GENEL - 25 Nisan 2012 Çarşamba 16:38

EVLİYA ÇELEBİ SEYAHATNAMESİ IŞIОINDA GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE AVRUPA

A
A
A
EVLİYA ÇELEBİ SEYAHATNAMESİ IŞIОINDA GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE AVRUPA

Samsun`da Evliya Çelebi Seyahatnamesi`nin ışığında ``Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa`` konulu panel düzenlendi.
UNESCO 2011 Evliya Çelebi Yılı etkinlikleri kapsamında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, British Council ve Samsun AB Bilgi Merkezi işbirliğinde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde Evliya Çelebi Sergisi`nin açılışı yapıldı, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan`ın başkanlığında ``Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa`` konulu panel gerçekleştirildi. Panel öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korusu tarafından Evliya Çelebi konseptli bir konser verildi.
Seminere OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, TSO Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Tören, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katılırken, Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve İz TV ``Hayatın Notları`` isimli belgeselin yapımcısı gazeteci Nazım Alpman`ın konuşmacı olarak katıldığı seminere OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan moderatörlük yaptı.
Panelin açılışında konuşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Tören, ``Doğumunun 400. yıl dönümü anısına 2011 yılı UNESCO tarafından Evliya Çelebi Yılı olarak ilan edilmiştir. Kendi ifadesiyle 7 iklim, 18 padişahlık gezen, 70 yılı aşkın ömrünün 51 yılını seyahat ile geçirmiş olan Evliye Çelebi, eşitlik, düşünce özgürlüğü ve entelektüel tartışmaya çeşitli açılardan inanan ve bunların tamamını İslam toplumlarında bulunan aydınlanmış bir kimseydi. Gezmek ve görmek kültürlerin birbirlerini tanıması ve yakınlaşması açısından son derece önemli unsurlardır. Bu bakımdan Evliya Çelebi`nin 1600`lü yıllarda dünyanın çeşitli ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretler Türk insanı hakkında birçok olumsuz yargının ortadan kalkmasına vesile olmuştur. İşte bu yüzden AB ile Türkiye`nin yakınlaşmasında mevcut önyargıların ortadan kaldırılması ve sonuca ulaşılması için ortak kültürel faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyorum`` dedi.
Panelin moderatörlüğünü yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, ``AB, yüzyıllardır ilgi duyduğumuz bir bölge ve Orta Asya`dan itibaren hep batıya doğru yönelmişiz. Bu ilgi zaman zaman üstünlük duygusu içinde, zaman zaman merak ve zaman zaman da bir eziklik içinde olmuş ama bilgi hep olmuş. Avrupa`da ise benim hissettiğim bize karşı bir tedirginlik duygusu söz konusu olmuş. Avrupa ile geçmiş ilişkilerimiz nasıldı? Avrupa nasıldı? bunu en güzel Evliya Çelebi`den öğrenebiliriz`` diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bayern Münih, Devler Ligi’nde Real Madrid’i konuk edecek UEFA Şampiyonlar Ligi yarı final ilk maçında Bayern Münih, yarın sahasında Real Madrid ile karşı karşıya gelecek. Allianz Arena’da oynanacak müsabaka ile iki takım, Devler Ligi’nde 21. kez rakip olacak. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yarı final aşaması, dev bir mücadeleye sahne olacak. Şampiyonlar Ligi’nin iki güçlü takımı Bayern Münih ile Real Madrid, yarı final ilk maçında yarın TSİ 22.00’da Allianz Arena’da karşı karşıya gelecek. Müsabakanın rövanşı ise 8 Mayıs Çarşamba günü Santiago Bernabeu’da oynanacak. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 21. randevu Bayern Münih ile Real Madrid, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde bugüne kadar 20 kez karşı karşıya geldi. Söz konusu müsabakalarda iki takım da 9’ar galibiyet elde ederken, 2 müsabaka beraberlikle sonuçlandı. Kırmızı-beyazlılar, bu maçlarda 32 gol atarken, eflatun-beyazlılar 35 golle karşılık verdi. İki ekip, son olarak UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2017-2018 sezonunun yarı final aşamasında rakip olmuştu. İlk maçı Real Madrid deplasmanda 2-1 kazanırken, rövanş karşılaşması 2-2 beraberlikle sonuçlanmış ve Madrid temsilcisi finale çıkmıştı. Real Madrid, Şampiyonlar Ligi’nde bu sezon namağlup Şampiyonlar Ligi’nde bu sezon Union Berlin, Napoli ve Braga ile C Grubu’nda yer alan Real Madrid, grubunu 18 puanla namağlup lider tamamladı ve bir üst tura yükseldi. Son 16 turunda Leipzig ile karşılaşan İspanyol ekibi, ilk maçta 1-0 yendiği rakibi ile ikinci karşılaşmada 1-1 berabere kalarak çeyrek finale çıktı. Çeyrek finalde de son şampiyon Manchester City’i penaltılarla eleyen Madrid temsilcisi, adını yarı finale yazdırdı. Bayern Münih, zorlu rakipleri eledi Bu sezon Devler Ligi’nin grup aşamasında Manchester United, Galatasaray ve Kopenhag ile mücadele eden Bayern Münih ise A Grubu’nu 16 puanla lider tamamladı. Son 16 turunda Lazio ile eşleşen Alman temsilcisi, ilk maçta 1-0 yenildiği rakibini rövanş müsabakasında 3-0 mağlup ederek adını çeyrek finale yazdırdı. Bayern Münih, çeyrek final aşamasında da Arsenal’a karşı 2-2 ve 1-0’lık sonuçlarla üstünlük kurarak yarı finale yükseldi.
İzmir İzmirli ‘Müslümcülerden’ Mustafa Keser’e tepki: “Özür bekliyoruz” Şarkıcı Mustafa Keser’in Müslüm Gürses ile ilgili söylediği sözlere İzmir’de ‘Müslümcülerden’ tepki geldi. Müslümcüler, “Mustafa Keser’den özür bekliyoruz” dedi. Sanatçı Mustafa Keser, yaptığı bir röportajda şarkıcı Orhan Gencebay ve Müslüm Gürses’e yönelik, “Orhan Gencebay iyi bir müzisyendir ama iyi bir ses sanatçısı değildir. Müslüm Gürses Türkiye’nin en lezzetli seslerinden biridir ama hayatımda dinlemedim çünkü kötü okuyor” ifadelerini kullanmıştı. Keser’in bu sözlerine İzmir’de ‘Müslümcüler’ tepki gösterdi. Bornova’da bulunan Müslüm Gürses Arşiv Evi’nde toplanan ‘Müslümcüler’ arasından kendisini ‘radikal Müslümcü’ olarak tanıtan Mehmet Kara, “Geçtiğimiz günlerde Mustafa Keser abimizin bir röportajına denk geldik. Bahsettiği kelimelerde Müslüm Baba için ‘kötü okuyor’, Orhan Gencebay için ‘müzisyenliğini sevmiyorum’ gibi yorumlarda bulunmuş. Biz buna üzüldük. Mustafa Keser’den öncelikle özür bekliyoruz. Müslüm Baba gibi bir sanatçı daha da gelmez” diye konuştu. “Müslüm camiası olarak özür bekliyoruz” 35 yıldır Müslüm Gürses’in müziklerini dinlediğini belirten Nuri Alptekin ise şöyle konuştu: “Müslüm Baba’nın arşiv evi ve müzesi var. Müslüm Baba’nın mumyası yapıldı. Müslüm Baba’nın burada milyonlarca evladı var. Onu sahipsiz bırakmayız. Lütfen ‘Müslüm camiası’ olarak bir özür bekliyoruz.” Müslüm Gürses’in ‘sadece müziklerime saygı duyun’ dediğini aktaran Mustafa Aldanoğlu, “Müslüm Baba, garibanların yanında olan bir insandı. Allah rahmet eylesin, yattığı yeri cennet etsin. Onun üstüne gelmiş geçmiş bir sanatçı daha tanımıyorum. Laflarıyla herkes kendinden sorumludur. Böyle iftiralar atılmaması gerekiyor. Her sanatçıya kendince saygı duyarım. Herkes yaptığından utanır” ifadelerine yer verdi.