GENEL - 05 Mart 2021 Cuma 14:11

Kadın girişimcilerin sorunları panelle ele alınacak

A
A
A
Kadın girişimcilerin sorunları panelle ele alınacak

Elazığ İş Kadınları Derneği (ELİKAD), tarafından Dünya Kadınlar Günü’nde Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki kadın girişimcilerin yaşadıkları sorunların tüm yönleriyle ele alınacağı bir panel düzenleneceği bildirildi.

Elazığ İş Kadınları Derneği (ELİKAD), tarafından Dünya Kadınlar Günü’nde Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki kadın girişimcilerin yaşadıkları sorunların tüm yönleriyle ele alınacağı bir panel düzenleneceği bildirildi.


8 Mart Pazartesi günü saat 10.30’da, ELİKAD Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık’ın moderatörlüğünde, bölgedeki kadın derneklerinin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek “Pandeminin Gölgesinde Bir Yıl: Kadın Girişimcilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri” panelinin, Zoom uygulaması üzerinden canlı olarak izlenebileceği aktarıldı. Prof. Dr. Açık’ın moderatörlüğündeki panelde, Bingöl İş Kadınları Derneği Başkanı ve TOBB Bingöl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Feyza Başak Koç, Malatya İş Kadınları Derneği Başkanı Şermin Akkartal Konan, Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı ve Iğdır İş Kadınları Derneği Başkanı Zeynep Balamir Ateş’inde yer alacağı kaydedildi.


Panelde, bölgedeki kadın girişimcilerin sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik önerileri masaya yatıracaklarını belirten Prof. Dr. Yasemin Açık, “Ülkemizde ağırlıklı olarak hizmet sektöründe çalışan kadınlar, pandemi sürecinin iş gücü piyasasına etkilerinden ciddi ölçüde olumsuz etkilendi. Kadınlar ve erkekler arasında var olan fırsat ve cinsiyet eşitsizliği daha da arttı. Biz de ELİKAD olarak Dünya Kadınlar Günü’nde, bölgemizdeki kadın girişimciliğini ve kadın istihdamını tüm yönleriyle ele alarak çözüm önerilerimizi sunacağız. Panelimize kadın sorunlarına duyarlı, toplumsal ve ekonomik gelişmenin ancak kadının güçlenmesiyle mümkün olacağına inanan, kadınların ve bölgemizin kalkınması için elini taşın altına koymak isteyen herkesi davet ediyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.