YEREL HABERLER - 16 Nisan 2012 Pazartesi 16:02

ALEVİ DERNEKLERİ 8 BİN 500 İMZA TOPLADI

A
A
A
ALEVİ DERNEKLERİ 8 BİN 500 İMZA TOPLADI

Erzincan`ın Üzümlü İlçesi Avcılar Köyü`ndeki okul ve bazı evlerin duvarlarına Alevi vatandaşlara yönelik hakaret içeren yazıların yazılmasının ardından İstanbul Kartal`da yaşayan Alevi vatandaşlar olayın kısa sürede aydınlatılması için topladıkları 8 bin 500 imzalık dilekçeyi Erzincan Valiliği`ne sundu.
29 Mart günü Erzincan`a 30 kilometre uzaklıktaki Avcılar Köyü`ndeki okul ve bazı evlerin duvarlarına Alevilere yönelik hakaret içeren yazılmış olayla ilgili savcılık tarafından soruşturma başlatılmıştı. Yapılanların bir oyun olduğunu ifade eden köy sakinleri Erzincan`da Alevi-Sunni ayrımı yapmadan birlik ve beraberlik içerisinde yaşadıklarını ifade etmişlerdi.
Olayın ardından İstanbul Kartal Cemevi tarafından olayın bir an önce çözülmesi amacıyla imza kampanyası başlatıldı. Yaklaşık 15 gün süren imza kampanyasının ardından toplanan 8 bin 500 imza Erzincan`a ulaştırıldı. Kartal Cemevi Vakfı üyeleri ve vatandaşlar karayolu ile İstanbul`dan Erzincan`a geldi.
Sabah saatlerinde Avcılar Köyü`ne giden vakıf üyeleri köyde incelemelerde bulundu ve buradaki cemevini de ziyaret etti. Kartal Cemevi Vakfı Üyeleri daha sonra topladıkları imzaları ve dilekçelerini Erzincan Valiliği`ne sundular.
Valilik binası çıkışında bir açıklama yapan Kartal Cemevi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Saçlı, yaşanan hadisenin bir provokasyon olduğunu ve Alevi ve Sunni vatandaşların bu oyuna gelmeyeceğini söyledi. İsmail Saçlı; "İnanç ve mezhep ayrımcılığı yapan bu yazılar kardeşliğimizi ve birliğimizi bozma amacı taşımaktadır. İşlenen insanlık suçuna karşı sesimizi demokratik yollarla duyurmak varlığımızı hissettirmektir. Olanları protesto etmek için buradayız. Olanların tekrarlanmamasını, suçluların ve bunu tertipleyenlerin bulunmasını ve gerekli cezanın verilmesini istiyoruz. Bizler Adıyaman, İzmir ve Erzincan da yaşananların, bu planların, bir parçası, devamı olduğunu düşünüyoruz. Bir daha yeni Maraşlar, Çorumlar, Sivaslar, Gaziler yaşamak istemiyoruz. Hükümeti duyarlı olmaya ve bu konuyu aydınlatmaya çağırıyoruz. Aleviler olarak biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Buradan herkese çağrı yapıyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti`nin vatandaşı olmanın onurunu yaşamak istiyoruz." dedi.
CHP Erzincan Milletvekili Dr. Muharrem Işık ise İstanbul`daki arkadaşlarının bu konuda duyarlılık gösterip 8 bin 500 imza topladıklarını söyledi. Işık, "Toplanan imzaların en az 4 bin 500`ünü Sunni kardeşlerimiz vermiştir. Orada belli bir kesimden imza toplanmadığı bilinsin. Burada insanların ne kadar duyarlı, ne kadar hassas olduğu zaten gündemde ve herkes biliyor. Burada bizim korkularımız var, endişelerimiz var. Endişelerimiz nedir. Bu toplumu karşı karşıya getirmek isteyen bir kesim var. Bu nereden geliyor, kimler yapıyor bunların ortaya çıkarılmasını istiyoruz`` dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sosyal medya fenomeni Murat Övüç hakim karşısında: Tutukluluk hali devam edecek Sosyal medya hesabından başörtü takarak söylediği sözler gerekçesiyle tutuklanan Murat Övüç, ilk kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi. Kendisine ait sosyal medya hesabı üzerinden başına başörtüsü takarak söylediği sözler nedeniyle ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan tutuklanan Murat Övüç, ilk kez hakim karşısına çıktı. Küçükçekmece 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Murat Övüç ile tarafların avukatları hazır bulundu. "Yanlış anlaşıldım, özür dilerim" Duruşmada yaptığı savunmasında Övüç, "Söz konusu videoyu tesettürlü kadın takipçilerimi mutlu etmek ve mizah amaçlı çektim. Benim bir art niyetim olmadı. Yanlış anlaşıldım, özür dilerim. Videoyu 2024 yılının Şubat ayında çektim, kapatılan İnstagram hesabımdan paylaştım, bahse konu video paylaşımını yaptığım eski hesabım, sahne kostümler nedeniyle kapatıldı, yeni hesabımda ise takım elbiseli paylaşımlar yapıyordum. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum" ifadelerini kullandı. Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, sanığın tutukluluk halinin devamını ve dosyadaki eksik hususların giderilmesini talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Murat Övüç’ün tutukluluk halinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi. İddianameden Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık Övüç’ün görüntüsünü paylaşan bir sitenin, "Parmağındaki pırlanta yüzüğü adeta kameranın içine soktu" şeklinde paylaşım yapıldığının tespit edilmesi üzerine soruşturma işlemlerine başlandığı aktarıldı. Murat Övüç’ün savcılık ifadesinde, "Video yaklaşık 2 yıl önce çekildi. Benim bir sanatçı olmam nedeniyle birçok takipçim bulunuyor. Bunların arasında başörtülü kadınlar da vardır. Benim videodaki amacım, bu videoyu onlar için mizah amaçlı çekmek ve onları eğlendirmektir" şeklindeki beyanları iddianamede yer aldı. Şüphelinin paylaştığı videonun ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğinin belirtildiği iddianamede, sanığın başörtüsü ile sosyal medya platformunda alay ettiği ve başörtüsü kullanan kesime yönelik halkın diğer kesimini alenen tahrik ettiği vurgulandı. İddianamede, Murat Övüç hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik’ suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.