GENEL - 27 Ocak 2020 Pazartesi 16:22

(Özel) Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, deprem bölgesindeki çalışmaları anlattı

A
A
A
(Özel) Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, deprem bölgesindeki çalışmaları anlattı

Depremin yaşandığı ilk andan itibaren Elazığ’a giden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, başkanlık olarak bölgede yaptıkları hizmetleri anlattı.

Depremin yaşandığı ilk andan itibaren Elazığ’a giden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, başkanlık olarak bölgede yaptıkları hizmetleri anlattı.


Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin hemen ardından bölgeye giden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, başkanlık olarak depremzedelerin yanında olduklarını dile getirerek yapılan çalışmaları İhlas Haber Ajansına (İHA) anlattı.


Bir daha böyle büyük felaketlerin olmaması temennisinde bulunan Erbaş, “Öncelikle milletimizin başı sağ olsun, geçmiş olsun diyorum. İnşallah bu tür felaketler, afetler bir daha olmaz. Olursa da tabi tedbirli oluruz. Millet olarak her zamanki birliğimizi, beraberliğimizi bu depremde de devlet olarak göstermiş bulunmaktayız. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlarımız, yetkililerimiz, Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet Vakfı, AFAD, Kızılay yani bütün kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının burada kardeşlerimizin yanında olması, depremzedelerin yanında olması, hakikaten çok sevindirici” dedi.



Cami ve taziye evleri depremzedelere açıldı


Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ilk andan itibaren deprem bölgesinde olduklarını söyleyen Erbaş, “Daha deprem olur olmaz evlerinden dışarıya çıkan kardeşlerimize bütün camilerimizi açtık. Sıcacık hale getirdik. İmamlarımızın rehberliğinden depremzede kardeşlerimizin kalıcı bir mekan buluncaya kadar camilerimizde kalmalarını sağladık. Türkiye Diyanet Vakfı olarak sıcak yemek ve çorba ikramında bulunmak için 5 bin kişilik bir mutfak bir tırdan oluşan mutfağı Elazığ’da kurduk. Yine Sivrice’de bir çadır kurduk, çadır mutfak kurduk. Orada da depremzede kardeşlerimize yemek ikram etmeye çalışıyoruz" dedi.



Manevi rehberlik ekibi bölgede çalışma yapıyor


Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde bulunan Manevi Rehberlik Ekibinin bölgeye gelerek vatandaşlara psikolojik ve manevi destek vermeye başladığını söyleyen Erbaş, “Başkanlığımızın manevi rehberlik ekibini buraya getirdik. Şu anda depremzede kardeşlerimizin kaldığı çadırları, salonları, camilerimizi, camilerimizin altındaki taziye evlerini ziyaret ediyorlar, manevi destek oluyorlar. Yani Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hem maddi imkanlarımızla hem de manevi desteklerimizle kardeşlerimizin yanındayız elhamdülillah. Buradan vefat eden kardeşlerimize rahmet diliyorum, yaralı olanlara acil şifalar diliyorum. Depremzede kardeşlerimiz evlerine bir müddet giremeyecekler ya da ağır hasarlı olan evlerinin yıkılacağı anlaşılıyor. Onlara da elimizden gelen her türlü desteği devlet olarak, millet olarak vereceğimizden dolayı Allah’a hamd ediyorum, şükrediyorum. Cenab-ı Hak hepimizin yardımcısı olsun” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Özel: “Kırsal mahallelerdeki 10 yıllık sorun çözüme kavuşuyor” Yenişehir Belediyesi, bütün şehir yasasıyla kırsal mahalle statüsü kazanan köylerdeki ruhsatlandırma sorununu gideriyor. Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “10 yıldır adeta kangren haline gelen, kırsal mahallelerimizdeki ruhsatlandırma sorununun çözümü için harekete geçtik” dedi. Yenişehir Belediyesi, 2014 yılından bu yana uygulamaya konulamayan kırsal mahallelerdeki imar sorununu gidermek için çalışma başlattı. Kırsal mahallelerde 2012 yılı öncesi inşa edilen konut, hayvancılık ve iş yerlerinin bina tespit ve değerlendirme raporu düzenlemesi için mühendis ve mimarlardan oluşan komisyonu hayata geçirdi. Yenişehir halkı il müdürlüklerine gitmeden, Yenişehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden talep etmeleri halinde, belediye bünyesindeki teknik personellerin incelemeleri sonucunda uygun bulunduğu takdirde, 2012 yılından önce yapılan yapılar ruhsatlandırılmış sayılacak. Konu hakkında açıklama yapan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “Göreve başladığımız günden itibaren her bir Yenişehirli vatandaşlarımız için çalışmalarımıza başladık. 10 yıldır adeta kangren haline gelen, kırsal mahallelerimizdeki ruhsatlandırma sorununun çözümü için harekete geçtik. 2014 yılında başlanması gereken uygulama, ne yazık ki, bu zamana kadar yapılamamış. Mühendis ve mimarlardan oluşturduğumuz komisyonla, kırsal mahallelerimizdeki ruhsat problemini çözmeye kararlıyız. Vatandaşlarımız eğer yapılarını 2012 yılından önce yapmışlar ise belediyemize başvurmaları halinde, teknik ekibimizin tespitleriyle ruhsatlandırılmaya hak kazanmış olacak. Bu şekilde, gelecekte yaşanacak imar sorunlarının da önüne geçmiş olacağız” dedi. Yenişehir Belediyesi’nden müjde Yenişehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden yapılan duyuru şu şekilde: “Yenişehir halkına müjde; 2014 yılından bu yana uygulamaya konulamayan kırsal mahallelerde 2012 yılı öncesi inşa edilen konut, hayvancılık ve iş yerlerinin bina tespit ve değerlendirme raporu düzenlenmesi için mühendis ve mimarlardan oluşan komisyonu hayata geçirdik. 6360 sayılı kanunla "14 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 27 ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun"un geçici 1. Maddesinin 14. Fıkrasına istinaden imar planı bulunmayan köyden mahalleye dönüşen alanlarda yıllardır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve farklı belediyelerce "bina tespit ve değerlendirme raporu" verilmektedir. Bundan yola çıkarak ilçe halkımızın il müdürlüklerine gitmeden, idaremizden talep etmesi halinde belediyemiz bünyesindeki teknik personellerin incelemeleri sonucunda uygun bulunan, 2012 yılından önce yapılarak bitirilen söz konusu yapıların ruhsatlandırılmış sayılacağı ilçemize duyurulur.”