GENEL - 17 Nisan 2012 Salı 13:32

"YEMEKTE DENGE" PROJESİNİN GELDİĞžİ SON NOKTA

A
A
A
"YEMEKTE DENGE" PROJESİNİN GELDİĞžİ SON NOKTA

Toplum sağlığının gelişimine destek olmak amacıyla kurulan Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı`nın Eylül ayında başlattığı eğitim projesi "Yemekte Denge" sürüyor. Projenin geldiği son noktanın paylaşıldığı toplantıda "Yemekte Denge" ile eğitim ve öğretim yılının sonunda 20 bin öğrenciye ulaşılacağı açıklandı.
Sabri Ülker Gıda Araştırmalar Enstitüsü Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile 8-11 yaş ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik geliştirilen "Yemekte Denge" devam ediyor. Point Otel`de gerçekleştirilen "Yemekte Denge Eğitim Projesi" adlı basın toplantısına Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve GAV Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler; GAV Bilim Kurulu Üyesi Dr. Zeki Ziya Sözen ve MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık ve çok sayıda davetli katıldı. Çocukların,
çalışanların ve ebeveynlerin sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmelerine destek olmayı hedefleyen "Yemekte Denge" ile 2012-2013 eğitim ve öğretim yılının sonunda 40 pilot okuldaki 20 bin öğrenciye ulaşılacak.
Toplantıda konuşma yapan GAV Bilim Kurulu Üyesi Dr. Zeki Ziya Sözen, "GAV`ın çalışmaları bilim kurulu tarafından yönetilmekte yönlendirilmekte. Bilim kurulu GAV` da tek söz sahibi kurum halinde. Periyodik olarak yayınladığımız bir gıda bültenimiz var. Hakikaten çok gelişmiş bir web sitemiz var. Bu web sitesinde gıda ürünlerindeki etiketleri nasıl okuyabşileceğinizden dünyadaki gıda beslenme ve sağlık konusundaki önemli bilgilerden hatta ne yediğiniz zaman kendi vücudunuza iyi bakmış oluyorsunuz, nasıl
beslendiğiniz zaman doğruyu yapmamış oluyorsunuz bunu kendi kendinize test edebileceğiniz bir program var" dedi.
MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık da, "İstanbul, İzmir ve Gaziantep pilot il olarak belirlenmiş. 10`ar okul seçilerek 40 pilot okul seçildi. Bu okullarda proje başladı. Pilot illerde projeyi yürütmek amacıyla da bu illerde il milli eğitim müdürlüklerinde görev yapan iki proje sorumlusu belirlendi ve eğitimleri verildi" diye konuştu.
Çocukların yüzde 17`sinin zayıf olduğuna dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve GAV Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler de, "Yani 100 çocuktan 20`ye yakınında ciddi bir beslenme sorunu olduğunu tespit ediyoruz. Yüzde 11`inde ise belirsiz bir beslenme yetersizliği var. Aslında dengesiz beslenme dediğimiz zaman bunların hepsini kapsıyor. Dolayısıyla kötü beslenme dediğimiz zaman bunların hepsini içerdiğini hatırlamak gerek. 0-5 yaş grubu çocuklarda da 6-18 yaş arası
çocuklarda da özellikle şişmanlığın kilolu olanlarla beraber yüzde 45`lere uslaştığını biliyoruz. Sağlıklı beslenme eğitimi küçük yaşlardan itibaren başlaması bir zorunluluktur. Her 5 çocuktan birisinde şişman olduğunu değerlendirdiğimizde diyabette yaygınlaşıyor. Diyabetin yaygınlaşmasının temel faktörlerden bir tanesi de beslenme sorunudur" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Polisle 3 sokak boyunca çatıştı, okul önünde vurularak etkisiz hale getirildi... Korku dolu anlar kamerada Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde 3 sokak boyunca polisle çatışan şahıs, okul önünde vurularak etkisiz hale getirildi. Aksiyon filmlerini aratmayan çatışma anı ve şahsın etkisiz hale getirilmesi saniye saniye cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Hızırtepe Mahallesi’nde meydana gelen olayda, henüz belirlenemeyen sebepten dolayı polisle 3 sokak boyunca çatışan şahıs, okul önünde vurularak etkisiz hale getirildi. Çatışmanın yaşandığı sokaklarda Polis Özel Harekat ekiplerince yoğun güvenlik önlemleri alındı. Etkisiz hale getirilen şahıs ambulans ile Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Meydana gelen çatışmada, bölgede bulunan bazı araç ve evlere kurşun isabet etti. Aksiyon filmlerini aratmayan çatışma anı ve şahsın etkisiz hale getirilmesi saniye saniye cep telefonuna kaydedildi. Film gibi çatışma anlarını saniye saniye kaydetti Çatışma anını evinin balkonundan cep telefonundan kayıt altına alan Melih Mısır, "Biz evimizdeydik, polisler mahalleyi çevreledi ve biz ne olduğunu anlamadık. Sonrasında balkondayken içeri girmemizi söylediler ardından da silah seslerini duyduk. Biri vuruldu ve şu anda da olay yeri ekipleri bölgeyi inceliyor. Benim evimin balkonuna yüksek ihtimalle mermi geldi sebebi ise balkonumda zedelenme var. Çatışma, yukarıda bulunan sokakta başladı ve ilerleyerek devam ettikten sonra bitti. Tek kişiydi, nereye ateş ettiğini görmedim ama rastgele ateş ediyordu bunun sebebi ise kurşunlar arabalara ve evlere gelmiş" dedi.
İstanbul Kamuoyunda korku ve paniğe yönelik paylaşılan içeriklere resen soruşturma başlatıldı Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da meydana gelen olaylara ilişkin, kamuoyunda endişe, korku ve panik oluşturmaya yönelik paylaşılan içerikler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, "Bazı basın-yayın organları ile sosyal medya ve dijital platformlar üzerinden yayımlanan haber ve paylaşımlarda; Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde meydana gelen elim hadiselere ilişkin olarak, kamuoyunda endişe, korku ve paniğe sebep olacak içerikler Cumhuriyet Başsavcılığımızca yakından takip edilmektedir. Söz konusu içerik ve paylaşımlarda; elim hadiselerin faillerini övücü ifadeler kullanıldığı, farklı eğitim kurumlarında suç işlemeye tahrik edici yönlendirmelerde bulunulduğu ve kamu düzenini açık ve yakın şekilde tehlikeye düşürebilecek mahiyette paylaşımlar yapıldığı ayrıca yetkili kurum ve kuruluşlarca yapılan resmi açıklamalar dışında, halk arasında korku ve paniğe sebep olacak içerikler gerçeğe aykırı ve dezenformasyon içerikli bilgilerin bilinçli şekilde dolaşıma sokulduğu belirlenmiştir. Bu kapsamda; söz konusu içerikleri oluşturan, yayan veya aracılık eden kişi ve hesapların tespiti amacıyla ilgili kolluk birimleriyle koordinasyon içerisinde yürütülen inceleme ve ’sanal devriye’ faaliyetleri aralıksız devam etmekte olup, suç teşkil eden paylaşımlar hakkında gözaltı ve arama işlemleri dahil gerekli tüm adli işlemler derhal ve kararlılıkla uygulanacaktır. Belirtilen eylemler bakımından Türk Ceza Kanunu’nun 213, 214, 215 ve 217/A maddeleri kapsamında ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 160. maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığımızca resen soruşturma başlatılmış olup, soruşturma işlemleri titizlikle ve çok yönlü şekilde sürdürülmektedir" ifadeleri yer aldı.
Zonguldak Kan donduran ’okul saldırısı’ şakasını polis affetmedi: 17 yaşındaki lise öğrencisi gözaltına alındı Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde ve Kahramanmaraş’ta meydana gelen okul saldırılarının ardından Zonguldak’ta da WhatsApp grubuna tehdit içerikli fotoğraf paylaşan 17 yaşındaki lise öğrencisi, polis ekiplerince gözaltına alındı. Şüphelinin evinde yapılan aramada kuru sıkı tabanca mermileri ele geçirildi. Okul saldırılarının ardından tüm Türkiye’de okullardaki güvenlik hassasiyeti artarken, Zonguldak’ta emniyeti alarma geçiren bir olay yaşandı. Lise öğrencisi 17 yaşındaki B.T.A., WhatsApp grubunda diğer illerdeki saldırıları kastederek fotoğraf paylaştı. Evinden 6 adet mermi çıktı İhbar ve paylaşımların ardından Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla harekete geçen Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, B.T.A.’yı gözaltına aldı. Şüphelinin evinde yapılan aramada, odasındaki dolabın içerisinde 6 adet kuru sıkı tabanca mermisi bulundu. B.T.A.’nın olayda kullandığı değerlendirilen cep telefonuna da adli bilişim incelemesi yapılmak üzere el konuldu. "Şaka yapmak istedim, mermiler hatıra" savunması yaptı Gözaltına alınan B.T.A.’nın emniyetteki ön görüşmesinde kendini "şaka yaptım" diyerek savunduğu öğrenildi. WhatsApp grubundaki paylaşımı arkadaşlarına şaka yapmak amacıyla attığını iddia eden B.T.A., odasında bulunan mermileri ise köyünden ’hatıra’ maksadıyla getirdiğini öne sürdü. Sınıfta torpil patlatınca disipline sevk edilmiş Öte yandan, şüphelinin vukuatlı disiplin geçmişi de dikkat çekti. B.T.A.’nın daha önce başka lisede eğitim gördüğü, ancak sınıf içerisinde torpil patlatması nedeniyle disiplin kuruluna sevk edilerek şu an eğitim gördüğü liseye gönderildiği ortaya çıktı. Çocuk Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri devam eden şüpheli B.T.A.’nın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.