YEREL HABERLER - 11 Ocak 2012 Çarşamba 14:44

DAĞHAN`DAN KEPEKLİ UNA GEÇİŞ DEĞERLENDİRMESİ

A
A
A
DAĞHAN`DAN KEPEKLİ UNA GEÇİŞ DEĞERLENDİRMESİ

Elazığ Fırıncılar Odası Başkanı Metin Dağhan, ülke genelinde uygulanmaya başlanacak beyaz undan kepekli un kullanımına geçiş sürecinin vatandaşların daha kaliteli ve besleyici ekmek tüketmesine zemin hazırlayacağını söyledi.
Beyaz undan yapılan ekmeğin sindiriminde sıkıntı yaşandığını belirten Metin Dağhan, bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ekmek yapımında kepek oranı yüksek un kullanılması talebini olumlu karşıladıklarını söyledi. Dağhan, "Ekmek en çok tükettiğimiz gıda maddesi. Ekmekte kalitenin yanında özellikle sindirimin ve besleyiciliğin yüksek olması gerekir. Bunun sağlanması için 2012 yılı ile birlikte ekmek ve unlu mamullerin üretiminde kepekli una geçişe başlandı. Bu sürecin tam olarak başlaması
için fabrikaların ve fırıncıların ellerinde bulunan beyaz unun tüketilmesi gerekiyor. Bu noktada biz de ilimizde Gıda, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile bir toplantı yaptık ve fırıncı esnafımıza bir süre verdik. 45 günlük bir sürenin ardından şubat ayında bakanlığın belirttiği kepekli undan ekmek imalatı yapılmasına geçilmesini planladık. Kepekli un ile ekmek imalatına geçilmesi sürecinde ekmek fiyatlarının düşüş yaşaması da söz konusu olacak. Çünkü ilgili açıklamada bugün 250 gram olarak imal edilen
ekmek 200 gram olarak imal edilecek. Bu durumda 75 kuruş olan ekmeğin fiyatının 60 kuruşa düşmesi mümkün olabilecek. Ben ekmek fiyatlarına zam yapılmasından yana değilim" dedi.
"TEDARİK YASASI SIKINTILARI GİDERECEK"
Elazığ Fırıncılar Odası Başkanı Metin Dağhan, ülkemizde 1 Haziran 2012 tarihinden itibaren Tedarik Yasası’nın uygulamaya konulacağını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu yasanın uygulamaya başlaması ile birlikte buğdayın işleniş sistemi değişecek. Buğday tarladan toplandığında taşından arındırılmasının ardından sapı, samanı ve tohumunun da içinde bulunduğu bir şekilde yıkanıp öğütülecek ve un haline getirilecek. Böylece buğdayın besleyiciliği artacağı gibi bu undan yapılacak ekmek daha doyurucu olacak. Sindirimi rahat ve daha besleyici ekmek imal edilecek. Tuz oranı azalacak, beslenme değeri yükselecek. Tabii ki bu konuda biz de gerek talimatlar gerek yasanın
getirdiği yükümlülük ve sorumluluklarımızın bilinci içinde hareket edeceğiz. Ekşili hamurdan ekmek imal edilecek. Ekmek çeşitliliği artacak. Bütün bunlar yasaların getireceği yükümlülük olacak. Tedarik yasası sıkıntıları giderecek".
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Ayvalık turizm sezonuna hazırlanıyor Turizm alanında Kuzey Ege’nin incisi ve cazibe merkezi konumundaki Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, yaklaşan sezon öncesinde hazırlıkları sürüyor. Ayvalık Belediyesi Fen İşleri ve Temizlik İşleri müdürlüklerine bağlı ekiplerin ortak yürüttükleri çalışmalarla Ayvalık’ta yeni yaz sezonu hazırlıkları tamamlanıyor. Sarımsaklı Badavut mevkisinde sahil boyunca yürütülen çalışmalarla Ayvalık’ın doğal güzellikleri titizlikle korunuyor. Sahilde, atıklardan arındırma, kumları temizleme işlemlerini hızlandıran ekipler, bölgenin temiz ve düzenli bir görünüme kavuşmasını sağlıyor. Badavut mevkiindeki çalışmalar, kumsalın hem estetik açıdan daha güzel bir görünüme kavuşmasını, hem de yerli ve yabancı turistlerin rahat ve keyifli vakit geçirebileceği bir ortama kavuşturmaya çalışıyor. Ekipler, titizlikle yürüttükleri çalışmalarla Ayvalık’ın turizm potansiyeline değer katabilmek için mücadele ediyor. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, yapılan çalışmaların Ayvalık’ın çevre düzenlemesi ve turizme verilen değer açısından önemli olduğunu belirterek, Sarımsaklı Badavut mevkisi sahilindeki düzenlemelerin titizlikle yürütüldüğünü söyledi. Başkan Ergin, "Kentimize gelen her vatandaşımız temiz ve düzenli bir çevrede vakit geçirsinler. Kentimizden huzur içinde keyifli hatıralarla ayrılmalarını hedefliyoruz" dedi.
İzmir İzBB Yayınları’ndan 9 yeni kitap İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları (İzBB Yayınları) edebiyattan akademik yayınlara ve çocuk kitaplarına kadar dokuz yeni kitabı okuyucularla buluşturuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları (İzBB Yayınları) edebiyattan akademik yayınlara, çocuktan prestij yayınlarına dek okuyucularına dokuz yeni kitap hazırladı. Kurulduğu günden bu yana bir yılda 35 kitaba ulaşan İzBB Yayınları’nın “Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir”, “İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi”, “Sevgi Tutsağı”, “Gazi Heykelinde Güvercinler”, “Aklın Ayak İzleri - 2”, “Aklın Ayak İzleri -3”, “Ekin’in Karakılçık Buğdayı”, “İzmir’in Renkleri”, “İzmir’i Boyuyorum - Doğal Yaşam Parkı” adlı kitapları son yayımladığı eserler arasında yerini aldı. İzBB Yayınları’na İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 19-28 Nisan tarihlerinde Kültürpark’ta açık alanda düzenlenen İzkitapfest-İzmir Kitap Fuarı’nda da ulaşmak mümkün. Girişlerin ücretsiz olduğu İZKİTAP Fest, bugün de 10.00-21.00 saatleri arasında kitapseverleri ağırlamaya devam edecek. Kentin belleğine tarihsel bakış Selin Önen’in derlediği Burkay Pasin, Fatma Tanış, Hasan Işıklı, Hilal Öktem, Işıl Can Traunmüller, Leyla Bektaş Ata, Ömer Karahan, Orkun Destici ve Yaşar Eyüp Özveren’in makalelerinin yer aldığı “Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir” adlı kitapta, kentin yaşam için tercih edilen yapısına dikkat çekildi. Yavaş yaşam tarzı, modernliği, kıyıları, iklimiyle yoğun bir göçe konu olan kentin, 19. Yüzyıl’dan günümüze dek yaşadığı değişimden izler aktarıldı. İzmir’in ilk çağlardaki tarihine odaklanılan “İlkçağlardan 324’e İzmir Tarihi” kitabında tarihçi Cecil John Cadoux’un detaylı anlatımına yer verildi. Ayşen Tekşen’in günümüz Türkçesine çevirdiği kitapta, metinler ve anekdotlarla zengin bir okuma sunuldu. Edebiyatta İzmir vurgusu İzmirli avukat insan hakları savunucusu Güney Dinç’in arşivinden çıkan “Sevgi Tutsağı” da kentte geçen zamanda asılı kalmış bir aşk hikâyesini konu aldı. İzmir’de felsefe ve edebiyat öğretmenliği yapmış Nahid Ulvi Akgün’ün daha önce yayınlamamış şiirleriyle birlikte tüm eserleri “Gazi Heykelinde Güvercinler” kitabında toplandı. Üniversite yıllarında, kendini, dünyayı çalkayan isyan ateşinin içinde bulan bir devrimcinin hikâyesinin anlatıldığı “Aklın Ayak İzleri”nin ikinci ve üçüncü cildi de okuyucularıyla buluştu. Yusuf Nazım ve Oktay Kaynak’ın kaleme aldığı kitabın arka kapak tanıtımında şu cümleler yer aldı: “Özgürlüğe kanat çırpan kelebekler gibiydiler, nasıl bir yangına uçtuklarını bilmediler.” “Kalemini kap, dilediğince boya” İzBB Yayınları çocuk okuyucuları için de farklı eserlere imza attı. Kentin her köşesinde ayrı zenginlik yatarken, çocuklar kentin 29 farklı yerini kendi istedikleri boyalarla renklendirecek. Ömer Çam’ın çizgileriyle oluşan “İzmir’in Renkleri” boyama kitabının yanı sıra Eda Bekdaş’ın çizimleriyle çıkan “İzmir’i Boyuyorum-Doğal Yaşam Parkı”nda da Doğal Yaşam Parkı’nın neşeli sakinleri çocukların dilediği renklerle şekillenecek. Çocuklar yine bir hafta sonu İnci Becerik’in kaleminden çıkan ve Şeyma Yıldızhan Yayman’ın resimlerinden yola çıkarak tohum takas şenliğine katılacak. “Ekin’in Karakılçık Buğdayı”yla çocuklar ata tohumlarını paylaşmanın önemini kavrayacak.
Kayseri Havalar ısındı pazarda fiyatlar düştü Havaların ısınmasıyla birlikte Kayseri’deki semt pazarlarında sebze fiyatları düştü. Kayseri’nin farklı bölgelerinde her gün kurulan semt pazarlarında sebze fiyatları düştü. Sebze fiyatları; havanın ısınmasına bağlı olarak düşerken, bu durum pazardaki iş yoğunluğunu artırdı. Önceki günlere bakarak yoğunluklarının arttığını söyleyen pazarcı İbrahim Yılmaz; “Yaz ayları geldiği için pazarda fiyatlar biraz ucuz. Fiyatlar düştü ancak vatandaşların alım gücü biraz düştüğü için yine biraz zorluk çekiyoruz. Önceki günlere bakarak, yine yoğunluk var. Pazarlarda marketlere göre daha ucuz ve taze olur. Pazarlarda ürünler günlük olur. Market alır, 3-5 gün içerisinde satar. Biz ise günlük satarız. Pazarımızda 1-2 tane esnaflığı iyi olmayan arkadaşımız var ama vatandaşlarımız onlara aldanmasınlar. Esnaflığı iyi arkadaşlarımız var. Onların yanına gelsinler. Biz yardımcı oluruz. Güzel ürün veririz. Her zaman memnun olurlar. Domatesin kilosu 25 TL’ye düştü. Salatalık 20 TL, biberlerin kilosu 30 TL, patlıcanların fiyatı 20-30 TL arasında değişiyor” şeklinde konuştu. Meyve pazara pahalı düştü Geçiş döneminde olmasından dolayı meyvede fiyatların ise yüksek olduğunu dile getiren Yılmaz, “Meyveler biraz pahalı. Geçiş döneminde olduğunda dolayı meyvelerin fiyatı biraz yüksek olur. Erik 100 TL, çileğin kilogram fiyatı 70 TL. Şu anda geçiş döneminde olduğundan dolayı fiyatlar bu şekilde seyrediyor. Tam mevsimi başlamadığı için fiyatlar bu şekilde. Daha yeni tarlaya düştüğü için fiyatlar yüksek. Tarlada çoğaldığı zaman fiyatlar mutlaka düşecektir” dedi.