EKONOMİ - 19 Temmuz 2018 Perşembe 11:00

Dede mesleğini büyüterek fabrika kurdu

A
A
A
Dede mesleğini büyüterek fabrika kurdu

Elazığ’da dedesi ve babasından kalma işi devam ettirerek büyüten Fırat Taşkaya, kurduğu fabrikada dut pekmezinden pestiline, kömesinden orciğine kadar birçok ürün üretiyor.

Elazığ’da dedesi ve babasından kalma işi devam ettirerek büyüten Fırat Taşkaya, kurduğu fabrikada dut pekmezinden pestiline, kömesinden orciğine kadar birçok ürün üretiyor.


3 çocuk babası Fırat Taşkaya (41), dedesinin başlattığı ve babasının işletme haline dönüştürdüğü işi büyütme kararı aldı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekle Kurumuna (TKDK) başvuru yapan Taşkaya, 450 bin liralık destekle Organize Sanayi Bölgesi’ne 950 bin liralık yatırım yaptı. Fabrika kuran Taşkaya, yaklaşık 14 kişiye de istihdam sağladı. Açtığı fabrikada dut kurusunun yanı sıra pekmezi, pestili, kömesi ve orciği üreten Taşkaya, yurt içinde birçok ile ürün göndermeye başladı. Bin 680 metrekarelik ikinci ilave tesis yapımına da başlayan Taşkaya, yurt dışına ihracat yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.


Mesleği dedesinden geldiği için çok sevdiğini belirten Fırat Taşkaya, “Firmamız genellikle Ankara, İstanbul ve İzmir illeri ile çalışıyor. Bir Elazığ sevdalısı olduğum için bu mesleği seçtim. Bugün Antep’in fıstığı, Malatya’nın kayısısı varsa Elazığ’ın da dutu var. Biz bunu sadece Türkiye’ye değil, Avrupa’ya ihracat etmek istiyoruz. O yüzden 2015 yılında şehir merkezinde bulunan mevcut işletmemizi buraya taşıma planına girdik. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüzden arsa tahsisine başvurduk. Başvurumuz değerlendirildi ve arsa talep tahsisimiz yapıldı. TKDK’ya projemizi sunduk. Yatırımımız yaklaşık 950 bin TL civarındaydı. 450 bin TL hibe aldık. Yaklaşık 3 yıl geçti ve kapasitemiz arttı. İlk başlarda 3 kişi çalıştırabiliyorduk. Şuanda 12-14 kişiye istihdam sağlıyoruz. En büyük istihdamı personeller hariç bölgedeki çiftçilere sağlıyoruz. Köylünün ürününü bugün Ankara, İstanbul, İzmir ve ihracata yönelik tedarikçi firmayız. Bizim hedefimiz 2019-2020 yıllarında yurt dışı ihracatına başlamaktır” dedi.


Ek bir tesisin inşaatına devam ettiklerini aktaran Taşkaya, “Bin 680 metrekare olan ikinci ilave tesisimizin inşaatı devam etmektedir. Bu arada önceki yıllarda sadece bölgemizin dut kurusu üzerinde çalışıyorduk. 2016-2017 yıllarında dut pekmezi, pestili, kömesi gibi üretimleri tesisimize ilave ettik. 2018 yılının başında orcik dediğimiz cevizli sucuk üretimine de başladık. Allah nasip ederse hedefimiz Avrupa” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Orman İşletme Müdürlüğü’nde ait depodaki patlamada hayatını kaybeden çalışan defnedildi Sakarya’nın Akyazı ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait depoda boya varilinin patlaması neticesinde ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede hayatın kaybeden Selçuk Yılmaz, son yolculuğuna uğurlandı. Defin sırasında Yılmaz’ın oğlunun mezar başında ağlayarak su dökmesi yürekleri burktu. Yongalık Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait depoda 6 Mayıs günü meydana gelen olayda, ağaç damgalamada kullanılan boyanın bulunduğu varil patladı. Olayda Selçuk Yılmaz, F.Y. ve A.K. çeşitli yerlerinden yanarak yaralandı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye, jandarma ve sağlık ekibi sevk edildi. Bölgeye gelen itfaiye ekipleri, patlamanın ardından çıkan yangına müdahale etti. Yaralılar ise Akyazı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu öğrenilen Selçuk Yılmaz ve F.Y., ilçe hastanesindeki müdahalelerinin ardından Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (SEAH) sevk edildi. Buradaki tedavisinin ardından Yılmaz, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Yanık Merkezi’nde tedavi altına alındı. Yılmaz, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Hastane işlemleri sonrasında 3 çocuk babası Yılmaz’ın cenazesi, Orman İşletme Müdürlüğü’nde yapılan tören sonrasında Yeşildirek Cami’nde kılınan namazın ardından defnedildi. Defin sırasında Yılmaz’ın oğlunun mezar başında ağlayarak su dökmesi ise yürekleri burktu.
Bursa Atış Yapı 48. Yeşil Bursa Rallisi’nde heyecan fırtınası başlıyor Bursa Otomobil Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Yeşil Bursa Rallisi için geri sayım başladı. Atış Yapı ana sponsorluğunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile düzenlenecek olan Petrol Ofisi Maxima 2024 Türkiye Ralli Şampiyonasının 4. Yarışı olan Yeşil Bursa Rallisi, 17-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bursa’nın eşsiz doğası eşliğinde gerçekleştirilecek organizasyonda, 72 otomobil, 144 sporcu ve 300 kişilik görevli ordusu büyük heyecana ortak olacak. Oyman Atabay sezonunun 4. rallisi olan organizasyon, 17 Mayıs Cuma Günü saat 20.00’de Downtown Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde düzenlenecek start seremonisi ile başlayacak. Konum ve etapları ile Türkiye’de örnek gösterilen Yeşil Bursa Rallisi’nin, bu yıl da büyük ses getirmesi bekleniyor. Tüm Türkiye’deki yarış severlerin her yıl merakla beklediği ve şampiyonanın en yüksek katılımına sahne olan Yeşil Bursa Rallisi’nde ekipler, iki gün boyunca Orhaneli-Keles bölgesindeki etaplarda ter dökecek. 470 kilometre uzunluğundaki asfalt zeminli parkurda, 8 özel etabın geçilmesi ile iki gün sürecek rallinin ilk günü 18 Mayıs Cumartesi saat 09.30’da Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu (Yüzüncü Yıl Atatürk Stadyumu) doğu otoparkından başlayacak. Rallinin ilk gününde 13,35 kilometre uzunluğundaki Remed Assistance (Harmanalan-Delice) etabı ile 25,05 kilometre uzunluğundaki Petrol Ofisi Maxima (Kozbudaklar - Göynükbelen - Karandere) etapları geçilecek. 19 Mayıs Pazar Günü ise 10,10 kilometre uzunluğundaki Bursa Büyükşehir Belediye (Hüseyinalan) ve 10,30 kilometre uzunluğundaki Downtown (Soğukpınar) etaplarının tamamlanması ile sezonun son asfalt rallisi sona erecek.
Bursa "METEM" Cumhuriyetin 100. yılı Sergisinde Bursa’yı sundu Mudanya Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı bilim projelerinin sergilendiği “Cumhuriyet’in 100. yılında Bursa” adlı sergi büyük beğeni topladı. Açılışa Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Suat Topal, Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Ziya Karaaslan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Okulun ikinci katında hayata geçirilen Kültür, Sanat ve Bilim Koridoru, öğretmen ve öğrencilerin el emeğiyle oluşturulmuş ve koridorun anlamı, önemi, amacı, yapılış aşaması ve slayt gösterisi tarih öğretmeni Kemal Yorgancıoğlu tarafından sunuldu. Bu koridor, Bursa’nın cumhuriyet dönemindeki 100 yılını 9 farklı gazete ve 25 parça sergi malzemesi ile anlatan çalışmaları içeriyor. 1929-1978 yılları arasında Bursa’nın kültürel ve ticari hayatını, ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa ziyaretlerini konu alan bu çalışma, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Daha sonra, Belediye Başkanı Deniz Dalgıç ve Milli Eğitim Müdürü Suat Topal, standları gezerek öğrencilerden projeler hakkında bilgi aldılar. Etkinlik, öğrencilerin hazırladığı çiğ köfte eşliğinde saz üstadı Muharrem Torun ve sanatçı Gönül Saylı’nın seslendirdiği türkülerle devam etti. Bu özel sergi ve etkinlik, Bursa’nın zengin tarihini ve kültürünü kutlamanın yanı sıra, genç nesillerin bilim ve sanata olan ilgisini ve katkılarını da gözler önüne seriyor. Mudanya Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bu başarılı organizasyonu, şehrin eğitim ve kültür hayatına değerli bir katkı olarak kaydedildi.