YEREL HABERLER - 25 Nisan 2012 Çarşamba 17:56

KENEYE KARŞI HAYATİ ÖNLEMLER

A
A
A
KENEYE KARŞI HAYATİ ÖNLEMLER

Karabük Özel Medikar Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Uzman Dr. Aziz Ahmad Hamidi, özellikle ormanlık, otlak alanlarda gezinen ve hayvanlarla iç içe olanların eve gittikten sonra kene kontrolü yapması gerektiğini belirterek, kenelerin bulunduğu çalılık, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka bir amaçlı gitme durumunda pantolon paçalarının çorap içine alınmasının ön önlem olduğunu söyledi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının Türkiye`de Kelkit Vadisi denilen Karadeniz bölgesinin güneyi ve orta Anadolu`nun kuzeyinde bulunan Karabük, Kastamonu, Zonguldak, Çorum, Samsun gibi illerde artık endemik bir hastalık olduğunu da anlatan Dr. Aziz Ahmad Hamidi, ``2002 yılından itibaren bu bölgelerde endemik olarak Nisan ve Ekim ayları arasında yaşanan bir hastalıkla mücadele ediyoruz. KKKA hastalığı adından anlaşıldığı gibi ateşle başlayan bir hastalıktır ve baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler görülür. Ciltte kanamalı döküntü, burun kanaması, kanlı kusma, kanlı balgam, idrar ve gaita ile kan gelmesi gibi şikayetleri ile devam eder. Hastalık keneden bulaşır ve heyemola cinsi bir kenedir. Karabük`te bu hastalık açısında endemik bir bölgedir. Bu hastalık viral bir enfeksiyon olduğundan antiboyitklerden faydalanamıyoruz. Ancak takip ve tedavisi mevcuttur`` dedi.
KKKA hastalığının için bazı risk grupları olduğunu ve bunlar ise, kırsal kesimde yaşayanlar ve endemik bölgede yaşayanlar olduğunun da altını çizen Dr. Hamidi, ``Nisan-Ekim ayında kenelerin artışı görülmekte. Bu dönemlerde kenelerden uzak durmak gerekir. Piknik yapılacağı yeşil alanlar veya oralarda iş yapılacağı zaman bütün vücudu kaplayacak giysiler giyilmesi lazım. Özellikle örneğin pantolon paçalarını çorap içine sokarak basit bir şekilde önleyici tedbir alınmalı ya da çimlerin üzerine açık renkli bez veya örtü koyup onun üzerine oturmak gibi önlemler alınabilir. Birde piknikten veya kırsalda çalıştıktan sonra, evlerinde insanlar bütün vücudunu kontrol etmeli`` diye konuştu. Kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunan kişilerin, vücutlarını düzenli olarak kene yönünden muayene etmeleri gerektiğini belirten Hamidi şunları kaydetti:
"Kenenin vücuda yapıştığını ve kan emmeye başladığını fark etmeyiz. Ancak gözle kontrol ettiğinde fark edilir. Kene insan vücudundan 24 saat kan emer ve bundan sonra kusma yapar. Bu kusma sırasında ise insan vücuduna virüs salgılar. Kene vücutta görüldüğü an uzaklaştırılmalı. Ne kadar erken uzaklaştırılırsa insan sağlı açısından hayati bir önem arz eder. Kene üzerine herhangi bir kimyasal madde kesinlikle dökülmemeli ve keneler sigara veya kibrit gibi fiziksel yöntemlerle uzaklaştırılmaya çalışılmamalıdır. Vücutta kene görüldüğü taktide vatandaşlarımızın yapacağı en önemli şey hemen en yakın sağlık merkezine başvurması lazım. Karabük endemik bir bölge olduğundan buradaki kenelerin virüsü taşıdığını düşünüyoruz. Bu nedenle vücuda yapışan keneyi kendi imkanları ile vatandaşlarımız çıkarmasın. Eğer imkanı olmayıp kırsal alanda olan ve ulaşım güçlüğü bulunan insanlarımız keneyi kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan bir cımbız veya pens yardımıyla kenenin vücuda yapıştığı yerden tutularak, sağa sola oynatılarak çıkartılmalıdır.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir