GENEL - 12 Nisan 2012 Perşembe 15:23

HSYK BAŞKANVEKİLİ AHMET HAMSİCİ:

A
A
A
HSYK BAŞKANVEKİLİ AHMET HAMSİCİ:

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Ahmet Hamsici, MİT görevlilerini ifadeye çağıran ve soruşturmadan alınan Savcısı Sadettin Sarıkaya ile ilgili inceleme izninin olduğunu belirterek, "Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderilmiş ancak o inceleme raporu henüz bize gelmedi. Müfettiş arkadaşımız `soruşturmaya geçelim, delil buldum` derse tekrar daire soruşturma izni verecek veya vermeyecek. İnceleme aşamasında şu anda" dedi.
HSYK`nın Stratejik Planı, 2011 Yılı Faaliyet Raporu ile Yargıda Durum Analizi toplantıları sonuçlarının değerlendirilmesi ve kurulun basın bürosunun çalışmaları hakkında bilgi verilmesi amacıyla ulusal haber ajansları, gazeteler ve televizyonların Ankara temsilcileri ve yargı muhabirlerinin davetli olduğu kahvaltılı tanışma toplantısı Marriot Otel`de gerçekleştirildi. Toplantıya, HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici ve HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, HSYK Daire Başkanı Nesibe Özer ve HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Engin Durnagöl katıldı.
HSYK Genel Sekreteri Durnagöl`ün HSYK`nın yapısı ve işleyişine ilişkin sunum yapmasının ardından toplantı, gazetecilerin sorularıyla basına kapalı olarak devam etti. Hamsici, bir soru üzerine 28 Şubat soruşturması kapsamında 31 kişi hakkında arama ve gözaltı kararının olduğunu ve bunların bir kısmının, İstanbul, Ankara, Niğde ve Çanakkale`de olduğunu ifade etti. Hamsici, şu anda Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir, Tuğgeneral İdris Koralp, emekli Tümgeneral Abdullah Kılıçarslan hakkında gözaltına alındığı konusunda bir bilgiye ulaştıklarını bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın MİT Kanunu`ndaki düzenlemeye ilişkin yaptığı değerlendirmeleri hatırlatan Hamsici, "MİT Müsteşarı yasaya göre gözaltına alınamaz, hakkında tahkikat yapılamaz bu izne tabidir` diyor. Daha sonra yasa değişikliği yapıldı zaten. Yasa değişikliği ile çok netleşti durum. MİT Kanunu biraz tartışmalıydı, acaba özel yetkili mahkemelerin yetki alanlarına giren alanlarda uygulanır uygulanmaz diye bir tartışma vardı. Yeni çıkan yasayla da zaten soruşturma durduruldu. Başbakan`a izin için gönderildi, henüz cevap verilmedi bildiğim kadarıyla" şeklinde konuştu.
MİT görevlilerine ifadeye çağıran soruşturma savcısı Sadettin Sarıkaya ile ilgili soruşturmanın tamamlanıp tamamlanmadığı sorusuna Hamsici, "Sadettin Sarıkaya ilgili inceleme izni başlatılmış, Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderilmiş ancak o inceleme raporu henüz bize gelmedi. Müfettiş arkadaşımız `soruşturmaya geçelim, delil buldum` derse tekrar daire soruşturma izni verecek veya vermeyecek. İnceleme aşamasında şu anda" cevabını verdi.
Hamsici, hakim ve savcılarla ilgili kurula gelen şikayet sayısındaki artışa ilişkin, "Hakim ve savcılara ilişkin şikayet sayısında artış var. Bundan 3 sene 4 sene evvel bu sayı 4 bin 6 bin iken şu an 10 binlere ulaştı bu sayı, yıllık sayısı" dedi.
Referandum öncesi HSYK`nın çok tartışıldığını belirten Hamsici, HSYK`nın her şeyi yapacağı konusunda bir kanaatin toplumda oluştuğu ifade etti. Hamsici, gelen şikayetler arasında toplam 191`inin soruşturulduğunu söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da yaşlı adamı gasp edip tartaklayan şüpheli tutuklandı Burdur’da sokakta yürüdüğü sırada yaşlı adamın gömleğinin cebinde bulunan cüzdanını ve telefonunu gasp edip tartaklayan şüpheli polis ekipleri tarafından kıskıvrak yakalanarak çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay sabah saatlerinde Şekerevleri Mahallesi eski gülyağı fabrikası önünde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre dolaşmak için evden çıkıp yolda yürüyüş yapan Halil T.(68) eski gülyağı fabrikası önüne geldiği sırada karşısından gelen M.A.(22) isimli şahıs, gömleğinin cebinde bulunan cüzdanı gasp etmeye çalıştı. Yaşanan arbede sırasında yaşlı adamın kafasına vuran ve yere düşürüp yaralayan M.A. yaşlı adamın cüzdanını ve telefonunu alıp olay yerinden kaçtı. Olayı görenlerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Halil T. ambulans ile Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaşlı adamı darp ederek cüzdanını ve telefonunu çalan M.A. isimli şüpheli ise çok geçmeden yaşanan kovalamacanın ardından Burç Mahallesi Aşıklar Parkı civarında kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen M.A. tutuklanarak cezaevine gönderilirken gasp ettiği Bin 900 TL para ve yaşanan kovalamaca esnasında düşürdüğü yaşlı adama ait cep telefonu sahibine teslim edildi.