GENEL - 19 Nisan 2012 Perşembe 16:16

4. ULUSLARARASI TURİZM HAFTASI

A
A
A
4. ULUSLARARASI TURİZM HAFTASI

Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi`nde 4. Uluslararası Turizm Haftası kapsamında `Akdeniz Bölgesi`nde Destinasyon Yönetimi ve Markalaşma: Kriz Döneminde Turizmin Sürdürülebilmesi` konulu bir konferans düzenlendi.
Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Nuri Özaltın Konferans Salonu`nda Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. A. Akın Aksu rehberliğinde yapılan konferansa European İnvestment Bank Danışmanı Campbell C. Thomson, Rovirai Virgili Üniversitesi`nden Fatimazohra El Aouni ve Ana B. Hernandez-Lara, Yunanistan Hellenic Açık Üniversitesi`nden Stella Kladou, Piraeus Üniversitesi PHD adayı Sotirios Varelas katıldı. Destinasyon yönetimi ve mukayeseli çevresel etki konusunda bir sunum yapan
European İnvestmen Bank Danışmanı Campbell C. Thomson, turizm sezonunda gelir ve zarar konularına değindi. Özel sektörde sürdürülebilir gelir ve zarara su, enerji ve ticari amaçlı kültürel mekanların ait olduğunu söyleyen Campbell, turizm döneminde otel personeli dışında turistlerin suyu kontrolsüz kullandıklarını belirtti. Avrupalıların kendi evlerinde bir gün boyunca 80-90 litre su kullandığını kaydeden Campbell, "Onlar otel misafirleri olduğu zaman bir günde 300-500 litre su kullanıyorlar" dedi.
Turistlerin dikkatini çeken mekanlardan birinin de golf sahaları olduğunu söyleyen Campbell, "Kuzey Afrika gibi yarı kurak ülkelerde golf sahalarının her gün sulanması gerekiyor. Bunun için bir günde 2-3 milyon litre su kullanılıyor. Yapılan masraf o şehrin 20-30 bine yakın vatandaşının ihtiyaçlarıyla eşit olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.
"TURİSTLER İSTANBUL`UN TARİHİNDEN ETKİLENİYOR"
Destinasyon markalaşmasında kültür`ün katkısı konusunda araştırma yapan Yunanistan Hellenic Açık Üniversitesi PHD Araştırmacısı Stella Kladou ise, 2011 yılında İstanbul`da yaptığı ankete Yunanistan, Rusya, İtalya, Fransa, İspanya, İngiltere ve Almanya`dan gelen turistlerin katıldığını söyledi. Kladou, "Yüzde 51.4`ü 20-39 yaşlarında olan katılımcılardan yüzde 55.9`u kadın, yüzde 54.4`ü üniversiteli, yüzde 43.9`u işçi ve yüzde 35.3`ü profesyonellerden oluşuyordu. Bunların yüzde 23.1`inin yıllık geliri 60
bin eurodan fazla. Bu katılımcıların yüzde 45`i İstanbul`da 4 günden fazla kalamayacaklarını, yüzde 53.9`u ise ilk defa geldiğini söyledi. Yüzde 58.8`i ise İstanbul`u kültürel bayramlarda ziyaret ettiklerini belirtti" dedi.
Tarihi eserlerin ve müzelerin markalaşmada büyük etkisinin olduğunu kaydeden Kladou, "Devlet birçok tarihi eseri müzeler gibi kullanılır duruma getirdiği zaman onlar turistlerin dikkatini çekmekte etkili olabiliyorlar. Bu konuda Topkapı yakınında olan Ayasofya Müzesi`nin iyi bir örnek olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
Kladou, ankette turistlerin en çok İstanbul`un tarihi yapısından etkilendiklerinin ortaya çıktığını söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Dere ıslahı çalışmasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacını kökünden kestiler Zonguldak’ta yüklenici firmanın dere ıslah çalışması sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacını kökünden kestiğini fark eden mahalle sakininin tepkisi üzerine çalışmalar durduruldu. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, kesimle ilgili zabıt tuttu. Zonguldak-Ankara karayolunun 6’ncı kilometresinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü; dere ıslah çalışmasını bir yüklenici firmaya ihale etti. Gökgöl Vadisi olarak bilinen alanda yapılan çalışmalar sırasında bin 183 yaşındaki porsuk ağacı kökünden kesildi. Makine sesini duyunca olay yerine gelen mahalle sakini Engin Zaman, bölgenin korunması için dilekçelerinin olduğunu ancak ağacın kesildiğini fark edince çalışmaları durdurduğunu anlattı. “Porsuk ağaçlarının yer aldığı denize en yakın seviyedeki yer dünyada tek bu vadi” İş makinesinin operatörünü bölgeden uzaklaştırdığını ardından da Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine haber verdiğini ifade eden Zaman şöyle dedi: “Ağacı kestiklerini görünce kepçeciyi kovdum. Sonra yetkilileri arama çalıştım. Bir kısmına ulaştım, bir kısmına ulaşamadım. Ben burayı anlatmak istiyorum. Burası Gökgöl Vadisi. Bu vadinin özelliği şu. Bütün dünyada Porsuk ağaçları 750 ila 1000 rakım arasında yaşar. Dünyada bir tek Gökgöl Vadisi’nde denize en yakın seviyede olan yer bu vadidir. Buranın korunması için dilekçelerim var. Burası dünyaya mirasımız bir yer. Kestikleri ağaç bin 183 yaşında olacaktı" diye konuştu. Ekipler gelene kadar ağacın başında nöbet tuttu İhbar üzerine olay yerine gelen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri söz konusu ağacın kesilmesiyle ilgili zabıt tuttu. Bölgeye tersip bendi yapılacağını öğrendiğini anlatan Zaman, “Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri olay yerine gelip zabıt tuttu. Yapacakları bir şey yok. Kepçeciyi kovdum. ’Bu dereye giremezsiniz’ dedim. Kepçeciden öğrendiğim buraya tersip bendi yapacaklarmış. Tersip bendi yapacaksınız da burada ne işiniz var sizin" dedi. Tutanağın tutulmasının ardından ekipler ve mahalle sakini Engin Zaman kesilen ağaçtan hatıra amacıyla bir parça alarak olay yerinden ayrıldı. Ağacın kesildiği ve çalışmaların yapıldığı bölge dron ile havadan görüntülendi.