Toplum sağlığının gelişimine destek olmak amacıyla kurulan Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı`nın Eylül ayında başlattığı eğitim projesi "Yemekte Denge" sürüyor. Projenin geldiği son noktanın paylaşıldığı toplantıda "Yemekte Denge" ile eğitim ve öğretim yılının sonunda 20 bin öğrenciye ulaşılacağı açıklandı.
Sabri Ülker Gıda Araştırmalar Enstitüsü Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile 8-11 yaş ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik geliştirilen "Yemekte Denge" devam ediyor. Point Otel`de gerçekleştirilen "Yemekte Denge Eğitim Projesi" adlı basın toplantısına Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve GAV Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler; GAV Bilim Kurulu Üyesi Dr. Zeki Ziya Sözen ve MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık ve çok sayıda davetli katıldı. Çocukların,
çalışanların ve ebeveynlerin sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmelerine destek olmayı hedefleyen "Yemekte Denge" ile 2012-2013 eğitim ve öğretim yılının sonunda 40 pilot okuldaki 20 bin öğrenciye ulaşılacak.
Toplantıda konuşma yapan GAV Bilim Kurulu Üyesi Dr. Zeki Ziya Sözen, "GAV`ın çalışmaları bilim kurulu tarafından yönetilmekte yönlendirilmekte. Bilim kurulu GAV` da tek söz sahibi kurum halinde. Periyodik olarak yayınladığımız bir gıda bültenimiz var. Hakikaten çok gelişmiş bir web sitemiz var. Bu web sitesinde gıda ürünlerindeki etiketleri nasıl okuyabşileceğinizden dünyadaki gıda beslenme ve sağlık konusundaki önemli bilgilerden hatta ne yediğiniz zaman kendi vücudunuza iyi bakmış oluyorsunuz, nasıl
beslendiğiniz zaman doğruyu yapmamış oluyorsunuz bunu kendi kendinize test edebileceğiniz bir program var" dedi.
MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık da, "İstanbul, İzmir ve Gaziantep pilot il olarak belirlenmiş. 10`ar okul seçilerek 40 pilot okul seçildi. Bu okullarda proje başladı. Pilot illerde projeyi yürütmek amacıyla da bu illerde il milli eğitim müdürlüklerinde görev yapan iki proje sorumlusu belirlendi ve eğitimleri verildi" diye konuştu.
Çocukların yüzde 17`sinin zayıf olduğuna dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve GAV Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler de, "Yani 100 çocuktan 20`ye yakınında ciddi bir beslenme sorunu olduğunu tespit ediyoruz. Yüzde 11`inde ise belirsiz bir beslenme yetersizliği var. Aslında dengesiz beslenme dediğimiz zaman bunların hepsini kapsıyor. Dolayısıyla kötü beslenme dediğimiz zaman bunların hepsini içerdiğini hatırlamak gerek. 0-5 yaş grubu çocuklarda da 6-18 yaş arası
çocuklarda da özellikle şişmanlığın kilolu olanlarla beraber yüzde 45`lere uslaştığını biliyoruz. Sağlıklı beslenme eğitimi küçük yaşlardan itibaren başlaması bir zorunluluktur. Her 5 çocuktan birisinde şişman olduğunu değerlendirdiğimizde diyabette yaygınlaşıyor. Diyabetin yaygınlaşmasının temel faktörlerden bir tanesi de beslenme sorunudur" diye konuştu.








