kendilerine verilecek görevi beklemeye başladı.



"Çok özverili davrandılar"


5 günlük eğitim sürecinin son gününde olduklarını belirten Elazığ UMKE Birim Sorumlusu Kadir Özdemir, "Elazığ, Tunceli ve Muş’tan katılımcılarımız var. Burada güzel bir eğitim süreci geçirdik. Son gün pratik ve eğitimimiz vardı. Arkadaşları bayağı bir zorladık. Ama afet kolay olmayacak. Bunun için zorladık. Gelen arkadaşların hepsine çok teşekkür ediyorum. Çok özverili davrandılar. Parkurda ilk önce engellerden sürünerek geçtiler. Sonra diğer bir engelimiz vardı onu geçtiler. Lastiklerle bir engellimiz vardı onu aştılar. Ardından rampamız ve inişimiz vardı. Hepsini hasta varken de yaptılar. Borunun içerisinden geçtiler. Maden ve araç içerisinden yaralı çıkarttılar. Zorlu bir yerdi" dedi.


Daha önceden birçok eğitime katıldığını fakat şu an aldıkları eğitimin çok farklı olduğunu dile getiren Dr. Sercan Atalay, "Çok zorlu geçti. 4 gün teorik bilgilerin üzerine parkurda bir tatbikatımız oldu. Oldukça yorucu ama bir o kadar da eğlenceli bir eğitimdi" diye konuştu.


Tunceli’den katılan Dr. Şükran Ani ise, "Genellikle UMKE’nin yapması gerekenleri mecburen 112 yapıyor. Biz bu açığı tamamlamak için Tunceli’de bir ekip kurmaya karar verdik. Ekibimizi oluşturuyoruz. Eğitimlerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Elazığ’a eğitimler için 5 kişilik bir ekip olarak geldik. İlk 4 gün teori eğitimler oldu. Bugün de tatbikatımız oldu. Gayet başarılı bir tatbikat oldu" ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da hava sıcaklıkları mevsim normallerine dönecek Türkiye’nin en sıcak illerinden olan Aydın’da, yeni haftada hava sıcaklıklarının mevsim normallerine dönmesi beklenirken, en yüksek sıcaklığının 30 derece olacağı tahmin ediliyor. Aydın genelinde son günlerde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına düşerken Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre yarından itibaren hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyretmesi bekleniyor. Konu ile ilgili Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre hava sıcaklıklarının, il genelinde 6 Mayıs 2024 Pazartesi gününden itibaren artarak mevsim normallerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Aydın’da en yüksek hava sıcaklığı, 7 ve 8 Mayıs tarihlerinde 30 derece olacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre Aydın’da 6 Mayıs Pazartesi günü hava sıcaklığı en düşük 14, en yüksek 28 derece olacak. Kentte gün boyunca az bulutlu hava hakim olacak. 7 Mayıs Salı günü hava sıcaklığı en düşük 14, en yüksek 30 derece olacak. Kentte gün boyunca az bulutlu hava hakim olacak. 8 Mayıs Çarşamba günü hava sıcaklığı en düşük 15, en yüksek 30 derece olacak. Kentte gün boyunca parçalı bulutlu hava hakim olacak. 9 Mayıs Perşembe günü hava sıcaklığı en düşük 14, en yüksek 29 derece olacak. Kentte gün boyunca parçalı bulutlu hava hakim olacak.
Kayseri CZN Burak, kazada ölen Kayserili fenomenin taziyesine katıldı CZN Burak, kendisiyle görüşmek için İstanbul’a yürüyerek giden ve canlı yayın yaptığı sırada kamyonun çarpması sonucu hayatını kaybeden ’Yürüyen Adam’ lakaplı sosyal medya fenomeni Neşet Turan’ın taziyesine katıldı. Geçtiğimiz günlerde CZN Burak ile görüşmek için Kayseri’den yola çıkan ve İstanbul’a yürüyerek gitmeye çalışan ’Yürüyen Adam’ lakaplı sosyal medya fenomeni Neşet Turan’a, Aksaray-Ankara karayolu Sapmaz köyü yakınlarında kamyon çarptı. Kamyon şoförü kaza yerinden kaçarken, ihbar üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekibi sevk edildi. Jandarma ekipleri yolda güvenlik önlemi alırken, ağır yaralanan Turan, ambulansla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Talihsiz adam burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Kayseri’de toprağa verildi Feci kazada hayatını kaybeden sosyal medya fenomeni Neşet Turan, öğle namazını müteakip Hulusi Akar Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Erkilet Bülbülpınarı Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenazeye Turan’ın yakınları ve vatandaşlar katıldı. CZN Burak taziye evinde Turan’ın cenazesine katılmadığı için sosyal medyada tepki alan ’CZN Burak’ olarak dünyaca tanınan Burak Özdemir, Neşet Turan’ın Kayseri’de bulunan taziye evine geldi. Burada aileye başsağlığı dileyen Burak Özdemir; taziye evinde dağıtılması için irmik helvası pişirdi. Özdemir, Neşet Turan’ın sosyal medyada çok sevildiğini söyleyerek, "Gerçekten çok seveni var. Ben mesajlarla tanıdım. Rahmetli olduktan sonra belki de milyonlarca mesaj aldım. Allah mekanını cennet eylesin. Günahlarını affetsin. Kendisi gerçekten ailesinde, arkadaşlarında ve tüm Kayseri’de çok güzel iz bırakmış. Rahmetli olduktan sonra 5 kardeş kalmışlar. Artık yine 6 kardeşler. Ben de onların bir kardeşi sayılırım" dedi. Neşet Turan’ın 1988 doğumlu ve çok da genç olduğunu dile getiren Özdemir, sosyal medyadan kaza ile ilgili kötü yorumlar yapıldığını, bu tür yorumların yapılmaması gerektiğini söyledi. Kazada hayatını kaybeden fenomen Neşet Turan’ın kardeşi Ahmet Turan ise, "Biz yürüyüşe çıktığımızda Burak ağabey bizi bilmiyordu. Videolardan bizi görmedi. Yani kaza olduktan sonra bizden haberi oldu. Bugün de taziye için Burak ağabey buraya geldi" ifadelerini kullandı. Ayrıca Özdemir’in hayranları da taziye evinde yoğunluk oluşturdu.