GENEL - 10 Nisan 2012 Salı 13:23

3. ULUSLARARASI ARAPÇA YARIŞMALARI HEYECANI BALKANLAR`DA DA SÜRÜYOR

A
A
A
3. ULUSLARARASI ARAPÇA YARIŞMALARI HEYECANI BALKANLAR`DA DA SÜRÜYOR

3. Uluslararası Arapça Yarışmaları heyecanı Türkiye`de olduğu gibi Balkanlar`da da sürüyor. Yarışmalara hazırlanan Balkan ülkerinde öğrenciler öğretmenleriyle en iyi sonucu almak için sürekli çalışıyorlar.
Kendilerini yarışmaların favorisi olarak gören Kosova`nın Priştine Alauddin Medrese Lisesini ziyaret eden yarışmaların uluslararası ilişkiler koordinatörü Murat Daoudov, yöneticilerden bilgi aldı. Daoudov, Kosova Müftüsü Naim Ternava, medresenin müdürü Bahri Simnica, Arapça hocaları Fadıl Hasani ve Vahid Haxhiu ile diğer öğretmenlerle hazırlık sürecini değerlendirdi.
Priştine Alauddin Medrese Lisesi Müdürü Bahri Simnica, toplumsal hayat için dinini bilen gençleri yetiştiren Türk imam-hatip liselerini model aldıklarını söyledi. Priştine`deki medreseden sadece imamların değil, dini bilgilerle donanmış geleceğin mühendislerinin, doktorlarının, gazetecilerinin ve sanatçıların çıktığını belirten Simnica, 1951 yılında açılan medresenin, Balkanlar`da kurulan sosyalist rejimle çok sıkıntılı dönem geçirmesine rağmen ayakta kaldığını kaydetti.
Camiler ve medreselerin tek tek kapandığı bir dönemde mucize eseri ayakta durabilmiş bu medrese geniş bölgede dinin öğrenilebileceği tek yer olarak kalmıştı. Sosyalizmin yıkılması ile gelişen ve büyüyen okulun şu anda Prizren ve Gjilan`da açılan şubelerinde binlerce öğrenci okutuluyor
Türkiye`yi model aldıklarını belirten Simnica, medresede dini ilimlerin yanı sıra genel müfredatı da okuttuklarını topluma tüm alanlarda hizmet edecek gençleri yetiştirdiklerinin altını çiziyor. İmam olmak isteyen ilahiyat fakültelerine yönelirken, pilot, mühendis veya doktor olmak isteyen ise ilgili yerlerde okuyor. Cumhurbaşkanımızın yanında artık bir mezunumuz çalışıyor" dedi.
Türkiye`de Mayıs ayında düzenlenecek olan yarışmalara şiir, hitabet ve musiki dallarında hazırlık yapan öğrenciler yaptıkları kısa sunumla çok iddialı olduklarını gösterdiler. Medine, Riyad, Kahire, Bağdat gibi Arap şehirlerinde tahsil görmüş Alauddin okulu yöneticileri, Arapçanın Müslüman gençlik nezdinde hak ettiği yeri yeniden alması için Türkiye`nin üstlendiği bu rolü çok önemsediklerini kaydettiler.
14 Nisan 2012 tarihinde 9 bölge merkezinde yapılacak olan Arapça Bilgi ve Etkinlik yarışmalarında Bilgi Yarışmasında 320, Şiir Okumada 78, Hitabet te ise 72 öğrenci yarışacak.
Siirt, Ağrı, Malatya, Rize, Kırşehir, Sakarya, Kütahya, Kocaeli ve İstanbul`da yapılacak olan yarışmalarda her dalın birincileri 9-10 Mayıs 2012 tarihinde Asya Kızılcahamam Termal tesislerinde yapılacak Türkiye Finallerine bölgelerini temsilen katılmaya hak kazanacaklar.
25 Arap ülkesinden 350 milyona yakın bir nüfusun konuştuğu Arapça, Kur`an-ı Kerim`in dili olmasısebebiyle tüm İslam dünyası için büyük bir öneme sahiptir.İslam medeniyetinin diline dikkat çekmek isteyen yarışmaların amacı Arapçayı daha etkin kullanan, kendilerini yazılı ve sözlü olarak ifade edebilen, sosyal, kültürel ve iktisadi ilişkileri geliştirebilecek gençlerin yetiştirilmesine öncülük etmek.
İlkine İstanbul`daki 25 İmam Hatip Lisesinden 400 öğrencinin katıldığı yarışmaların 2.sine Türkiye genelinde 409 okuldan 3995 öğrenci katıldı. Bu yıl uluslararası düzeyde yapılan 3. Yarışmalar kapsamında Türkiye`den ve Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova, Romanya, Karadağ, Sırbistan, Hırvatistan ve Bulgaristan`dan olmak üzere 8 Balkan ülkesinden okullar yarışacak.
Yarışmaların sonunda birinci olan okullar 9-10 Mayıs 2012 tarihlerinde Ankara-Kızılcahamam`da düzenlenecek Türkiye Finaline katılmaya hak kazanacaklar. Balkan ülkelerinden gelen öğrencilerin maharetlerini sergileyip Türkiye`nin birincileriyle yarışacağı"Uluslararası Arapça Yarışmaları" finalleri ise 17 Mayıs 2012 tarihinde Bursa Atatürk Kültür Merkezi`nde düzenlenecek
20 Mayıs 2012 tarihinde Haliç Kongre Merkezi`nde uluslararası katılımla düzenlenecek ödül töreninde dereceye giren okul ve öğrencilere ödülleri verilecek. Birinciler umre ziyareti ile ödüllendirilirken, ikincilere Ipad ve üçüncülere Iphone hediyeleri takdim edilecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Alerjik hastalıklar en sık burun, sinüs, göz ve akciğerlerde görülüyor Denizli Özel Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Cengiz Bahtiyar, alerjik hastalıklar en sık burun, sinüsler, göz ve akciğerlerde görüldüğünü belirterek; “Alerjik hastalıklara neden olan alerjenlerden korunma, tedavinin en önemli basamaklarından birisidir” dedi. Bahar aylarıyla birlikte artan alerjik şikayetler konusunda önemli uyarılarda bulunan Denizli Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Cengiz Bahtiyar, “Alerji, vücudumuzun normalde zararsız özelliği olan maddelere karşı anormal yanıtı olarak tanımlanabilir. Genetik yatkınlığı olan yani anne, babası ya da kardeşlerinde alerjik hastalığı olan bireylerde çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Doğal yaşamdan uzaklaşma, enfeksiyonlardan korunma, beslenme alışkanlıklarının değişimi, çekirdek aile yaşamı, hava kirliliği, tütün dumanına maruz kalınması gibi gelişen dünyamızdaki yaşam tarzlarımızdaki değişiklikler alerjik hastalıkların gelişimine zemin hazırlamaktadır. Alerjik hastalıklara neden olan alerjenler solunum yolu, deri, ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla deri, kas veya damar içine vücudumuza girebilir” dedi. Alerjik reaksiyona neden olacak alerjen miktarının kişiden kişiye değişkenlik gösterebildiğine işaret eden Dr. Betül Cengiz Bahtiyar, şu tavsiyelerde bulundu: “Alerjik hastalıkların en sık görüldüğü organlar burun, sinüsler, göz ve akciğerlerdir. Burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma, öksürük, hışıltı, nefes darlığı, ciltte kaşıntı ve kızarıklık, dudak ve göz çevresinde şişlik, gözlerde kaşıntı ve kızarıklık, dudaklarda, ağız içerisinde ve boğazda kaşıntı gibi şikayetler alerjide en sık görülen semptomlardır. Alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar uygun şekilde kullanıldığında son derece etkilidirler. Bu ilaçlar ile çoğu zaman hastalığın kontrolü sorunsuz olarak sağlanmaktadır. Ancak alerjik hastalıklara neden olan alerjenlerden korunma, tedavinin en önemli basamaklarından birisidir. Deri testleri ya da diğer tanısal işlemler ile hastalığa neden olan alerjenler tanımlandığında bunlardan korunmak gereklidir. Çevresel kontrol ne kadar iyi sağlanırsa hastalığın kontrolünün de o kadar iyi olacağını unutmamak gerekir. Çevresel kontrol önlemleri aynı zamanda ihtiyaç duyulan ilaç miktarında da azalmaya neden olacaktır”
Aydın Vali Canbolat, Aydın Şehir Hastanesi’nde incelemelerde bulundu Aydın’ın sağlık yapısını güçlendirecek Aydın Şehir Hastanesi’nin yapımı tüm hızıyla devam ederken, Vali Yakup Canbolat, beraberindeki heyetle Şehir Hastanesi’nde incelemelerde bulundu. Sağlık hizmetlerinin daha nitelikli sunulması amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yatırım programına alınarak 2021 yılı Kasım ayında merkez ilçe Efeler’de inşaatına başlanan Aydın Şehir Hastanesi’nde çalışmalar aralıksız olarak sürüyor. Aydın ve Ege Bölgesi’nin uluslararası kalitede bir sağlık kampüsü haline gelmesi beklenen hastaneye gelen Aydın Valisi i Yakup Canbolat ise hastanede incelemelerde bulundu. Beraberindeki heyetle çalışmaları yerinde inceleyen Vali Canbolat, yetkililerden bilgi aldı. Konu ile ilgili Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Aydın Valimiz Yakup Canbolat, İl Sağlık Müdürümüz Dr. Eser Şenkul, Karayolları 2. Bölge Müdürü Murat Gönenli, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mehmet Taha Al ve hizmet başkanlarımız, Şevketiye Mahallesi’nde yapımı hızla devam eden Aydın Şehir Hastanesi inşaatında incelemelerde bulundu. Valimiz, incelemelerde bulunduğu Şehir Hastanesi inşaat çalışmaları ve devam eden diğer çalışmalarla ilgili İl Sağlık Müdürümüz Dr. Eser Şenkul, Karayolları 2. Bölge Müdürü Murat Gönenli, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mehmet Taha Al, yüklenici firma yetkililerinden detaylı bilgiler aldı” ifadeleri yer aldı.