DÜNYA - 21 Mart 2026 Cumartesi 21:21 | Son Güncelleme : 21 Mart 2026 Cumartesi 21:23

Almanya'da bayram coşkusu: Çocuklar kapı kapı gezip şeker topladı

A
A
A

Almanya'da Türkçe ve Türk kültürü öğretmenliği yapan Handan Karataş, Ramazan Bayramı kapsamında düzenlediği özel etkinlik ile çocuklara bayram sevincini yaşattı.

Almanya'nın Münih kenti yakınlarındaki Pfaffenhofen kasabasında Türkçe ve Türk kültürü öğretmenliği yapan Handan Karataş'ın öncülüğünde çocuklarla birlikte bayramlaşma etkinliği düzenlendi. Program kapsamında hem çocuklara hem de büyüklerine unutulmaz anlar yaşatıldı. Türk ve İslam geleneklerinin en güzel örneklerinden biri olan bayramlaşma kültürü, bu özel organizasyon yeniden canlandırıldı. Bayramın ilk durağı, Necla Yılmaz ve Duran Yılmaz çiftinin misafirperverliğiyle açılan sıcak bir yuva oldu. Büyük bir özenle hazırlanan bayram sofrası, çocukların neşesiyle daha da anlam kazandı. Çocuklar büyüklerinin ellerini öperek bayramlaştı; şekerlerini ve harçlıklarını alırken yüzlerindeki büyük bir mutluluk belirdi. Eski bayramların sıcaklığını aratmayan bu ortama samimiyet ve paylaşma hakim oldu.

Karataş, yaptığı açıklamada, "Bizler bugün çok mutluyuz. Çocuklarımızla şeker topluyoruz. Bu çok güzel bir geleneğimiz ve duyduk ki çocuklarımız aslında burada bu geleneği çok da yaşayamamışlar. Elbette bizim amacımız geleneklerimizi çocuklarımıza öğretmek. Bizler devletimizi temsilen buradayız. Türkçe ve Türk kültürü öğretmeni olarak buradaki çocuklarımıza dilimizi, tarihimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi aktarmak için buradayız" dedi.

DİTİB eski Güney Bavyera Başkanı Bal'a ziyaret

Etkinlik kapsamında çocuklar, öğretmenleri eşliğinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) eski Güney Bavyera Başkanı Recep Bal'ı da evinde ziyaret etti. Burada da büyük bir ilgiyle karşılanan çocuklar, hem bayramlaştı hem de özenle hazırlanan ikramların tadını çıkararak bayram coşkusunu doyasıya yaşadı. Bal, ziyareti nedeniyle öğretmen Karataş'a teşekkür ederken, "Gurbette gençlerimizle bizleri buluşturmak ve güzel bir bayram günü oluşturduğunuz için sizlere teşekkürlerimi arz ediyorum. Bunun devam etmesini destekliyoruz. Burada hem gençlerimizle bayramlaşma hem de değerlerimizle örtüşen buluşmalarda bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

Karataş, "Türkçe ve Türk kültürü öğretmeni olarak bizlerin de amacı vatanından binlerce kilometre uzakta olan buradaki çocuklarımızın kalbine Türkiye'yi taşıyabilmek. Dilimizi, tarihimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi bu kuşaklara da aktarabilmek ve yaşamasını sağlayabilmek" ifadelerini kullandı.
Programın en dikkat çeken bölümlerinden biri ise çocukların toplu halde mahalledeki evleri ziyaret etmesi oldu. Kapı kapı dolaşarak bayramlaşan çocuklar, unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği yeniden canlandırdı. Bu anlamlı hareket, bayramlaşma kültürünün genç nesillere aktarılmasının en güzel örneklerinden biri olarak büyük takdir topladı.

Bu özel etkinlik sayesinde çocuklar sadece bayramı kutlamakla kalmadı, aynı zamanda kültürel değerlerini yaşayarak öğrenme fırsatı buldu. Öğretmen Handan Karataş'ın öncülüğünde gerçekleştirilen bu örnek organizasyon, birçok kişi tarafından "bir ilk" olarak nitelendirildi.

Ziyaret edilen büyükler ise duygu dolu anlar yaşadı. Çocukların kendilerini ziyaret etmesinin eski bayramları hatırlattığını ifade eden büyükler, bu anlamlı etkinlik için Handan Karataş'a teşekkürlerini iletti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Alkol alıp kaza yaptı, her şeyi unuttu ama eşini unutmadı Aksaray’da alkol aldıktan sonra direksiyon başına geçip park halindeki araca çarpan alkollü sürücü, kazayı şans eseri yara almadan atlattı. Polis aracının emniyet kafesine bindirilen sürücü, yaşadıklarını unutup polis ekiplerinden defalarca "Eşim beni çok merak eder" diyerek yardım istedi. Kaza, Aratol Bahçeli Mahallesi 153. Bulvar üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, alkol aldıktan sonra 68 FB 202 plakalı aracıyla trafiğe çıkan Ömer T. (37), bir süre seyrettikten sonra bulvarda direksiyon hakimiyetini kaybederek park halindeki 68 AG 908 plakalı otomobile arkadan çarptı. Sürücü kazayı şans eseri yara almadan atlatırken, olayı gören mahalle sakinleri durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler yolda güvenlik önlemi alırken, sürücüye alkolmetre ile test yaptı. Yapılan ölçümde sürücü Ömer T. 2.30 promil alkollü çıkarken, gerçekleştirilen sorgulamasında geçmiş yıllarda da ehliyetine alkol nedeniyle el konulduğu belirlendi. İkinci kez alkollü olarak araç kullanan sürücünün ehliyetine bu kez 2 yıl süreyle el konulurken, çeşitli maddelerden yaklaşık 50 bin lira para cezası kesildi. Sürücü, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan adli işlem gereği gözaltına alındı. Polis otosunun kafes bölümüne bindirildiğinde olan biteni unutup eşini aramak için polis memurlarından yardım isteyen ve eşinin evde beklediğini belirten sürücü, ekiplere defalarca "Eşim beni çok merak eder" diyerek ricada bulundu.
Şırnak Şırnak alarm verdi: Kayıp genç kız için kent ayağa kalktı Emniyet Müdürü Volkan Sazak’ın bizzat yönettiği arama çalışmalarında 12 mahallede 16 ekip seferber oldu. Kentin giriş ve çıkışları kapatıldı. Şırnak’ta ailesi tarafından kayıp ihbarı yapılan 16 yaşındaki Z.L. için polis ekipleri zamanla yarıştı. Kent genelinde alarma geçen emniyet güçleri geniş çaplı arama çalışması başlatırken, Şırnak’ın giriş ve çıkışları da kontrol altına alındı. Edinilen bilgilere göre, genç kızın ailesinin kayıp başvurusunda bulunmasının ardından belediye hoparlörlerinden anonslar yapılarak vatandaşlardan destek istendi. İhbar üzerine, Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Şırnak İl Emniyet Müdürü Volkan Sazak’ın bizzat sahaya inerek yönettiği operasyona tüm şube müdürleri de katıldı. Kent genelinde oluşturulan 16 ayrı ekip, 12 mahallede genç kıza ulaşabilmek için arama faaliyetlerini aralıksız sürdürdü. Olası güzergâhlar tek tek incelenirken, şehrin giriş ve çıkış noktalarında da yoğun güvenlik önlemleri uygulandı. Saatler süren çalışmaların ardından sevindiren haber gece yarısı geldi. Kayıp olarak aranan Z.L., saat 00.30 sıralarında Vakıfkent Mahallesi Mehmet Esin Caddesi üzerinde sağ salim bulundu. Sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk kontrollerde genç kızın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Z.L.’nin, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından ailesine teslim edileceği belirtildi. Kentte büyük endişeye neden olan olay, genç kızın bulunmasıyla mutlu sonla noktalanırken; ailesi ve yakınları arama çalışmalarında seferber olan tüm ekiplere teşekkür etti.