GENEL - 19 Nisan 2012 Perşembe 14:57

EYLEM YAPAN SAОLIKÇILARA, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ DE DESTEK VERDİ

A
A
A
EYLEM YAPAN SAОLIKÇILARA, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ DE DESTEK VERDİ

Geçtiğimiz gün Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi`nde yaşanan `doktora bıçaklı saldırı`nın ardından sağlıkçılar, bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Acil servis dışında hiçbir poliklinikte sağlık hizmeti verilmezken, tabipler odası hastanenin adının `Şehit Dr. Ersin Arslan` olarak değiştirilmesini talep etti.
Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi`nde Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Ersin Arslan`ın 17 yaşındaki bir çocuk tarafından bıçaklanarak öldürülmesinin ardından sağlıkçılar iş bırakma eylemi yaptı. Acil servis dışındaki sağlık hizmetlerine bir günlük ara veren sağlıkçılar, sabah saatlerinde olayın yaşandığı hastane önünde toplandı. Sağlıkçılar, yakalarına merhum doktor Ersin Arslan`ın fotoğrafını takarak, ellerinde kanlı doktor üniforması ve pankartlarla sloganlar attı. Yaşanan olayı kınadıklarını
duyuran sağlık çalışanları, zaman zaman yetkililere istifa çağrısında bulundu. `Sağlıkta Şiddet İstemiyoruz` ve `Şiddete Karşı Tek Yürek` şeklinde slogan atan sağlıkçılar, yapılan saldırıyı alkışlarla protesto ettiler.
Gaziantep-Kilis Tabip Odası üyelerinin koordine ettiği eylemde sağlık çalışanlarına, sivil toplum örgütleri de destek verdi. Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi`nin önünde toplanan yüzlerce kişi Demokrasi Meydanı`na doğru slogan atarak yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasında Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Lütfü Bay, şöyle konuştu: "Meslektaşımız, Dr. Ersin Arslan uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti. İnsan hayatına duyulan saygının ayaklar altına alındığına tanık olduk. 17 Nisan
tarihi kara bir gün olarak belleklerimizdeki yerini aldı. Biz Ersin kardeşimizi koruyamadık, yaşatamadık, bundan sonra elimizden geldiğince unutturmamaya çalışacağız. Gün geçtikçe artan şiddet ortamında hekimler ve sağlık çalışanları olarak nasıl hizmet vereceğiz bilemiyoruz. Mesleki saygınlığımızın sürekli azaldığı ve yok edildiği bir ortamda, yarınımızdan emin değiliz ve ne yazık ki can güvenliğimiz de yok. Hasta hakkının sınırsız olduğu algısının değişmesi şarttır. 184 şikayet hattının varlığı ve bu
kadar sık kullanılması sağlık alanında sürekli hata yapıldığı düşüncesini gündemde tutmaktadır. Bunu şiddeti arttıran önemli nedenler arasında görüyoruz. Çalışma alanlarımız, kolaylıkla ulaşılabilen yerler olduğundan şiddet, daha sık olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle tüm sağlık çalışanları güvensiz ve tedirgin ruh hali içerisinde görev yapmaktadır.
Hizmet sektöründe görev yapan meslekler arasında şiddetle karşılaşma oranı dikkate alındığında sağlık çalışanları açık ara öndedir. Diğer faktörlere bağlı olarak gelişen, istenmeyen durumlarda bile hasta ve hasta yakınlarının karşısında olan sağlık çalışanları sorumlu tutuluyor. Mahkemeye verilme, sözle hakarete uğrama ve fiziki saldırılar karşılaştığımız şiddetin çeşitleridir. Meslek hayatı boyunca şiddete uğramamış veya tanık olmamış sağlık çalışanı çok azdır. Bazı sözlü saldırılar ve tacizlerin büyük
bir kısmı gizli kalmakta ve şikayet edilmediği içinde kayıtlara girmemektedir. Bu nedenle şiddetin görünenden daha fazla olduğunu biliyoruz."
ŞİDDETE SIFIR TOLERANS
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans gösterilmesini isteyen Bay, "Sağlık çalışanları kolay hedef oldukları için mesleki riskleri göz önüne alınarak yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması büyük bir ihtiyaçtır. Verilen cezaların caydırıcı düzeyde olması sağlıktaki şiddeti belli ölçüde azaltabilir. Şiddette sıfır tolerans gecikmeden uygulanmalı ve tüm sağlık çalışanları bu konuda ikna edilmelidir. İyi yetişmiş bir meslektaşımızı çok erken kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Kardeşimize
rahmet, kederli ailesine ve tüm sağlık çalışanlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Acımız çok büyük, yastayız ve bugün çalışma gücümüz yeterli değil. Türk Tabipleri Birliği`nin aldığı karar doğrultusunda acil hizmetler dışında hasta bakmayacağız. Tekrar tüm sağlık camiasının başı sağ olsun" diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından sağlık çalışanları ve eyleme destek verenler 10 dakikalık oturma eylemi yaptı. Öte yandan, hastane bahçesinde bulunan seyyar satıcılar ve taksiciler de merhum Dr. Ersin Arslan`ın fotoğraflarını ekmek teknelerine astılar.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da "Şikayetçi olmayalım" buluşması, silahlı kavgaya dönüştü Bolu’da iki grup arasında ’alacak-verecek’ meselesi yüzünden başlayan husumet, barışma buluşmasında silahlı kavgaya dönüştü. Mahallelinin de karıştığı kavgayı polis ekipleri biber gazı sıkarak ayırırken, olayda şans eseri vurulan olmadı. 3 kişi gazdan etkilendi. Olay, gece saatlerinde Çıkınlar Mahallesi Çıkınlar Caddesi üzerinde meydana geldi. İddiaya göre, aralarında ’alacak-verecek’ meselesi nedeniyle husumet bulunan iki grup, dün gece saatlerinde kavga etti. Olayın ardından bugün gece saatlerinde telefonla görüşen taraflar, birbirlerinden şikayetçi olmamak üzere anlaşıp yüz yüze konuşmak için Çıkınlar Caddesi’ndeki bir apartmanın önünde sözleşti. Silahlı kavgaya dönüştü Araçla buluşma noktasına gelen grup ile apartman önünde bekleyenler arasında başlayan konuşma, kısa sürede alevlenerek yeniden tartışmaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine araçla gelen gruptaki şüpheliler, yanlarında getirdikleri tabancayla ateş açtı. Silahlı kavgada şans eseri kurşunların isabet ettiği kimse olmazken, şüpheliler geldikleri araçla olay yerinden hızla kaçtı. Komşular kavgaya karıştı Silah seslerinin ardından ortalık karışırken, karşı apartmanda bulunan kişiler de henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı olaya dahil oldu. Sokak ortasında büyüyen kavgayı gören çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine, olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Bölgeye gelen polis ekipleri, kalabalığı dağıtmak ve kavgayı sonlandırmak için biber gazı ile müdahale etti. Ekiplerin müdahalesiyle taraflar güçlükle ayrılırken, sıkılan biber gazından etkilenen 3 kişiye olay yerinde hazır bekleyen sağlık ekipleri tarafından müdahale edildi. Polis ekipleri, olay yerinde boş kovan incelemesi yaparken, silahlı kavgaya karışıp araçla kaçan şüphelilerin yakalanması için geniş çaplı çalışma başlattı.